Новини
Ракурс
Що таке холодна зброя? Фото: maxpixel.net

Коротко про холодну зброю, або Як не носити строк у кишені

14 січ 2019, 08:48

Юрій МІНКІН


.

На сьогодні ми можемо спостерігати безліч спекуляцій на тему того, чи є той чи інший предмет холодною зброєю. Не менше з цього приводу і міських легенд: від думки, що будь-який ніж, який людина носить із собою, є зброєю, до спроби визначати «холодність» за допомогою власної долоні чи ствердження, що будь-який ніж із кровостоком є особливо небезпечним. Розберімося в питанні, щоб не обдуритися самим і не бути обдуреними несумлінними людьми: ціна помилки доволі висока.

Отже, що таке холодна зброя? Багато хто вважає, що це будь-який великий і страшний ніж, причому, як неважко зрозуміти, критерій цей більш ніж суб'єктивний. Тож чого хотіти нам, пересічним українцям, якщо вже понад століття в нормах Кримінального кодексу тиражується одна стара як світ омана, що кинджали і фінські ножі — це яскравий приклад смертоносної зброї?

 

Розібратися в проблемі нам допоможе офіційний документ, яким послуговуються експерти, вирішуючи питання про приналежність предмета до холодної зброї. Знайомтеся: Методика криміналістичного дослідження холодної зброї та конструктивно схожих з нею виробів. Що ж ми можемо звідти почерпнути, не будучи експертами?

Адвокат Юрій Мінкін

В принципі, все в цьому світі можна виміряти й описати. Так і предмети, які схожі на зброю. Однак частина вимірювань є або складною, або незручною в побуті. Рятує, що існує поняття комплексності критеріїв оцінки приналежності до холодної зброї: якщо хоча б один критерій відсутній, то перед нами предмет господарсько-побутового призначення. Запам'ятайте це, інакше подальше читання статті не має жодного сенсу.

Отже, критерії, які ми можемо оцінити за допомогою побутових інструментів і пари очей:

  • довжина щонайменше 90 мм (9 см): звідси і легенда про вимірювання долонею. Але міліметри завжди однакові, чого не скажеш про долоні;

  • товщина клинка в найтовстішому (!) місці — щонайменше 2,6 мм;

  • висота виступу (гарди) щонайменше 5 мм, або сумарний виступ упора не менш як 5 мм по обидва боки рукоятки. Йдеться про перехрестя, яке не дає руці зісковзувати на лезо. І висота — прошу це запам'ятати — вимірюється не на один бік, а на обидва: якщо висота гарди на одній стороні 2,6 мм, а на іншій 2,5 мм, ця умова дотримана і описана вище ознака наявна;

  • глибина підпальцевої виїмки не менш як 5 мм, якщо вона одна, і щонайменше 4 мм хоча б однієї, якщо їх декілька. Не всі ножі мають обмежувач або гарду: сучасні технології дозволяють вирізати в металі будь-які виїмки, які фіксують у руці ніж не гірше за обмежувач. Тобто якщо виріз є, то його будуть заміряти, а якщо їх декілька (виїмки під пальці рук) — теж, але там уже не 5 мм, а 4 мм.

Якщо немає хоча б однієї ознаки — носіть ніж спокійно, вас за нього не посадять.

Гадаю, тепер зрозуміло, чому величезні кухонні ножі не є холодною зброєю: вони занадто тонкі, тому що товстим різати незручно. Та й величезні мачете без гарди (тому й без гарди!) — теж предмет абсолютно нешкідливий з погляду Методики. Саме тому репліки за мотивами так званого ножа розвідника роблять або товстими, але без гарди чи упору, або товщиною у 2,5 мм, але вже з гардою. До речі, самі історичні ножі розвідника військового випуску мають товщину 2,4–2,5 мм, тобто не є холодною зброєю. Що, втім, не заважало знімати вартових у ті далекі роки. Та й ті самі фінські ножі (фінською «пуукко»), згадані що в сучасному КК, що в КК УРСР, зазвичай не мають гарди або упору (якщо потрібно було колоти, їх упирали в тильну частину долоні), а значить, анітрохи не є кримінальними.

Ніж розвідника НР-40. Фото: wikipedia.org

Фінський ніж пуукко. Фото: wikipedia.org

Особливо кумедно слухати легенди про так званий кровостік — канавку на клинку, яка, за чутками, робить ніж холодною зброєю без варіантів іншого трактування. Насправді цей елемент має назву «дол» і служить для полегшення клинка та естетичних цілей, іноді граючи роль ребра жорсткості. Зрозуміло, ніяка кров по ньому не стікає, адже для цього потрібно залишати ніж у рані на кілька годин, і то, нічого подібного, скоріш за все, не вийде з чисто фізіологічних причин.

Тож, як бачите, при досить конкретному визначенні поняття холодної зброї є вельми умовним. Адже завдати шкоди здоров'ю можна і звичайним кухонником (а їм, за статистикою, убито більше, ніж ядерною бомбою), і викруткою... Але критерії оцінки приналежності до холодної зброї є, і на них під час купівлі ножа потрібно озиратися.

Звичайно, є ще вимоги до кута заточування (тому сценічна і костюмна зброя затуплена), кута сходження до вістря (гостроти носика, як кажуть дилетанти), до жорсткості клинка... Але це в магазині не перевіриш. Як і не перевіриш, чи витримає ніж удари в дошку і як глибоко він туди проникне. Це вже робота експерта...

Однак якщо за всіма очевидними ознаками у вас виходить, що ніж «холодний» — краще не носіть його з собою, оскільки не факт, що описані вище ознаки не знайде експерт після того, як ніж у вас вилучать і відправлять на дослідження.

Метальні ножі оцінюються за тими ж самими ознаками, що і звичайні. Крім того, маса такого ножа від 100 г і більше відправляє його в категорію метальної холодної зброї.

Ті ж самі 100 г використовуються як критерій оцінки предметів ударно-дробової дії — кастетів, обушків, кийків. Тому найчастіше телескопічна палиця є незаконною, хоча, чого гріха таїти, зручною та ефективною. Купивши таку палицю в іншій країні, де їх обіг не обмежений, будьте обережні: спроба ввезти її в Україну може стати підставою для відповідальності за двома статтями КК — за контрабанду і за незаконне поводження зі зброєю. Прикладів, на жаль, чимало.

Телескопічна пружинна сталева палиця. Фото: hramtsova.com.ua

Точно так само не варто покладатися на бейсбольні біти. Зазвичай до бейсболу вони стосунку не мають і вимогам до спортивного спорядження не відповідають, а ось масу і конструкцію холодної зброї типу палиці мають у повному обсязі. Тож якщо ви вирішили придбати биту, нехай вона відповідає вимогам якоїсь федерації бейсболу та... купіть м'ячик з рукавичкою.

Не може бути визнано зброєю предмет, що має очевидне господарсько-побутове призначення. Наприклад, ніжка від табуретки, довгий і важкий ліхтарик (навіть у формі біти), мала піхотна лопатка, господарська сокира (щодо тактичних наразі немає єдиної позиції), ломик, балонний ключ. Ці предмети абсолютно легальні та придатні до застосування для захисту нічим не менше за «спеціалізовані» види зброї. Та й очевидним є пояснення їх наявності при вас.

Але будьте уважні: будь-яка спроба «вдосконалити» такий побутовий предмет, наприклад, залити в ніжку від табуретки свинець, забити цвяхи в палицю, обмотати ручку арматури ізострічкою або тією ж самою ізострічкою зробити держак у відрізка мотоциклетного ланцюга — буде розцінена як виготовлення зброї. Тому що призначення предмета істотно змінюється...

Повірте, спритні маркетологи і продавці не лише здатні впарити вам телескопічну палицю, за яку ви ризикуєте отримати судимість, але і знають, як, не порушуючи закон, зробити лопатку, якою можна і викопати лунку в землі, і відбитися від кривдників.

До речі, про продавців: вони навряд чи відповідатимуть за те, що вам продали. А те, що вам щось продали, далеко не гарантія чистоти цього «чогось» з боку законодавства. Тож дивіться і думайте самі.

«Сертифікат» на ніж, а насправді — ксерокопія з ксерокопії висновку спеціаліста, — аж ніяк не є охоронною грамотою для вас і вашого ножа. По-перше, це не оригінал. По-друге, експерти різні. По-третє, ви не знаєте, як готували до дослідження саме той ніж. Можливо, його ослабили і він зламався, своєю загибеллю довівши, що він не холодна зброя? А ваш, наприклад, не зламається, але всі ознаки покаже... Ні, думка експерта щодо аналогічного ножа — річ цінна, і адвокат ваш це використає в разі потреби, але гарантій, повірте, жодних. Щоправда, деякі поліцейські таким ксерокопіям вірять, і на тому, як то кажуть, спасибі.

Рамки статті не дозволяють обговорити деталі на кшталт вимог до метальної зброї чи особливостей відповідальності за носіння і зберігання холодної зброї. Гадаю, сказаного цілком достатньо, щоб не потрапляти в погані ситуації, а тому не так важливо, як з них виплутуватися. Та й питання кримінального процесу більш цікаві вже не вам, а вашому адвокату, до якого, нагадаю, необхідно звернутися в разі, якщо ви потрапили в історію і ніж чи біту у вас вилучають.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter