Новини
Ракурс

Скандальні поправки Лозового як удар по ледарях і неробах

Зірки телевізійного слідства залили крокодилячими сльозами всі екрани телевізорів і комп'ютерні монітори: караул! Гіпс знімають, клієнт їде... Нас змусили працювати, причому швидко! Який жах…


.

Головну партію плачу Ярославни взявся виконувати соло Сергій Горбатюк, керівник Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ, один з головних дармоїдів Генеральної прокуратури. Просльозившись у жилетку журналістам видання «Тиждень», Горбатюк заявив: «Верховна Рада прийняла зміни до Кримінального процесуального кодексу. Зокрема, врахували і поправки народного депутата Андрія Лозового. Відповідно до цих змін, усі провадження, які ми розслідуємо у злочинах проти Майдану, після вступу закону в дію треба буде закрити».

Жах! Але чому?! Виявляється, річ ось у чім.

«Поправки Лозового визначають, що слідчий матиме шість місяців на розслідування загального строку і ще на шість місяців терміни може подовжити суд. Все. Інших варіантів для продовження термінів не передбачено», — розповів Горбатюк.

Він додав, що наразі у Департаменту спецрозслідування є провадження, котрим скоро виповниться чотири роки: «30 листопада 2013-го було зареєстроване перше кримінальне провадження. І у нас є фактові провадження, яким скоро виповниться чотири роки. Чому так? Скажімо, у нас провадження за фактом злочину і в ньому є невстановлені особи. Коли з’являється підозрюваний, із фактової справи ми виділяємо окреме провадження, оголошуємо людину в підозру і зупиняємо розслідування, аби строки не спливали. А щодо інших невстановлених осіб продовжуємо розслідування у фактовій справі. Однак тепер фактові кримінальні провадження підпадають під дію закону, який вчора прийняла Верховна рада. Відтак — мають бути закриті. У мене просто немає слів».

І в мене немає слів! Чотири роки морочити громадськості голову своїми байками про злочини «проти Майдану», хоча, наскільки я чув від поінформованих джерел, бувають виключно злочину проти закону. І все заради чого? Щоб на п'ятий рік закрити їх за строками давності притягнення за всі нетяжкі злочини — нанесення легких тілесних ушкоджень, побої, службове підроблення тощо.

Скільки ж ви, пане Горбатюк, збиралися тягнути гуму — п'ять років, десять? Сенс такого слідства, від якого немає толку? Не можете — закривайте! Держава на утримання вас, дармоїдів, витрачає сотні мільйонів, і де результат, де?!

Складається враження, що Горбатюк і Ко стали юристами тільки після 19 листопада 2012 року, коли набув чинності портновський КПК.

Чи давно вже забули ті часи, коли згідно зі ст. 120 КПК УРСР діяли набагато більш жорсткі строки:

Стаття 120. Строки досудового слідства

Досудове слідство у кримінальних справах повинно бути закінчено протягом двох місяців. В цей строк включається час з моменту порушення справи до направлення її прокуророві з обвинувальним висновком чи постановою про передачу справи до суду для розгляду питання про застосування примусових заходів медичного характеру або до закриття чи зупинення провадження в справі. Цей строк може бути продовжено районним, міським прокурором, військовим прокурором армії, флотилії, з'єднання, гарнізону та прирівняним до них прокурором у разі неможливості закінчити розслідування — до трьох місяців.

В особливо складних справах строк досудового слідства, встановлений частиною 1 цієї статті, може бути продовжено прокурором Автономної Республіки Крим, прокурором області, прокурором міста Києва, військовим прокурором округу, флоту і прирівняним до них прокурором або їх заступниками на підставі мотивованої постанови слідчого — до шести місяців.

Далі продовжувати строк досудового слідства можуть лише у виняткових випадках генеральний прокурор України або його заступники.

При поверненні судом справи для провадження додаткового слідства, а також відновленні закритої справи строк додаткового слідства встановлюється прокурором, який здійснює нагляд за слідством, в межах одного місяця з моменту прийняття справи до провадження. Дальше продовження зазначеного строку провадиться на загальних підставах.

Правила, викладені в цій статті, не поширюються на справи, в яких не встановлено особу, що вчинила злочин. Перебіг строку слідства в таких справах починається з дня встановлення особи, яка вчинила злочин.

Парадокс: радянський слідчий орудував кульковою ручкою і блокнотом, аркушем паперу, а якщо пощастить — друкарською машинкою. І розкривали особливо небезпечні злочини, боролися з бандитизмом.

Чи не тому ми досі із задоволенням дивимося на екрані Леоніда Каневського — легендарного Шурика з кінофільму «Слідство ведуть ЗнаТоКи»? І нам зовсім не цікаво дивитися на понуре обличчя Горбатюка, який роками розслідує найпростіші справи.

Сергій Горбатюк (зліва) і герої телесеріалу «Слідство ведуть ЗнаТоКи» (1971)

Його плачу підвиває в унісон НАБУ, яке добалакалося до того, що вимагає ветувати закон! Логіка у них залізна. «Найбільше занепокоєння викликає поправка до ст. 219 КПК України, яка передбачає обмеження термінів досудового розслідування тяжких злочинів до 6 місяців із моменту внесення відомостей до ЄРДР, з можливістю продовження розслідування за рішенням суду ще на півроку. Наголошуємо, розкриття і розслідування складних корупційних схем у такі стислі терміни є неможливим», — йдеться в повідомленні НАБУ.

За кого вони нас мають? Ви що, не знаєте, де чиї схеми? Зателефонуйте «компетентним» людям — вам за п'ять хвилин усі розклади здадуть, де чия «тема».

Не може не викликати сміху і пасаж про те, що зміни до ст. 303 КПК НАБУ вважає теж дуже суперечливими: «Вони надають суддям повноваження скасовувати повідомлення про підозру та статус підозрюваного у кримінальному провадженні. Це при тому, що згідно з Главою 22 КПК повідомлення про підозру не може бути віднесено до рішення чи дії слідчого, у зв’язку з чим повідомлення про підозру не може бути оскарженим і скасованим».

Тобто звинувачувати й роками пресувати підозрюваного можна, а йому, виходить, оскаржити не можна? Це притому, що радянський КПК надавав можливість оскаржити подібні речі як прокурору, так і після поправок 2006 року до суду відповідно до ст. 236-7 КПК УРСР:

Стаття 236-7. Оскарження до суду постанови про порушення справи

Постанова органу дізнання, слідчого, прокурора про порушення кримінальної справи щодо конкретної особи чи за фактом вчинення злочину може бути оскаржена до місцевого суду за місцем розташування органу або роботи посадової особи, яка винесла постанову, з дотриманням правил підсудності.

Скарга на постанову органу дізнання, слідчого, прокурора про порушення кримінальної справи щодо особи може бути подана до суду особою, щодо якої було порушено кримінальну справу, її захисником чи законним представником.

Скарга на постанову органу дізнання, слідчого, прокурора про порушення кримінальної справи за фактом вчинення злочину може бути подана до суду особою, інтересів якої стосується порушена кримінальна справа, її захисником чи законним представником з достатнім обґрунтуванням порушення прав та законних інтересів відповідної особи. Якщо обґрунтування порушення прав та інтересів особи визнано суддею недостатнім, суддя приймає рішення про відмову у відкритті провадження з розгляду скарги. Відмова у відкритті провадження не позбавляє права повторно звертатися до суду.

Суд приймає до розгляду скаргу на постанову про порушення кримінальної справи протягом усього часу перебування справи у провадженні органу дізнання, слідчого, прокурора до моменту закінчення досудового слідства.

На окрему репліку заслуговують домисли, що народилися в Мустафи Найєма, який написав у Facebook: «Депутат найбільш Радикальної партії Олега Ляшка — Андрій Лозовий вніс поправки до законів про судову реформу, які фактично звільняють від кримінальної відповідальності особисто Віктора Януковича, а також виводять з-під процедури спеціальної конфіскації всі капітали його оточення».

«Оскільки ця правка поліпшує становище особи, яка вчинила злочин, вона матиме зворотну силу. При цьому відлік строку йтиме не з моменту, коли злочинцеві вручають підозру, а з моменту реєстрації провадження. Тобто закривати зможуть, в тому числі, вже відкриті кримінальні провадження. Таким чином, Андрій Лозовий подарував прокуратурі дуже ефективний і простий інструмент торгу з усім оточенням Януковича щодо їхніх злочинів і незаконно нажитого майна», — заявив депутат.

Який бамбук треба курити, щоб дійти такого роду висновків?

Річ у тім, що ст. 58 Конституції про зворотну силу закону говорить виключно в аспекті пом'якшення норми матеріального права, яка визначає міру відповідальності фізичної особи. І тільки.

Наприклад, на юридичних осіб це не поширюється — такою є позиція Конституційного суду, який дав тлумачення ст. 58 Конституції в рішенні 1-рп/99 від 9 лютого 1999 року.

Ще один приклад. З 1 січня 2004 року змінилося обчислення неоподатковуваних мінімумів — замість 17 грн їх прив'язали до соціальної пільги. І вже у 2004 році для розрахунку тяжкості викраденого береться 61,50 грн, у 2005-му — 131 грн, на сьогодні — 800 грн.

Вкрадені 15 тис. грн у 2003 році тягнули на особливо великий розмір, а у 2005-му не дотягували навіть до великого. І тим не менше всім відмовляли в перегляді справ на підставі ст. 58 Конституції, тому що норма КК не змінилася! Там вказано кількість неоподатковуваних мінімумів для кваліфікації — вона лишилася такаю ж самою. Те, що у грошовому вимірі вона стала іншою — так це справи не стосується, бо не було формального пом'якшення. Тому всі сиділи далі...

Зміна ст. 219 КПК взагалі ніяк не стосується ані міри покарання, ані обов'язків обвинуваченого. Йдеться про новий обов'язок, покладений на слідчого, прокурора. Та й то, смішно сказати: їх спробували зобов'язати працювати в робочий час на робочому місці. І ви бачите, скільки вереску це породило! Неприйнятно. Ми не можемо дрібну крадіжку або хуліганство розкрити за три місяці — дайте нам роки, десятиліття!

А тепер подивімося на ситуацію з іншого боку.

Живий випадок з практики. Шахрайство, сім епізодів, всі під копірку. Потерпілі об'єдналися, знайшли шахраїв самі, передали всі докази, адреси та інше слідству. А ті — нуль! Підозру пред'являти не хочуть. Їм уточнити треба... Припираєш їх до стінки — а в нас строків немає! Пишеш прокуророві — той дає вказівки «посилити й поглибити»...

І так можуть минати роки. І оскарженню ця тяганина не підлягає.

Цю прогалину було навмисно допущено в КПК для організації елементарної годівниці: слідчий викликає шахрая, той «чохлить» йому і прокурору «лаве» і гуляє на свободі. І так до нескінченності.

Було. Якщо закон набуде чинності — більше не буде.

Плакальникам можу порадити одне: утріть соплі й працюйте в поті чола, на одну зарплату. Якщо ні — звільніть місця. Нехай прийдуть ті, хто може і вміє.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter