Новини
Ракурс

Як зрозуміти, що ваш шлюб дійшов кінця

20 січ 2016, 09:54

Більшість книжок і статей психологів радять, як врятувати шлюб. Але іноді важливо просто зрозуміти, що настав час відпустити один одного. Так, якщо один або обидва партнери не бажають докладати ані найменшого зусилля для того, щоб реанімувати союз, то такий шлюб приречений. Ще один фактор — час. «Зворотний відлік починається тоді, коли один із партнерів виносить проблеми пари на загальний огляд, — каже Брайс Кей (Bryce Kaye), доктор філософії, автор книжки «Набір для надання першої допомоги в шлюбі». — Чим більше часу мине відтоді без того, що буде вжито якихось зусиль, тим менше шансів, що ви залишитеся разом».


.

Є деякі загальні ознаки, які свідчать про те, що ваш шлюб, можливо, вже не підлягає ремонту.

1. Ви вже не зовсім пара.

Чоловік і дружина, чий союз закінчено — або майже закінчено, — зазвичай втрачають тісний зв'язок, стверджує Ілейн Савадж (Elayne Savage), доктор філософії, автор книжки «Перепочинок: створюємо простір для пари».

«Якщо ви більше не проводите час разом, якщо один із вас або обидва постійно зайняті на роботі, з друзями або онлайн, і водночас ви відчуваєте полегшення, що так ви не зобов'язані бути одне з одним, то це свідчить про те, що ви віддаляєтеся від шлюбу», — пояснює вона.

2. Один із вас відмовляється від спроб.

Деякі шлюби стикаються із серйозними проблемами, які здаються непереборними. Це може бути невірність, втрата близького члена сім'ї або тривала відсутність сексу. Але, як зазначає Аліса Боумен (Alisa Bowman), автор книжки «Проект: довго і щасливо», якщо один із партнерів підіймає проблему, просить допомоги й дає зрозуміти, що шлюб не виживе, якщо обидва не почнуть працювати, а другий відмовляється йти назустріч, то можна сказати, що такий шлюб у біді.

«Не може один партнер намагатися зробити все сам, — каже Боумен. — Так ви нікуди не прийдете». Є одне життєве правило: якщо цілий рік минув без прогресу, можливо, настав час із цим покінчити.

3. Стосункам бракує поваги.

Один із найбільш важливих аспектів у стосунках — це взаємна повага, зазначає Савадж. Якщо цього немає, якщо один із партнерів постійно відчужений або відчуває поблажливе ставлення до себе (а другий цього не помічає або відмовляється обговорювати) — значить, справи кепські. «Шлюби, які досягли цієї точки, можна назвати токсичними: ви більше не пара, йдеться лише про напад і захист», — вважає експерт.

4. Ви більше не команда.

Може прозвучати дивно, але це так і є: у здоровому шлюбі обидва партнери працюють як одна команда в усьому — від виховання дітей і побутових негараздів до підтримки один одного в питаннях кар'єри та персональних амбіцій.

«Якщо кожен із вас почав рух своєю власною, окремою орбітою, або якщо ви більше не працюєте разом над рутинними питаннями, то це ознака серйозної проблеми», — попереджає Савадж.

5. Невірна половинка продовжує дружити з колишнім коханцем/коханкою.

Невірність — це величезна перешкода, яку дуже складно подолати. Щоби зберегти шлюб, просто припинити стосунки на стороні недостатньо, зазначає Кей. Неможливо повністю пережити зраду, якщо невірна половинка залишається друзями з колишнім коханцем або коханкою. І зовсім неважливо, що він або вона кажуть про невинність їхніх нинішніх стосунків. «Нічого доброго із цього не вийде», — запевняє фахівець.

6. Не існує компромісів у питаннях бажань і потреб.

Істотна частина шлюбу полягає в тому, щоб задовольнити потреби вашого партнера, не обмежуючи водночас власних інтересів. Це танець завдовжки в життя — брати й віддавати, — який потребує постійної комунікації. Але якщо ваш партнер постійно відмовляється навіть слухати про ваші бажання і потреби (час, увага, сексуальний/фізичний контакт, допомога з дітьми або домашніми клопотами), або ж не хоче озвучувати свої, то це тривожний сигнал, каже Кей.

7. Один із подружжя систематично зраджує.

«Деякі чоловіки — а згідно зі стереотипами, це саме чоловіки — просто не заточені під шлюб. Вони не здатні бути моногамними, навіть якщо всім своїм виглядом демонстрували, що хочуть одружитися», — пояснює Боумен. Що ще гірше, вони примудряються звинувачувати вас у своїй розпусності й ненадійності, зазвичай дорікаючи надмірною підозрілістю й ревнощами.

За зрадою, від якої шлюб здатний оговтатися, слідують вибачення й обіцянки більше так не робити. Але із серійними зрадниками все не так: це проблема, яку неможливо виправити та яка, скоріш за все, свідчить про завершення шлюбу.

8. Ви не можете дійти згоди щодо того,  чи заводити дітей.

У шлюбі є безліч приводів для пошуку компромісів, наприклад, хто відповідатиме за фінанси, куди поїхати у відпустку або як саме вирішити дрібні сімейні проблеми. Та якщо один із вас точно знає, що хоче дитину, а другий категорично відмовляється, то такі стосунки в небезпеці.

Якщо один із вас схиляється в бік того, щоб мати або не мати дітей, то над цим ще можна попрацювати. Але коли йдеться про принципову позицію, коли для одного з партнерів дитина — це безумовна мета, то такий шлюб, імовірно, розпадеться.

9. Ви більше не спілкуєтеся один з одним.

Жодна проблема в шлюбі не може бути вирішена без відкритої, відвертої розмови. Якщо все, про що ви говорите, — це побутові речі, на кшталт кому сьогодні купити молока, значить, розлучення цілком може опинитися не за горами, попереджає Савадж. «Брак особистого, інтимного спілкування у шлюбі є дуже поганою ознакою, особливо якщо водночас ви говорите з іншими людьми», — зазначає вона.

10. Зниження частоти та якості інтимної близькості.

«Йдеться про те, що пара не має достатньої зацікавленості в сексі й вони про це не розмовляють і нічого щодо цього не роблять, — пояснює Доун Карді (Dawn Cardi), юрист із Манхеттена. — Або ж вони мають різну думку щодо цього. Суть у тому, що секс більше не працює, причому вже протягом якогось часу».

11. Лайка й суперечки трапляються частіше, ніж раніше.

За словами Лаурі Пун (Lauri Puhn), адвоката у сімейних справах із Нью-Йорка, автора книжки «Миттєве переконання», суперечки й багатослівні звинувачення ніколи не припиняться. «Це відбувається знову і знову з тих самих причин, — каже вона. — Ви сперечаєтеся про одне й те саме, і чим далі, тим частіше. І немає ніякого вирішення проблеми — це шлях у нікуди».

Експерт зазначає, що причиною більшості проблем у стосунках є брак спілкування: «Все впирається в комунікаційні навички та вміння розв’язувати конфліктні ситуації. Моє дослідження показує, що 69% розлучених пар скаржились на невирішені конфлікти, які викликали відчуття безнадії».

12. Надмірне планування або проведення великої кількості часу за комп'ютером і смартфоном.

Мало часу наодинці одне з одним, коли це ініціюється однією або обома половинками, — це серйозний індикатор того, що шлюб у небезпеці. «Є певна кількість роботи, яку потрібно зробити, але якщо її стає дедалі більше, особливо коли йдеться про вихідні, то це називається віддалення один від одного», — пояснює Карді.

За її словами, якщо один із партнерів прагне проводити якомога менше часу з другою половинкою, то стосунки можна вважати проблемними. «Якщо ви не проводите час разом, то у вас немає близькості, — каже Карді. — Ви не можете підтримувати шлюб, спілкуючись один з одним по e-mail».

13. Зміни у стосунках із грошима.

З погляду юриста, як каже Карді, зміни навколо фінансів можуть розповісти багато про що. «Люди приходять до мене й кажуть: мій чоловік змінив банківський рахунок, він переказує гроші. Це ознака того, що він готується вийти зі шлюбу та стати на стежку розлучення», — ділиться вона.

14. Мрії про те, щоб залишитися на самоті або знайти когось іншого.

Як зазначає Пун, це найсерйозніша ознака, оскільки подібні думки часто трапляються безпосередньо перед розривом. «Ви починаєте мріяти, оскільки все решта більше не вселяє у вас надії, — пояснює вона. — Ви замислюєтеся про те, яким було б ваше життя, якби ви не були разом. Можливо, ви насправді й не прагнете розлучення, ви навіть хотіли б лишитися разом, але водночас ви настільки втратили ілюзії щодо спільного майбутнього, що просто стає цікаво — як це могло би бути». Подібні думки часто відкривають шлях до зради.

* * *

Список можна продовжувати, але у різних пар він може відрізнятися. Однак питання залишається одне: як не дати поїзду зійти з рейок? «Говоріть про це й визнайте наявність проблем у спілкуванні. Це допоможе, за необхідності, залучити третю сторону — професіонала, — радить Пун. — Але, правду кажучи, ви маєте закріпити шлюб ще тоді, коли вступаєте в нього. Це нормально, що люди, які вирішили бути разом, із часом помічають дедалі більше відмінностей. І для того щоб не втратити зв'язок, потрібна відданість і увага до деталей. Саме це і є найважливішою частиною плану зі збереження шлюбу — вчасно помітити проблему й повернутися до неї обличчям».

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: http://www.womansday.com/relationships/dating-marriage/advice/g2587/signs-your-marriage-might-be-over


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter