Новини
Ракурс

Громадяни на вихід: торгівля громадянством і кампанія по боротьбі з нею

Оголошено полювання


.

У МВС стартувала чергова гучна кампанія. Цього разу міністр Арсен Аваков пообіцяв зачистку Державної міграційної служби. Яка, скажімо прямо, торгує громадянством України.

«Я хочу всім працівникам ДМС сказати, що ми з цим не будемо миритися. Найближчим часом ми зробимо певні висновки, і на вас чекає серйозна кадрова робота, в тому числі щодо лазівок, які виникли, і як їм запобігти. Такі випадки не системні, але міграційна система, громадянство України, паспорти — це повинна бути скеля, через яку можна проникнути тільки згідно з законом», — заявив глава МВС у суботу, 27 січня. Здавалося б, не найкращий день тижня для важливих державних починань і піар-акцій.

 

Однак того ж дня по цій темі відзначився і керівник ДМС Максим Соколюк. В інтерв'ю агентству УНІАН він заявив, що Міграційна служба України поступово перевірятиме осіб, які отримали українське громадянство після здобуття країною незалежності в 1991 році. Причина — існуюча в Україні схема незаконного оформлення паспортів.

Максим Соколюк. Фото: mvs.gov.ua

«Розпочато роботу з повної перевірки підстав набуття українського громадянства за всі роки незалежності. Окрему увагу буде приділено набуттю громадянства за новими свідоцтвами про народження особи і на підставі рішень судів щодо встановлення факту проживання в Україні нею до 1991 року», — зазначив Соколюк.

Перевірка призначена нібито через те, що низка судів визнавала проживання людини в Україні на підставі підробленої довідки, виданої посадовою особою ДМС. Таким чином люди отримували громадянство на незаконній підставі.

Атака на президента

Настільки потужний пропагандистський залп, та ще й у вихідний день, свідчить, на жаль, не про те, що влада сповнена рішучості навести лад в одній зі сфер національної безпеки. Де штучно створений бардак прикриває корупцію всі роки незалежності України. А про те, що тема незаконної роздачі (продажу) громадянства України буде використана Аваковим у протистоянні з президентом України Петром Порошенком.

Чому?

Тому що заяви Авакова та голови ДМС пішли тільки після гучного скандалу з НАБУ, яке вийшло на системну масштабну корупцію в Міграційній службі, що торгувала громадянством України. І не тільки ним.

Почнемо з того, що, першим заявивши про зачистку ДМСУ, міністр Аваков вибив з рук своїх політичних опонентів (Порошенка і Ко) козир публічного обвинувачення його, міністра, в потуранні корупції в підпорядкованому йому відомстві — Міграційній службі. (Три роки очолювати МВС і нічого не знати про корупцію в підзвітному йому відомстві — а ДМСУ перебуває у віданні МВС — в це важко повірити.)

По-друге, торгівля громадянством України вищим керівництвом ДМСУ була б неможливою без участі чиновників Адміністрації президента. І розпочавши масштабне розслідування корупції в ДМСУ, Аваков напевно отримає документований компромат на низку осіб з канцелярії Порошенка. Оскільки набуття громадянства України за так званою стандартною процедурою неможливе без участі Департаменту з питань громадянства АП.

Цей департамент з липня 2017 року очолює Максим Моісєєв. Він прийшов до відомства в жовтні 2010 року — після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича. Всю каденцію Януковича-президента він обіймав посаду головного консультанта з підготовки матеріалів з питань громадянства та надання притулку Управління з питань громадянства Адміністрації президента України. Тобто через його руки пройшли чи не всі документи на надання громадянства України або про вихід з нього, які пізніше лягли на підпис президенту... А значить, цей чиновник не міг не знати про існування корупції в системі ДМСУ, яка готувала первинку для АП, і не бачити «липу» в документації, що подається в АП. Інша річ, чи брав він особисто участь у кримінальних схемах.

Торгівля громадянством

Нагадаємо, що офіційно розслідування НАБУ корупції у сфері надання громадянства України почалося у квітні 2017 року. За інформацією Бюро, ним було розкрито розгалужене організоване злочинне угруповання у складі діючих і колишніх посадових осіб Державної міграційної служби України. У злочинній схемі також були задіяні чиновники територіальних підрозділів ДМСУ і посередники.

Діна Пімахова, перший заступник голови ДМСУ, на переконання НАБУ, була всього лише одним з керівників цього ОЗУ. Спеціалізація якого — вимагання та отримання грошей за надання іноземцям громадянства України, дозволів на проживання на території України, а також прискорення виготовлення біометричних паспортів за винагороду.

Про те, що в Україні чи не з 1991 року діє налагоджена схема незаконного отримання іноземцями українського громадянства, в СБУ і МВС знали ще у другій половині 1990-х. Але оскільки брудний бізнес був зав'язаний на чиновників Адміністрації президента, керівництво силових структур, яке призначається там само, воліло його не помічати.

Тим часом надання громадянства України — питання національної безпеки. Адже інститут надання громадянства — об'єкт інтересу спецслужб інших держав (і насамперед — Росії). А корумпована служба міграції — прекрасна можливість для легалізації в Україні агентів ворожих їй держав. Або просування російської, наприклад, агентури з легендою «громадян України» в ЄС і США. Та й по всьому світу.

Скільки прикладів того, як особи, що ставали громадянами України за дивних, скажімо так, обставин, роками й десятиліттями вели системну, масштабну антиукраїнську, по суті, діяльність! При цьому набуте громадянство України дозволяло особам з мутними біографіями не лише обіймати вищі адміністративні посади в державі, а й впливати на ухвалення найважливіших політичних рішень. А ще — брати участь у приватизації стратегічних активів нашої держави, які після такої «приватизації» або розорялися з метою знищити конкурентів Росії, або працювали «на офшори» суто в інтересах російських ФПГ.

Класичні приклади такого роду — в публікації «Громадянство України як «легенда» і товар».

...Тільки у 2017 році президент Петро Порошенко припинив українське громадянство майже 5,2 тис. особам, а прийняв у громадяни України — майже 1 тис. Про це АП повідомила у відповідь на запит «Українських новин». Детальна статистика така: протягом 2017 року у громадянство України було прийнято 957 осіб. Водночас Порошенком було видано укази про припинення через вихід з громадянства для 4296 осіб. Також 47 осіб втратили громадянство, а з передбачених міжнародними договорами підстав українського паспорта позбулися ще 825 осіб.

Скільки з цих людей отримали або втратили громадянство за кримінальними схемами, на підставі підроблених документів, за хабар — і належить з'ясувати підлеглим Арсена Авакова. Роботи, як бачимо, непочатий край.

Думаю, Авакову буде цікаво дізнатися, чому в один рік, наприклад, українське громадянство масово отримували представники сонячної Вірменії, а в інший — азербайджанської діаспори. В адміністрації якого з президентів на наданні громадянства демпінгували (5 тис. дол. за громадянство), а за кого вартість послуги зросла до 30 тис. дол. З якого моменту в АП почали заробляти навіть на... виході з громадянства України, і скільки це коштує.

Беручись до справи, Арсену Авакову варто пам'ятати, що інтерес НАБУ саме до сфери надання/позбавлення громадянства викликав нездорову активність Служби безпеки. Яка за назвою — України, але за результатами своєї діяльності (читайте приклади вище) — зовсім навпаки. Розкриття НАБУ кримінальних схем у ДМСУ одразу ж спричинило погром агентури Бюро з боку СБУ — розкриття і розсекречення всіх секретних агентів. Автор не має жодних сумнівів у тому, що так само активно підлеглі Василя Грицака увійдуть в контри з Нацполіцією, щойно та вийде на реальний компромат в ДМСУ. І в цьому специфіка СБ(У): 26 років «не помічати» гнійник у ДМСУ, що справно легалізує в Україні агентуру російських спецслужб, натомість завзято боротися з тими, хто цей гнійник розкрив. Але про цю специфіку Служби ми вже писали у статті «Реформа СБУ не потрібна. Чому».

Для досягнення результату — встановлення осіб, які незаконно отримали громадянство України з 1991 року, — Нацполіції (в теорії) доведеться перелопатити десятки тисяч персональних справ, перевірити на фіктивність сотні тисяч документів. Плюс — гігантський обсяг роботи для експертів. Чи має Нацполіція сьогодні таку можливість, такі ресурси? Ні.

Щойно Нацполіція упреться в своєму розслідуванні в Адміністрацію президента (а це неминуче), в Авакова почнуться контри і з АП, і з СБУ. Остання напевно створить великі неприємності оточенню Авакова. На цьому етапі анонсоване «велике розслідування» і припиниться — після того як сторони здійснять який-небудь черговий «взаємозалік», як не раз уже бувало. А голови полетять у кількох регіональних чиновників ДМСУ — для показухи.

Навіть якщо припустити, що сотні й тисячі людей, які купили собі громадянство України, будуть виявлені й цього громадянства позбавлені, то немає відповіді на запитання, що з ними робити далі. Депортувати?.. Але ж у багатьох в Україні народилися діти, які отримали громадянство за правом народження. Засудити?.. А що робити з усіма подальшими цивільно-правовими актами, пов'язаними з цими людьми (договір про купівлю-продаж нерухомості, реєстрація комерційного підприємства, підписання ними будь-яких договорів)? Адже доведена нікчемність отримання людиною громадянства України автоматично тягне за собою нікчемність усіх документів, підписаних цією особою як (у статусі) громадянином України.

Починаючи чергову викривальну кампанію, хтось взагалі в МВС прораховував її економічну складову?

І ніхто сьогодні — ані в МВС, ані в АП, ані в СБУ — не говорить про те, як зробити так, щоб торгівля громадянством України стала в принципі неможливою, а громадянство надавалося й анулювалося строго за процедурою. А суть справи — саме в цьому.

Судячи з підходу, чергова гучна кампанія МВС повторить долю боротьби з бурштиновими копанками, з ігровим бізнесом, з проституцією і самогоноварінням. Результатом яких стала монополія поліції (міліції) на отримання доходів з цих видів кримінального бізнесу. І все.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter