Новини
Ракурс
Олександр Онищенко

«Гроші Онищенка»: в Україні знайшовся Господар

Ще не розслідувана «справа Онищенка», як на голову детективам НАБУ — нова напасть: вже зникли 156,8 млн дол. арештованих коштів по цій справі. Тепер маємо «справу вкрадених грошей Онищенка».


.

Якщо коротко, то ситуація така.

НАБУ зібрало забійний компромат на Олександра Онищенка і Ко, які роками «пилили» газоносні надра України, від чого держава небагато що мала. Склад злочинів — за кількома статтями. Збитки скарбниці — на мільярди. Онищенко втік на Захід, але низку його подільників «взяли», серед них знайшлися і «балакучі» (якщо доживуть до суду, звісно).

А ще НАБУ заарештувало кошти в рамках «справи Онищенка» — 156,8 млн дол. Це, звичайно, навіть не десята частина збитків державі, нанесених ФСБшними злочинними угрупованнями в газодобувній галузі України, але все ж чималі гроші.

Процедура арешту визначає, що до рішення суду або слідства жодне переміщення цих коштів — а тим більше їх використання — неможливе в принципі.

І раптом 8 листопада в НАБУ дізнаються, що заарештованих грошей за місцем їх арешту і зберігання — в «Ощадбанку» — вже немає. Зникли. А оскільки зникли без рішення суду і відома слідства, то це однозначно розкрадання. Яку б мету розкрадачі не переслідували.

НАБУ про це — заяву. І порушує нову справу, де фігуранти — керівництво «Ощадбанку».

Ті, хто гроші «прибрав» (вкрав, викрав), не знайшли нічого кращого, як виставити на публіку так званого заступника так званого генпрокурора — Євгена Єніна (бува, не спадковий «чекіст»?). Котрий пояснив зникнення грошей: мовляв, «Ощадбанк» перерахував півтори сотні мільйонів доларів у... Держказначейство (для чого, навіщо?!), і тільки Верховна Рада вирішить, що з ними робити (зазначу, цю маячню несе власник трьох дипломів про вищу освіту!).

Заступник генпрокурора Євген Єнін

Після чого НАБУ знову опускається до інтелектуального рівня керівництва СБУ і ГПУ, публічно роз'яснюючи кадру з цих відомств, що розкрадання заарештованих мільйонів — це злочин, і справу буде розслідувано.

Мовчить президент. Мовчить генпрокурор. Мовчать люди, яким завжди є що сказати без жодного на те приводу. За них говорить один «відбувайло» Єнін, і говорить так, що краще б мовчав...

Ситуацію для розуміння трохи спростимо.

Все, що пов'язано з газом в Україні, з моменту створення НАК «Нафтогаз» було вотчиною спецслужб Росії. Саме вони, а не Київ, де-факто визначали і кадровий склад керівництва НАК (спочатку призначаючи туди потрібних їм осіб агентурним шляхом, а за «своїх» на посаді президента України — взагалі відкрито), і цінову політику відомства, і стратегію його розвитку (не-розвитку). Все це — в інтересах Росії, природно. Газовидобування, і приватне в тому числі, також було повністю підконтрольне Кремлю. Випадкових власників газоносних родовищ і свердловин не було взагалі — виняток становила сім'я президента Кучми. Аваков підтвердить.

З огляду на цей сумний факт арешт ненависного для Порошенка і Ко НАБУ 156,8 млн дол., напевно, викликав обурення не лише у формального власника «заначки», але й у його кураторів — справжніх власників цих мільйонів. І надійшла команда «гроші зняти».

Керівництво «Ощадбанку» очолює креатура «Народного фронту» Андрій Пишний. Без відома першої особи банківської установи настільки ризиковані операції, та ще й з такими сумами, не проводяться в принципі. До того ж потрібне схвалення юридичної служби банку, що в нашому випадку для юристів означало лізти в петлю, і тому, напевно, обійшлися без «юристів». Тобто без Пишного зникнення грошей було в принципі неможливим.

Хто міг на Пишного вплинути? Тільки «Народний фронт», призначенцем якого на цю посаду він є. Тобто Аваков — Яценюк, саме в такій послідовності.

Але якби це була витівка «фронтовиків» (та воно їм самим і не потрібно), то Адміністрація президента, Порошенка і Ко, і, відповідно, Луценка і Ко, скористалися би приводом для політичного мордування опонентів. Але, як бачимо, до порятунку ситуації (посли ж не фраєра — усе бачать!) активно підключили ГПУ, а це можливо лише за погодженням президентських секретарок. Оскільки справа брудна — доручимо молодим: Єнін, уперед! Відбубонів поганку? Гелетеєм будеш!..

Це свідчить про те, що «відбирання» грошей у НАБУ на користь кураторів Онищенка (спецслужб Росії? їх резидента в Україні?) — полюбовна домовленість і спільне діяння «Народного фронту» і БПП. А ініціатива — виключно АП.

Все решта — дрібні деталі, цікаві хіба що посольствам США та інших країн-донорів України та їхнім спецслужбам.

Упевнений, що там навіть знають відповідь на запитання, чий дзвінок в Адміністрацію президента призвів до такого результату. І хто саме — господар «грошей Онищенка».

Ця людина — і є справжня влада в Україні. А не якісь там Петя, Сеня та Арсен.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter