Новини
Ракурс
Ілюстрація: kabaldesch0 / pixabay.com

Поради розлученим чоловікам. Нові правила стягнення аліментів: від помсти колишньої не втечеш

1 лис 2018, 21:22

Пакет законів, ухвалених Верховною Радою в рамках ініціативи Мін’юсту «Чужих дітей не буває», загалом сприймають як позитивну ініціативу, адже вона справді мала на меті захист прав дитини при розлученні батьків. А тому, мовляв, більш жорсткі правила сплати аліментів, суворі покарання за борг перед дитиною спонукають батьків уважніше ставитися до своїх обов’язків.


.

Але є й інший бік медалі. Нові закони завжди вимагають нових механізмів їх виконання і дотримання. А якщо ці механізми не спрацьовують належним чином, то те, що на папері виглядає красиво і доцільно, у реальному житті може перетворитися на суцільний треш.

Серія матеріалів «Ракурсу» про нові аліментні закони та про захист прав батьків на виховання дитини при розлученні сімейної пари викликала хвилю обговорень у соціальних мережах. Воно й не дивно: сьогодні розлучення і повторні шлюби — звичайна річ, отже, і аліментників у країні — хіба що не кожен другий дорослий чоловік. І нові закони можуть стати не лише гарантом прав дитини, а й каральним механізмом, образно кажучи, важким дрючком у руках колишньої, яка хоче помститися екс-чоловікові.

Юрист Олена Шклярська, до якої неодноразово зверталися не лише батьки, а й їхні нові дружини, вважає, що велика проблема з аліментами криється у недосконалості роботи Державної виконавчої служби. А взагалі за новими правилами вберегтися від помсти колишньої майже нереально, але можна трохи замортизувати удар. І для цього є сенс дотримуватися певних правил. Отже, передаю їй слово:

— Спочатку коротко розповім дві історії. Нещодавно до мене звернулася молода жінка і розповіла про родинну проблему. Звичайна родина, мешкає в селищі міського типу. Жінка нині у відпустці — доглядає за маленькою дитиною. Дітей у сім’ї двоє, двох та п'яти років. Чоловік працює в державній установі, зарплатня — 5000 грн на місяць, дружина отримує державну допомогу на дітей. Іншу роботу та кращу зарплату в тій місцевості він знайти не може.

У чоловіка, як ви зрозуміли, це другий шлюб. Від першого шлюбу є ще одна дитина, підліток 16 років. З колишньою дружиною чоловік був у нормальних стосунках, щомісяця переказував їй на картку гроші для сина. Юридичних формальностей, звісно, ніхто не дотримувався та з написами «аліменти» не морочився.

Почувши про нові можливості, передбачені законодавчими змінами, колишня дружина вирішила подати до суду на аліменти та стягнути гроші за минулий період. Чому б і ні?

Звісно, позов задовольнили у повному обсязі. В результаті родина отримала «лист щастя з минулого», а саме — постанову державного виконавця про необхідність сплатити колишній дружині заборгованість по аліментах у сумі понад 100 тис. грн. Отже, для сплати «боргу» з зарплати чоловіка мають забирати до 70%. Друга дружина у розпачі: як жити далі, чим годувати маленьких дітей? Вона не розуміє, чому її діти мають залишатися голодні, щоб нагодувати іншу, майже дорослу дитину.

Юрист Олена Шклярська. Фото з особистого архіву

Ось іще одна історія. Звернулася мати маленької дівчинки: їй стало відомо, що колишня дружина її чоловіка готує позов до суду щодо збільшення суми аліментів до прожиткового мінімуму. Чоловік працює у лікарні, зарплата — 5000–6000 грн. Якщо він платитиме 2000 грн на старшу дитину, то її дитині не залишається нічого.

Так, право кожної дитини на належні умови проживання та утримання є беззаперечним й закріплено в українському і міжнародному законодавстві. Тож беремо за аксіому: аліменти на дитину платити необхідно, як і всебічно допомагати у вихованні та задоволенні її нагальних потреб. Проблема нехтування батьківським обов’язком щодо сплати аліментів в країні величезна.

Але є батьки, які люблять своїх дітей, бажають піклуватися та сумлінно сплачують аліменти. Недосконалість останніх змін у сімейному законодавстві відкриває широкі можливості для зловживань як з боку стягувача, так і з боку державного виконавця саме щодо таких батьків.

Тому щоби звести до мінімуму ризики (прибрати їх зовсім нині неможливо), я б хотіла дати розлученим чоловікам декілька порад:

1. Пам’ятайте: якщо колишня дружина не подала на аліменти одразу після розлучення, то вона може це зробити будь-коли до досягнення дитиною повноліття та витребувати за рішенням суду аліменти за минулий час. Отже, передавайте гроші на утримання дитини поштою або через банк із зазначенням «аліменти на дитину». Готуйтеся до будь-яких несподіванок та збирайте докази добровільної сплати аліментів.

2. Якщо рішення суду вже набуло законної сили, не чекайте на постанову державного виконавця про примусове стягнення аліментів. Починайте платити одразу після отримання рішення суду. Навіть якщо оскаржуєте його — гарантований мінімум сплачувати необхідно. Тоді з’явиться шанс уникнути санкцій.

3. Обов’язково вказуйте призначення платежу «аліменти на дитину». Слідкуйте за відображенням призначення платежу в чеку або квитанції. Без такого напису сплачену суму в аліменти не врахують та стягнуть її ще раз.

4. Чеки, квитанції ретельно зберігайте. Це ваш єдиний доказ оплати. Майте на увазі: поштові чеки вигорають та через деякий час доказ самознищиться. Пишіть запит у центральний офіс «Укрпошти» з проханням відновити інформацію на чеках — зазвичай вони це роблять без проблем.

5. Постійно підтримуйте зв’язок з державним виконавцем. Своєчасно надавайте докази сплати аліментів. Слідкуйте за кожною виконавчою дією. У разі незаконних дій державного виконавця одразу пишіть скарги. Якщо не реагують на місцевому рівні — пишіть в Мін’юст. Для уникнення несподіваних боргів щонайменше раз на рік вимагайте довідку-розрахунок ваших нарахувань та платежів від державного виконавця.

6. Зареєстрованого на вас нерухомого та рухомого майна та грошових активів на поточному банківському рахунку краще не мати. Для забезпечення виконання аліментних зобов’язань на них, скоріш за все, буде накладено арешт. Відсутність заборгованості не є підставою для зняття арешту з вашого майна.

7. Якщо ви офіційно не працюєте, розмір заборгованості буде обчислюватися, зважаючи на середню заробітну плату для певної місцевості. У серпні середня заробітна плата по регіону, наприклад, у Києві становила 13 659 грн. Розмір середньої заробітної плати для певної місцевості можна знайти на сайті органу статистики. Саме ці дані й використовує державний виконавець для розрахунку суми заборгованості.

8. Якщо ви ФОП на спрощеній системі оподаткування, готуйтеся до того, що всі кошти, які надійшли на рахунок ФОП, вважатимуться вашим доходом — без урахування витрат на матеріали, комунальні платежі, заробітну плату найманих працівників та ін. Сплачувати визначену судом частку заробітку (доходу) вам доведеться із загальної суми на рахунку за підсумком кожного місяця. Простий приклад: ви купили матеріали на 10 тис., виготовили товар, продали його за 20 тис. — тож аліменти будуть вираховуватися виходячи з суми 20 тис., бо згідно з листом ДФС від 11 листопада 2015 року №10480/П/99-99-17-02-02-14 для фізичних осіб — підприємців не передбачено визначення чистого прибутку.

 

Підготувала Людмила ЗАГЛАДА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter