Новини
Ракурс
Посольство Біткоїн в Україні. Київ, Львівська площа. Фото: «Ракурс»

Біткоїн: динаміка розвитку

1 серпня найстаріша криптовалютабіткоїн — розділилася на дві частини: Bitcoin (Original) і Bitcoin Cash. Сталося це через те, що розробники не змогли дійти згоди щодо програмного забезпечення.


.

А 28 вересня було заявлено про запуск ще одного продукту — Bitcoin Gold, проекту з китайським корінням. Подія ця відбудеться 25 жовтня, а 1 листопада нова валюта з'явиться на біржах світу. Цього разу причиною появи нового продукту називають децентралізацію майнінгу (видобутку) криптовалют. Розробники нової валюти випускатимуть її шляхом форку (англ. fork — розвилка, вилка) від блокчейна Bitcoin. Створення нового алгоритму дозволить простіше видобувати біткоїни за допомогою графічних карт, і це стане доступнішим для більшої кількості учасників, що призведе до зниження впливу великих майнінгових компаній. За такою ж схемою цього літа було отримано Bitcoin Cash, творці якого — BTC.Top і ViaBTC — зустріли заяву про випуск нового продукту вкрай холодно, назвавши його «непотрібним і безглуздим».

Програмне забезпечення, на базі якого працює біткоїн, має відкритий вихідний код, тобто кожен охочий може дублювати, змінювати й використовувати його на свій розсуд. Модифікація початкового коду і називається форком. Кожен форк — це зміна правил, за якими блок у блокчейні визнається справжнім (валідним).

Валют на підставі біткоїну з'явиться ще десятки, з постійним удосконаленням початкового коду — це зрозуміла і нормальна динаміка. Кожна людина може просто зараз скопіювати початковий код біткоїну на свій комп'ютер, дати йому будь-яку назву, створити власні правила емісії. Після цього потрібно емітувати (намайніти) кілька мільйонів монет і запросити всіх охочих пограти в нову економічну гру. Іноді з такого клонування виходять гучні й фінансово успішні проекти.

Оголошення в Києві. Фото: «Ракурс»

Уряд соціалістичного Китаю у вересні почав обмежувати обіг криптовалют, збираючись повністю заборонити торги цим інструментом всередині країни. Всім місцевим біржам надійшло усне розпорядження до кінця вересня припинити торги криптогрошами. Власники криптовалют, побоюючись переслідувань з боку держави, почали переводити чати з контрольованого владою WeChat в нелегальний Telegram. Дії китайської влади істотно впливають на курси й капіталізацію криптовалют, оскільки дві третини всіх їх видобувається в цій країні — завдяки дешевій електриці й легкому доступу до електронних інструментів видобутку. Крім того, чверть усіх транзакцій світу з криптовалютами припадає на Китай.

До обвалу курсу криптогрошей мають стосунок не лише китайці. Глава одного з найбільших американських банків JP Morgan Chase Джеймі Даймон в середині вересня цього року назвав криптовалюти шахрайством і «аферою гірше за тюльпанові цибулини» (коли на початку XVII століття в Нідерландах за короткий час виник ажіотажний попит на тюльпани) і пообіцяв звільнити кожного трейдера свого банку, якщо той почне торгувати криптовалютами. «На те є дві причини: це заборонено в нашому банку, і вони (трейдери) тупі», — оголосив Даймон.

Ця заява, а також дії уряду Китаю, призвели до обвалу курсу біткоїну на 2000 дол. Проте вже сьогодні біткоїн у значній мірі відновив свої позиції і знову коштує близько 4000 дол. Так відбувається тому, що представники ані державної, ані корпоративної влади ніколи не зможуть випередити приватну ініціативу.

Наприклад, у Китаї Telegram формально заблокований, як і сервіси анонімайзінга VPN (віртуальні приватні мережі), які використовуються юзерами (користувачами) всього світу, зокрема китайськими, щоб обходити блокування популярних сайтів. Їх цілком можна заборонити, однак після цього вони не перестануть працювати. Перехід власниками криптовалют у Китаї на «заблокований» месенджер стався масово практично за одну ніч.

Російський міністр зв'язку і масових комунікацій Микола Нікіфоров слідом за китайськими товаришами теж не виключив блокувань. «У кінцевому підсумку блокування Telegram, звичайно, можливе. Ті компанії, які не співпрацюватимуть, вони, з точки зору виконання закону, підпадуть під блокування», — сказав Нікіфоров у четвер, 28 вересня, відповідаючи на запитання журналістів про те, чим загрожує відсутність співпраці з російською владою, зокрема силовими структурами.

Коли починаються подібні обмеження, хочеться порадити будь-якій владі заборонити безпосередньо інтернет. Одна така держава вже є, і називається вона — Північна Корея.

Тим часом найбільший банк Канади Royal Bank of Canada (RBC) ініціював і очолив проект переходу міжбанківських платежів з банками США на технологію блокчейн (технологія розподіленого реєстру, на якій базуються всі криптовалюти). Це прискорить і спростить обробку платежів, а також дозволить знизити витрати на їх обслуговування. А канадська компанія Evolve Funds подала заявку на відкриття першого в Канаді біржового інвестиційного фонду (ETF), який буде прив'язаний до ціни біткоїну. ETF стане простішим інструментом для інвесторів і котируватиметься на фондовій біржі Торонто (TSX) під тікером BITS.

У свою чергу російський «Внешэкономбанк» і компанія Ethereum Foundation, що представляє другу за популярністю криптовалюту в світі — ефіріум, підписали угоду про довгострокове партнерство. «Угода передбачає довгострокове та ефективне партнерство в реалізації проектів з використанням технології розподіленого регістра і платформи Ethereum, формування експертного співтовариства на платформі Ethereum і спільної розробки та реалізації освітніх програм для підготовки фахівців у галузі розподілених регістрів і платформи Ethereum на базі Центру компетенції «Внешэкономбанка», — сказано в заяві найбільшого російського банку.

Суть технології блокчейн максимально проста: це величезна база даних загального користування, яка функціює без централізованого керівництва. Основна перевага — відсутність посередників. Цим ще у 2014 році зацікавилися найбільші банки світового масштабу. Тоді було створено консорціум R3, зі штаб-квартирою в Нью-Йорку, для ретельного вивчення роботи блокчейна. До нього входить близько сотні провідних світових фінансових структур. Учасником консорціуму намагався стати і Сбербанк Росії, але дістав відмову.

Якщо технологію запровадити в повсякденне життя, то контроль банків, держорганів, аудиторів, страхових компаній або реєстраторів буде просто не потрібен — а це зовсім не влаштовує державних чиновників багатьох країн. Звідси і їхнє ставлення до криптовалют, головним уособленням яких є біткоїн.

Блокчейн на сьогодні є одним з найважливіших винаходів XXI століття, який здатен перевернути відпрацьовану століттями фінансову індустрію і внести радикальні зміни в інші життєві сфери — від безпеки до освіти.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter