Новини
Ракурс

«Чорна сотня» Гройсмана і боротьба з контрабандою

Після не надто успішного наїзду на суди прем'єр-міністр Володимир Гройсман взявся за боротьбу з контрабандою. Як і в попередньому випадку — з усією революційною рішучістю.


.

На засіданні уряду 11 травня він грізно заявив: «Ми зараз працюємо над створенням органу так званої чорної сотні, яка займатиметься тим, що припинятиме будь-які прояви контрабанди», передає «Укрінформ».

Це починання зайвий раз підкреслює модерністський підхід будь-якої революції до вирішення життєвих проблем шляхом створення небачених і нечуваних досі управлінських органів, перекреслюючи весь досвід роботи «злочинного минулого».

Наприклад, 7 грудня 1917 року (20 грудня за новим стилем) Ленін створив горезвісну ВНК — Всеросійську надзвичайну комісію по боротьбі з контрреволюцією і саботажем при РНК РРФСР.

Цей «неформатний» орган боровся з саботажем по суті терористичними методами та наламав чимало дров за часів громадянської війни 1918–1922 років, поки не був перетворений на ДПУ при НКВС РРФСР.

«Чорна сотня» по боротьбі з контрабандою при Кабінеті міністрів України — звучить нітрохи не гірше.

Але боюся, що бажання пана Гройсмана організувати (й очолити?) «чорну сотню» не схвалив би його дідусь, Ісаак Гройсман, який, напевно, знав і пам'ятав цю назву в іншому контексті...

Особливої пікантності набуває використання чорносотенного руху по боротьбі з контрабандою в Одесі — місті зі старими як світ традиціями нелегальної торгівлі через кордон, де контрабанда вжилася в саму міську культуру. Пам'ятаєте, як казав Остап Бендер? «Вся контрабанда виготовляється в Одесі на Дерибасівській вулиці».

У жовтні 1905 року в Одесі відбувся кривавий єврейський погром під гаслами монархічної «чорної сотні», було вбито сотні людей, тисячі поранено, 50 тисяч залишилося без даху над головою... Прикро, що наш прем'єр-міністр не знає історії власного народу.

Обмовка за Фрейдом, чи підсвідоме бажання проводити реформи терористичними методами нинішнього уряду наводить на невеселі роздуми.

Наприклад, чи застосовується в Англії «чорна сотня» по боротьбі з контрабандою? А в США? Невже ні?! Навіть дивно, чи не так!

За своєю суттю Гройсман — типовий більшовик, висуванець часів воєнного комунізму, коли малограмотні шевці й кравці йшли в НК боротися за світле майбутнє...

Тільки от невдача: перемогти контрабанду шляхом створення летючого загону, який тероризуватиме чи то працівників митниці, чи то бізнес, — не можна. Ані танки, ані бомби, ані гаубиці не здатні перемогти контрабанду.

Ані ракети з ядерними боєголовками.

Для мінімізації порушення митного режиму потрібно інше — взяти чистий аркуш паперу та написати на ньому зрозумілі й прозорі правила ведення митних операцій. Не красти самому й не заохочувати інших, не призначати на ключові пости таких же малограмотних висуванців...

Це важко. Поки що це звучить як неприйнятні вимоги.

Але як знати. Більшовизм нинішнього уряду теж не вічний...


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter