Новини
Ракурс

Стрім із засідання сільради та акредитація журналістів — що ще пропонується задля гласності місцевого самоврядування

19 жов 2017, 09:33

Громадськість має отримати можливість насолоджуватися трансляціями засідань не лише Верховної Ради, а й місцевих рад. Так вирішила група позафракційних народних депутатів на чолі з Олександром Дубініним, які подали в парламент законопроект №7071 «Про внесення змін до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення гласності та відкритості місцевих рад».


.

Законопроектом пропонується встановити, що гласність засідань місцевої ради має забезпечуватися шляхом їх трансляції — в прямому ефірі або ж у запису (у вечірні години). Така трансляція (або демонстрація запису) має відбуватися в ефірі засобів масової інформації, створених відповідною радою, або на офіційному сайті ради. Також передбачається публікація стенограм засідань ради та її рішень в офіційних виданнях ради, пресі або на сайті ради. Втім, у проекті вказано, що час, обсяг, форма трансляції та обсяг друку визначаються радою відповідно до закону.

Додатково пропонується визначити, що в повному обсязі у прямому ефірі або в записі мають транслюватися засідання ради, на яких розглядаються питання, що стосуються майна громади, землі, водних ресурсів, бюджету, розподілу коштів тощо. У проекті дається чіткий перелік таких питань — на основі переліків, наведених у ст. 26 («Виняткова компетенція сільських, селищних, міських рад») і ст. 43 («Питання, які вирішуються районними і обласними радами виключно на їх пленарних засіданнях») закону «Про місцеве самоврядування в Україні». Відповідно, мають публікуватися і повні стенограми таких засідань.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що нерідко місцеві ради ухвалюють рішення про виведення із залу засідань присутніх осіб і проведення засідання в закритому режимі. Таким чином, територіальні громади не можуть контролювати процес ухвалення важливих рішень, але оскільки місцеві ради представляють місцеву громаду, то всі питання, що стосуються майна, землі, бюджету, водних ресурсів, розподілу коштів тощо, не повинні розглядатися в закритому режимі.

Окремі бонуси законопроектом передбачені для представників ЗМІ та журналістів — зокрема, можливість акредитації при раді (згідно з законом «Про інформацію»), причому апарат ради зможе надавати акредитованим журналістам матеріали, які отримують депутати. Не допускається ухвалення рішення радою про недоцільність присутності на засіданні акредитованих журналістів, а також осіб, що представляють суспільство з питань, що розглядаються на засіданні. Акредитовані журналісти зможуть вести пряму трансляцію відкритого засідання ради, зокрема в інтернеті.

Таким чином, якщо законопроект буде ухвалено і реалізовано, стрім із засідання будь-якої української сільради зможуть побачити користувачі інтернету. Звичайно ж, якщо знайдуться охочі стрімити. Більш серйозне питання — чи знайдуться матеріально-технічні можливості у місцевих рад робити якщо не прямі трансляції, то хоча б записи засідань для телеефіру.

Наталя Рижкова, юрист руху «Сильні громади» ГО «Центр UA»:

— Вважаю це нововведення кроком до більшої відкритості та прозорості у здійснені місцевого самоврядування.

Відповідно до Конституції України та закону «Про місцеве самоврядування в Україні», народ здійснює владу безпосередньо та через органи державної влади та місцевого самоврядування. Однак на практиці органи місцевого самоврядування у відносинах з громадою забувають, що вони є представницьким органом, через який здійснюється право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення.

Здійснюючи постійний контроль діяльності місцевих рад, ми бачимо, що не дотримуються строки опублікування проектів рішень та ухвалених рішень. Також відбуваються процедурні порушення законодавства під час прийняття рішень на сесіях, у зв’язку з чим більшість ухвалених рішень можна визнати нечинними у судовому порядку. Доказом для таких справ стали б відеозаписи засідань міської ради, під час яких фіксується голосування та інші моменти сесії.

Крім того, ст. 3, 6 Закону України «Про інформацію» визначають, що основними напрямами державної інформаційної політики є забезпечення відкритості та прозорості діяльності суб'єктів владних повноважень. Право на інформацію забезпечується обов'язком суб'єктів владних повноважень інформувати громадськість та засоби масової інформації про свою діяльність і прийняті рішення. Згідно зі ст. 4 закону «Про місцеве самоврядування в Україні», місцеве самоврядування здійснюється на принципах народовладдя, законності, гласності, підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб тощо. Відповідно до ч. 17 ст. 46 закону «Про місцеве самоврядування в Україні», сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством. Порядок доступу до засідань визначається радою відповідно до закону.

Знову ж таки, на практиці ми бачимо, що міські ради приймають положення, якими обмежують доступ громадян до сесій. Яскравим прикладом тому є м. Кривий Ріг, у якому триває постійна боротьба громади з владою щодо вільного доступу до сесій. Фактично, у таких випадках сесії відбуваються у закритому режимі, і громада не має жодного доступу до них. Також бувають випадки, коли громада має доступ до сесій, але у сесійній залі не має можливості розмістити всіх охочих. І не варто забувати, що не всі мешканці міста мають можливість постійно ходити на сесії.

Відеотрансляція засідань допомогла б вирішити всі ці проблеми і зробити діяльність місцевої влади дійсно відкритою для громади.

Щодо фінансової сторони цього питання, то місцеві ради, які самостійно вже впровадили відеотрансляцію пленарних засідань, не побачили у тому жодної проблеми, оскільки це не коштує десятки тисяч гривень, які іноді витрачаються на непотрібні пилососи чи холодильники для міських рад. Якщо не займатися постійним розкраданням бюджету, то гроші знаходяться завжди.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter