Новини
Ракурс
Зліва направо: Ігор Ляшенко, Наталія Фещик, Ігор Касян, Марія Островська

Княжичі: «організатора банди» будь-якою ціною назад у СІЗО, або Комічні куплети столичної апеляції

19 тра 2017, 08:05

Як раніше писав «Ракурс», підозрюваний в організації банди Княжичів екс-УБОЗівець Ігор Касян 11 квітня 2017 року вийшов на свободу під заставу. Однак його адвокатам довелося боротися проти нової спроби столичної прокуратури повторно відправити підозрюваного до слідчого ізолятора за новоствореним звинуваченням. Попри тиск силовиків і репутацію Печерського суду, в утриманні під вартою було відмовлено.


.

Тепер же комічні куплети почав виконувати столичний Апеляційний суд. Як стало відомо «Ракурсу», 12 травня 2017 року до Лук'янівського СІЗО надійшов запит на доставку Касяна в судове засідання, яке має відбутися 30 травня. Здивовані співробітники слідчого ізолятора не можуть виконати запит, адже Касян на законних підставах перебуває вдома. Запит підписаний суддею Апеляційного суду м. Києва Віктором Глиняним. Відзначимо, що за тиждень до подій, 4 травня 2017 року, під головуванням самого пана Глиняного було проведено засідання за особистою участю вільного Ігоря Касяна, де судді бадьоро знайомилися з Касяном поза кліткою і ставили адвокатам уточнюючі запитання щодо присутності підозрюваного та його виходу з СІЗО.

За коментарями щодо такої незвичайної процесуальної дії «Ракурс» звернувся до правозахисників — адвокатів Ігоря Касяна.

Як зазначила Марія Островська, з грудня 2016 року кожне засідання апеляційного суду починалося і закінчувалося обуренням захисників через свідоме незабезпечення судом доставки підозрюваного із СІЗО. Адже в силу цього ними навмисне створювався процесуальний плацдарм для затягування розгляду скарг адвокатів. І тут після виходу з СІЗО судді завзято взялися за «доставку» підозрюваного, який перебуває вдома... Браво, біс!

Адвокати Наталія Фещик та Марія Островська

Ймовірно, проблема глибше, ніж просто недбальство помічників або секретарів. Річ у тім, що судді не посоромилися призначити судове засідання з розгляду скарг адвокатів Касяна проти запобіжних заходів за тиждень після закінчення терміну дії оскаржуваного судового рішення. Очевидно, прокуратурою м. Києва планується продовження терміну утримання під вартою без застосування застави, яке процесуально має вирішиться не пізніше за 26 травня. І, напевно, не на користь підозрюваного, адже судді апеляції заздалегідь поінформовані про необхідність його доставки на 30 травня саме з СІЗО, а не з дому.

Адвокат Ігор ЛяшенкоЯк прокоментував ситуацію адвокат Ігор Ляшенко, змова правоохоронної та судової системи у справі Княжичів проти екс-правоохоронця, який розслідував справу «банди перевертнів» і отримав «від своїх» клеймо ворога, простежувалася ще з грудня 2016 року. Однак адвокати наперед прораховують напівзаконні ходи суддів, слідчих, прокурорів і вчасно надають їм публічного розголосу, перешкоджаючи очевидному беззаконню. Безумовно, за всієї поваги СІЗО до Апеляційного суду виконати їхній запит їм буде нелегко. Ну не має слідчий ізолятор повноважень доставляти підозрюваного з дому і везти в апеляцію через СІЗО.

За словами правозахисника Наталії Фещик, доставка з СІЗО підозрюваного, який перебуває вдома, розсмішила, але не здивувала. Щоразу слідчі прокуратури разом із суддями різних інстанцій підносять сюрпризи, не встигнувши скоординувати свої дії або координуючи їх надто ретельно. Адвокати готові до будь-яких несподіванок, зокрема розробляти грамотну стратегію і тактику боротьби зі зловживаннями у владних правоохоронних структурах і змовою високих судових чинів.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter