Новини
Ракурс
Ігор Касян та його захисники

Справа Княжичів: заплатив заставу — назад у СІЗО?

13 кві 2017, 21:13

11 квітня 2017 року екс-УБОЗівця Ігоря Касяна, підозрюваного в організації банди Княжичів, мали звільнити з-під варти за допомогою зібраних друзями 1,5 млн грн застави. Однак окрім родичів і адвокатів на Касяна біля виходу чекали й правоохоронці. Під приводом проїхати в райвідділ поліції для оформлення електронного браслета його зустріли співробітники прокуратури м. Києва та вручили повідомлення про підозру в «новому» злочині й клопотання про застосування «нового» запобіжного заходу у виді тримання під вартою. За інсайдерською інформацією, прокурори також планували затримання Касяна, однак адвокати відбили клієнта, закликаючи прокурорів не опускатися до рівня шахраїв у погонах.


.

Адвокат Марія ОстровськаЯк повідомила адвокат Марія Островська, «новий» злочин, який закидають Касяну, — це незаконний ремонт мисливської рушниці, вилученої під час обшуку ще в грудні 2016 року одразу ж після розстрілу КОРДівцямі співробітників Державної служби охорони. Ці обставини є частиною матеріалів іншого кримінального провадження, в рамках якого Касяну вже вручали підозру й застосовували запобіжний захід. Повторно використовувати ці відомості означає усвідомлено і злочинно зловживати владою і службовим становищем.

Адвокат Ігор ЛяшенкоЗа словами одного із захисників Касяна Ігоря Ляшенка, прокуратура м. Києва усіма силами намагається затягнути клієнта назад у СІЗО, штучно створюючи нові кримінальні провадження і маніпулюючи судом. Водночас у рамках кримінальної справи про розстріл людей у Княжичах Генеральна прокуратура України досі не має жодного підозрюваного, не проведено жодного затримання.

Коли Касяна звільнили з-під варти під заставу, внесену рідними, буквально за годину один із прокурорів столичної прокуратури Назар Клід під тим приводом, що потрібно одягти електронний браслет у поліції, вручив клопотання про утримання під вартою. Браслет так і не одягли через брак таких засобів, хоча Касян сам наполягав на виконанні ухвали київського Апеляційного суду.

Адвокатський десант біля стін СІЗО

Наступного дня клопотання прокуратури було розподілено в Печерському райсуді на відому суддю Галину Матійчук, що прославилася участю в низці резонансних справ.

У рамках кримінальної справи про розстріл людей у Княжичах Генеральна прокуратура України досі не має жодного підозрюваного, не проведено жодного затримання.
Того ж дня одного із захисників КасянаМарію Островську повідомили про дату розгляду клопотання про утримання під вартою клієнта за 15 хвилин до засідання.Як розповіла адвокат, їй довелося в телефонному режимі роз'яснювати помічнику судді норми процесуального законодавства щодо правил належного повідомлення сторони захисту в кримінальному провадженні.

Адвокат Наталія ФещикСпроби іншого адвоката Касяна Наталії Фещик з'ясувати результати розгляду цього клопотання закінчилися порушенням права на захист, оскільки їй було відмовлено в наданні інформації. Як прокоментувала захисник екс-УБОЗівця, в Печерському суді неприховано організовується протиправне відправлення Ігоря Касяна до СІЗО, попри рішення Апеляційного суду м. Києва про застосування застави та звільнення його з-під варти.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter