Новини
Ракурс
Фото: National University of Singapore

Вчені навчилися перетворювати пластикові відходи на ультралегкий суперматеріал

Вчені з Національного університету Сінгапуру зробили величезний внесок у вирішення глобальної проблеми утилізації пластикових відходів. Вони навчилися перетворювати пластикові пляшки на аерогель, пише EurekAlert.


.

Пластикові пляшки зазвичай виготовляють з поліетилентерефталату (ПЕТ) — найбільш перероблюваного пластику у світі. Створений сінгапурськими вченими ПЕТ-аерогель — це м'який, гнучкий, довговічний, надзвичайно легкий і простий в обігу матеріал, який також відрізняється чудовою теплоізоляцією та абсорбційною здатністю. Завдяки цим властивостям аерогель може застосовуватися для багатьох цілей, таких, як тепло- і звукоізоляція в будівлях, очищення розливів нафти, а також може використовуватися як легка підкладка в одязі для пожежників і абсорбційних масках для вуглекислого газу.

При покритті вогнезахисними хімікатами новий легкий ПЕТ-аерогель демонструє чудову термостійкість і стабільність. Він може витримувати температуру до 620 градусів за Цельсієм — це в сім разів більше за звичайну підкладку в костюмах пожежників. Важить він при цьому в 10 разів менше, забезпечуючи водночас більший комфорт і меншу собівартість.

 

Щодо абсорбції масок, то їх поглинаючу здатність можна порівняти з матеріалами, використовуваними у протигазах, які є більш дорогими і громіздкими. Ця тема є актуальною не лише для пожежників, а й для звичайних жителів країн з високим рівнем забруднення повітря — таких, як Китай.

Трохи раніше група сінгапурських учених успішно перетворила паперові й тканинні відходи на целюлозні та бавовняні аерогелі відповідно.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter