Новини
Ракурс

Реформа системи охорони громадського здоров’я в Україні ще не починалася

Звична ситуація: люди йдуть за тими, хто переміг. У цьому сенсі людство не змінюється. З огидою дивлюся на сановних лікарів, які м'яко кинулися в групу підтримки пані Супрун. І всеїдних журналістів, що живопишуть радісне майбутнє української медицини. Проект реформи охорони здоров'я став законом!


.

На жаль, все не так. Законопроект Супрун не проголосовано. Тому що зовсім не її, Супрун, проект запропонували парламенту. Проголосовано інший, модернізований проект, створений з ініціативи чарівної молодої жінки Ірини Сисоєнко. Але і цей текст, наспіх створений, є далеким від досконалості. Бо — поспішали. Дуже поспішали. І знову не погодили з експертною економічною спільнотою.

Обізнані люди стверджують, що після ухвалення цього, чужого їй, законопроекту, пані Супрун, яка вельми незвично мислить і відчуває, ввела Ірину Сисоєнко в статус особистого ворога. І досі залишається виконувачем обов'язків міністра охорони здоров'я. І має намір дуже довго залишатися на цій посаді. Але ж саме їй, в. о. міністра, доведеться виконувати цей ненависний закон!

Колись ця вакханалія неприборканої, руйнівної та непослідовної активності закінчиться. І раптом з'ясується, що в міністерстві зруйновано стрижень виконавчої влади, що системою керувала не в. о. міністра, а юні й дуже агресивні дівчата та юнаки без жодної серйозної освіти, які натомість мали високе почуття класової ненависті. Що головні корупціонери зберегли і свої можливості, і свій вплив. Що фінансові розрахунки, які обіцяють радість і благоденство хворим, — на кшталт чарівних казок, де добро обов'язково перемагає зло.

Але буде це нескоро. Що з того, що депутат Сисоєнко зуміла хоч якось убезпечити нас, громадян України, від особливо небезпечного законопроекту Супрун? Та й хто вона така, Ірина Сисоєнко? Член фракції «Самопоміч», яку послідовно нищить її партійний бос Садовий. І тільки. На жаль, не зможе вона контролювати виконання закону МОЗ. Та й держава у нас зовсім не правова. Основна якість в. о. міністра Супрун — вседозволеність. Ніким не коригована, до речі.

А реформа Системи Охорони Громадського Здоров'я в країні ще не починалася. Справжня, продумана, прорахована реформа. Погано, дуже погано. Роки минають, країна порожніє. З різних причин, не тільки через агонію системи охорони здоров'я. Але — і з цієї причини.

Ми часто пишемо й говоримо про радянську систему охорони здоров'я наркома Семашка. Різне говоримо, більше негативне. Але ж та система була ефективною в тоталітарній державі. Так було. Минуть десятиліття, і історики, які вивчають соціальні аспекти українського минулого, не зможуть позитивно оцінити систему Супрун. З єдиної причини: у пані Супрун системи немає.

Пам'ятаєте у великого: «Хто йде сюди, покинь усі надії!» Це — і про нас, тих, хто мріє отримувати ефективну медичну допомогу.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter