Новини
Ракурс

Відхід на захід: чому українці їдуть до Польщі

Польща останнім часом — постійний ньюсмейкер для українських ЗМІ. Ось, наприклад, польське Міністерство внутрішніх справ (Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji) повідомило, що за останні десять років майже 15 тис. українців стали громадянами Республіки Польща, а документи на постійне або тимчасове проживання там мають 150 тис. наших громадян. Це тільки офіційні цифри.


.

Трохи раніше, 6 квітня, польське МВС опублікувало на своєму сайті інформацію про те, що українці стали лідерами з купівлі іноземцями землі під будівництво житла. «Серед фізичних осіб зберігається зростання зацікавленості купівлею землі на території Польщі громадянами України. У 2017 році вони отримали 134 дозволи, що становить майже 50% всіх дозволів на купівлю земельної нерухомості, які було видано фізичним особам (у 2016 році — 47%)», — сказано в повідомленні міністерства. Для купівлі землі, зокрема і сільськогосподарських угідь, громадянам країн, що не входять до ЄС, необхідно отримувати згоду в МВС Польщі.

Поляки активно розвиваються, а наша країна гармонійно стала донором цього розвитку. Західний сусід лише трохи відстає від України за кількістю населення, жителів там 38 млн, але це єдиний показник, за яким ми їх випереджаємо. Польський ВВП перевищує наш у шість разів (на душу населення він становить понад 13 тис. дол., у нас — трохи більш як 2 тис. дол.). Середня зарплата в країні — 1300 дол. на місяць.

 

На сьогодні в Польщі працюють і живуть близько 2 млн наших співвітчизників, а до 2020 року, згідно з прогнозами, ця цифра сягне 3 млн. На таку кількість зменшиться населення України і, відповідно, збільшиться населення сусідів, тож за кілька років ми відставатимемо навіть за цим показником. Мігранти зі сходу допомагають гальмувати демографічну проблему для Польщі, проте Україна старіє і стає безлюдною — набагато швидше за свого західного сусіда.

Зарплата іммігрантів мало відрізняється від оплати праці місцевих жителів. За даними кадрових агентств, середні ставки для українців постійно зростають, і понад половина опитаних наших співвітчизників розраховують отримувати в Польщі від 3000 до 5000 злотих (23–38 тис. грн). Зростає і обсяг переказів від трудових мігрантів з Польщі в нашу країну, що стає серйозним фактором, який впливає на українську економіку. Тільки за офіційними даними минулого року було перераховано 13 млрд злотих (близько 100 млрд грн), а скільки грошей привезли з собою в кишені земляки із заходу — залишається тільки гадати.

За версією видання Dziennik Gazeta Prawna, українці посіли друге місце в рейтингу «50 найвпливовіших людей польської економіки». Перше місце дісталося прем'єру країни Матеушу Моравецькому, третє — президентові Анджею Дуді. «Українці — колективний герой польської економіки, або хоча б важливий і світлий пункт на нашому ринку праці», — пояснюють автори рейтингу.

Польські підприємці, розуміючи, що в українців, які працюють, є гроші, зорієнтувалися миттєво: у країні з'явилося безліч продуктів, спеціально розроблених для мігрантів. Так, деякі банки пропонують посередникам винагороду за кожного українця, якого переконають відкрити у них рахунок. Всі оператори мобільного зв'язку продають спеціальні пакети для громадян України, наприклад, з безкоштовним доступом до соцмереж, оскільки за їх допомогою українці спілкуються з рідними. Польська пошта пропонує пакет «Україна плюс» — доставка протягом тижня в будь-яку точку нашої країни.

Два роки тому Лодзинський університет почав надавати українцям знижку 50%. Держава щедро дотує польські виші, які навчають студентів зі сходу, тож приймати наших студентів їм просто економічно вигідно. За даними Міністерства науки, в Польщі навчається понад 30 тис. наших молодих людей. А Головне управління статистики підрахувало, що українці залишили в польських магазинах близько 3 млрд злотих. Тобто сьогодні українці витрачають всередині сусідньої країни грошей більше, ніж, наприклад, німці.

Варшава переслідує свої інтереси, залучаючи до Польщі українців. Наша влада дивиться на цей процес, як «на нові ворота». Нічого конкретного ані запропонувати, ані зробити вони не в змозі. На сході України — військова операція, захід поїде на роботу/навчання в Польщу і залишиться там жити. Збережеться багатовіковий Київ, президент, який за все переживає, завзятий Кабмін і самостійна Верховна Рада.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter