Новини
Ракурс

Сплати аліменти, бо не сядеш за кермо, не виїдеш за кордон і... не пополюєш

5 лют 2018, 21:31

Сплата аліментів. Починаючи з вівторка, 6 лютого 2018 року, набуває чинності новий закон. Ідеться про посилення захисту прав дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення аліментів (законопроект №7277). Ось які новації чекають на батьків, що заборгували власній дитині.


.

Заборона керувати автомобілем. Обмеження права керування транспортними засобами не застосовуватиметься, якщо це позбавить боржника основного законного джерела доходів. Тобто це торкнеться чималої кількості тих, хто, приміром, «грачує» без відповідного оформлення. Виняток передбачено також, якщо боржник використовує транспортний засіб у зв'язку з інвалідністю, проходить військову службу чи перебуває в АТО, а також в разі відстрочки чи розстрочки у виплаті аліментів.

Боржникові заборонено користуватися вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії.

Також передбачено обмеження права боржника на полювання.

Заборонено виїзд за кордон до повного погашення боргів з аліментів.

Як сплачувати борг, якщо аліментник не має роботи? Передбачено залучення до 240 годин суспільно корисної роботи на користь місцевої громади з направленням коштів на рахунок дитини. Це може бути прибирання вулиць, фарбування парканів. Такі роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами I чи II групи, вагітним жінкам, жінкам старшим за 55 років та чоловікам старшим за 60 років.

І ще кілька новацій.

Той з батьків, хто проживає з дитиною, може під свою особисту відповідальність виїжджати з нею за кордон в короткотермінові подорожі без нотаріальної згоди злісного неплатника аліментів (тобто такого, що не сплачує понад півроку).

Той, хто подає заяву щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів, звільняється від сплати судового збору.

Крім того, вестиметься реєстр боржників щодо сплати аліментів, куди правопорушники потрапляють автоматично. Реєстр буде доступним для всіх.

Тільки в столиці налічується майже 7 тис. злісних неплатників аліментів, сума заборгованості яких перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

Підготувала Ольга Нікодімова


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter