Новини
Ракурс
Фото: rochogrape / pixabay.com

Ціни на газ: як українські чиновники заблукали в трьох соснах

Нашій державі для того, щоб залишитися державою, необхідні гроші. Україна, за міжнародними оцінками, поки не навчилася їх заробляти й розраховує на зовнішні запозичення. Схема виглядає так: ми сьогодні отримаємо десь недорогі гроші, а потім запустяться механізми, за якими живе світовий ринок. Наша країна, ставши його частиною, заробить грошей і розбереться з усіма своїми фінансовими складнощами.


.

В рамках цієї ідеї уряд заграє з Міжнародним валютним фондом, пропонуючи різноманітні концепції нашого національного буття в обмін на гроші, що їх іноземці вже давно перестали давати українським чиновникам, які не виконують своїх обіцянок. Ось і зараз міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко, який відповідає в уряді за реалізацію пріоритетних реформ, повідомив, що МВФ запропоновано кілька варіантів формули ціни на газ — в обмін на іноземні гроші.

«У нас є консенсус з МВФ у тому, що ми говоримо з приводу самої формули, не змінюючи принципів. Представники МВФ, НБУ вирушили до Вашингтона, щоби провести відповідні переговори. Я вважаю, у нас достатньо шансів знайти спільний з МВФ підхід для встановлення критеріїв формування ціни на газ», — сказав міністр, який керує Офісом реформ.

 

Нашій країні вже три роки пропонують привести ціни на газ до імпортного паритету і забезпечити механізми їх автоматичного регулювання зі зміною цінової кон'юнктури. А ще Верховна Рада, згідно з вимогами Венеційської комісії, має ухвалити закон про Антикорупційний суд — інакше грошей Україні обіцяли не давати.

Раніше МВФ не схвалив перегляд ціни газу для населення з підвищенням до 65%, запропонований наприкінці квітня главою НАК «Нафтогаз України» Андрієм Коболєвим. Міжнародні фінансисти бачать ручне управління цінами й розуміють, що виділені гроші вкотре може бути просто вкрадено людьми, які беруть участь в такому розподілі. МВФ зовсім не бореться за добробут українського народу — він наполягає на тому, щоб ціна для населення дорівнювала ціні для імпортерів і була ліквідована різниця між споживачами.

«Маршрутна карта роботи з МВФ вимагає зменшення навантаження на держбюджет щодо соціальних виплат. Тому вимога МВФ полягає не в підвищенні ціни на газ, а в ліквідації різниці в ціні між різними споживачами та корупційної складової при її нарахуванні», — сказав віце-прем'єр Геннадій Зубко, який відповідає за регіональний розвиток, будівництво та житлово-комунальне господарство в Україні.

Всіма тарифами на енергетику в Україні опікується ціла Національна комісія з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). Навколо персонального складу, методів і практики роботи НКРЕКУ триває постійна підкилимна боротьба, яка відбивається на результатах її діяльності, і результати ці ставлять хрест на мріях українців про дешеві міжнародні гроші.

У трьох тарифних соснах люди, що мають стосунок до української влади, схоже, геть заплуталися. Елементарні умови західних партнерів для надання міжнародної допомоги ігноруються нашими законодавцями та виконавцями, а результатом стає процес повного економічного завмирання.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter