Новини
Ракурс
Дитина хворіє. Рікард Каналс, 1903

Між кором та грипом: спокійно спати можуть захищені, а не щеплені

В Україні триває найбільший спалах кору в Європі. 15095 — стільки українців захворіло на кір у січні 2019 року. Найвищі показники — у Львівській області (2651 особа), Вінницькій (1383) та Рівненській (1389). Не відстає і столиця — в першому місяці нового року 1214 киян поповнили нерайдужну статистику.


.

«Міністерство охорони здоров’я закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей за календарем щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію», — вкотре закликало МОЗ.

Безкоштовно вакцинуватися можуть діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику — військові, учасники Операції об'єднаних сил (ООС), студенти, медики та педагоги.

Ваша дитина щеплена лише на папері? МОЗ пропонує відвідати сімейного лікаря або педіатра, який, як запевняють у профільному міністерстві, не зважаючи на відмітки про щеплення в медичній картці, повинен відправити дитину на вакцинацію.

«Оскільки зараз в Україні триває найбільший за останнє десятиліття спалах кору, МОЗ України пропонує захист для всіх, хто його потребує. І просить батьків, чиї діти мають неправдиві дані щодо вакцинації, надолужити всі щеплення. Не зважаючи на відмітки про щеплення у медичній картці дитини, ви можете звернутись до свого сімейного лікаря чи педіатра, і він направить на вакцинацію», — наголосили у відомстві.

Чиновники радять звернутися до головного лікаря медустанови, якщо у вакцинації вам відмовлять. У разі якщо і там питання вирішити не вдалося — в міністерстві звично скеровують до місцевого департаменту охорони здоров'я.

У щепленні вам, скоріш за все, відмовлять, адже МОЗ не розробило відповідної документальної бази. Медикам доводиться керуватися чинними наказами, де нічого не сказано про фіктивні довідки, але водночас дозволяється щепити КПК тих, хто перехворів на кір. Тому дитину, яка перенесла «дитячу чуму» (має відповідний запис про кір у медкартці), але не щеплена проти цього захворювання, мають право не пускати в школу.

Як захиститися дорослим?

Кір набирає обертів. Порівняйте: у 2017 році, згідно з інформацією МОЗ, було зареєстровано 4782 випадки захворювання на кір, у 2018-му — 54 481. Тільки за перший місяць 2019 року статистика поповнилася ще на 15 тис. Хворіють як діти, так і дорослі. Так, на Львівщині в січні захворіли 908 дорослих (із загального числа 2651), в Києві 624 дорослих і 572 дитини (загалом 1214).

Якщо в дитинстві ви не хворіли на кір, у медичній картці бракує щеплень і ви не входите до групи ризику, вакцинуватися за власний кошт вам не вдасться — на приватному ринку вакцин КПК немає досить давно. І це зовсім не через недогляд приватних медичних центрів чи аптечних мереж. Ринок вакцин — пріоритет виключно державних закупівельників. У ритейлі вакцини можуть з'являтися лише як доповнення до обсягів і номенклатури, що закуповується державою на своєму внутрішньому ринку.

Що обіцяє МОЗ? «Усі регіони забезпечені вакцинами проти кору, паротиту і краснухи виробництва Бельгії та США. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці. Зверніть увагу, що зробити щеплення вакцинами, закупленими за державний кошт, можна лише у комунальних (які часто називають державними) закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Це ті заклади охорони здоров’я, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри».

Керуючись порадою, «Ракурс» зателефонував у кілька амбулаторій. Там відповіли, що щеплення роблять лише дітям, причому запасів не так і багато, у деяких взагалі лічені одиниці. Де робити вакцинацію дорослим — зрозумілої відповіді отримати не вдалося.

Ще один важливий нюанс: згідно з національним календарем щеплень, дорослих, старших за 30 років, взагалі не вакцинують. Тому заклики профільного міністерства щепитися, щоб захиститися від кору, виглядають в нинішній ситуації як глузування.

Можливо, річ у тім, що вакцин бракує? Станом на 1 січня в Україні було 841 468 доз. На думку завкафедри імунології та мікробіології Харківської медичної академії післядипломної освіти Андрія Волянського, ще потрібно щонайменше 1 млн доз.

Чи допоможе квола спецоперація

В Україні триває найсерйозніша епідемія кору з моменту запровадження масової вакцинації проти цієї інфекції в 1968 році. Про цей спалах фахівці голосно попереджали. Однак адекватних заходів вжито не було. Розформувавши санепідслужби, дієвого механізму натомість не запропонували.

Закон «Про захист населення від інфекційних захворювань» діє, але фактично не виконується. Епідеміологів, які виконували рутинну (часто непомітну) роботу, практично не залишилося. Наприклад, у 90-і роки під час спалаху дифтерії всіх осіб, що контактували з хворими, оперативно перевіряли, за необхідності — вакцинували.

Експерти нагадують, що для приборкання подібних спалахів дуже важливою є робота в осередках: знаходити контактних осіб, проводити карантинні заходи. Зараз така робота не виконується.

Інфекціоністи запевняють, що кількість хворих на кір була би в рази меншою, якби хворі чекали на лікарів вдома. А не шкандибали самі чи з хворими дітьми до найближчої поліклініки, заражаючи по дорозі, потім у чергах в лікарняних коридорах енну кількість громадян, які випадково опинилися поруч.

Лише коли кількість хворих наблизилася до 60 тис., «МОЗ України ініціювало надзвичайні заходи для захисту від кору. У січні у Львівській області розпочато фактично спецоперацію для підвищення охоплення імунізацією дітей від 6 до 18 років, які пропустили планові щеплення з будь-яких причин. Надзвичайні заходи з імунізації дітей, що розпочнуться у Львівській області вже у другій половині лютого, заплановано також в інших областях України. Такі дії підтримали й у Вінниці, яка постійно займає другу позицію сумного лідерства по захворюваності на кір серед регіонів України. За рішенням Обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуації у Вінницькій області розпочали заходи, щоб зупинити поширення кору. За згодою батьків діти отримують пропущені щеплення у школах та дитячих садках, а студентів направляють щепитись в центри первинної медико-санітарної допомоги міста керівники університетів».

Постає логічне запитання: якщо ситуація є настільки серйозною, чому вирішили чекати до середини лютого? До того ж лютий-березень — пік сезону грипу. Хворому на ГРВІ чи грип вакцинація протипоказана. Сезон грипу очікується непростий, адже домінує незнайомий українцям штам H3N2 (Сінгапур). Можливо, чиновники сподіваються на природне зниження захворюваності на кір ближче до весни-літа?

Попередження про спалах кору в Європі. Плакат в аеропорту Афін, грудень 2018. Фото: Людмила Крилова / Ракурс

А як у них? Спалах кору в США

Хворіють на кір і в США. Так, департамент охорони здоров'я штату Вашингтон оголосив про спалах кору — 23 (!) хворих з початку цього року. Було оголошено надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров'я. Кір підтверджено у 18 дітей віком від 1 до 10 років, у чотирьох дітей від 11 до 18 років та в одного дорослого. Ще два підозрілих випадки розслідуються. Двадцятеро хворих були не вакциновані, у решти вакцинальний статус наразі невідомий.

Опубліковано список 36 громадських місць, де могло статися зараження. Цей список регулярно оновлюється: вісім медичних установ, 12 шкіл і 16 інших місць (зокрема магазини, церкви, баскетбольний матч Portland Trail Blazers в Moda Center і міжнародний аеропорт Портленда в Орегоні).

Оскільки захворювання є дуже заразним, департамент охорони здоров'я попередив, що тим, хто перебував у цих місцях і вважає, що заражений, слід зателефонувати своєму лікареві, перш ніж звертатися до медичних установ (якщо немає потреби в невідкладній медичній допомозі). Таке сповіщення дає медпрацівникам можливість переконатися, що інші пацієнти не перебувають у кімнаті очікування.

Учням і співробітникам, які не мають документованого підтвердження імунітету проти кору, заборонено відвідування шкіл та інших закладів, які могли бути місцем зараження. Вірус кору виживає протягом двох годин у повітрі, де інфікована людина кашляла або чхала. Інші можуть заразитися, якщо «дихають забрудненим повітрям або торкаються зараженої поверхні, а потім очей, носа чи рота». Люди з кором заразні за чотири дні до появи висипки і до четвертого дня періоду висипань. Також наведено телефони гарячої лінії для населення тощо.

«Відчуваєте різницю турботи держави? 23 нещасних хворих — і вже надзвичайна ситуація з усіма наслідками, що випливають звідси, епідеміологічним розслідуванням, робота з контактними й увага навіть до підозрілих випадків, — пише на своїй сторінці в Facebook доктор медичних наук, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. Богомольця Ольга Голубовська. — А що у нас? А у нас — нічого. Ну, крім вакцинації...

Ось приклад державного підходу. В принципі, це тільки частина того, що повинно проводитися в осередках, і що проводилося раніше. Без цього епідемію важко буде стримати. А далі треба вакцинувати неімунних. Власне, про це йдеться і в рекомендаціях, наприклад, CDC (Центр контролю і профілактики захворювань США) — вакцинувати дорослих за відсутності у них документального підтвердження імунітету, а не штампа про вакцинацію. Бо вакцинований і імунний — це різні речі, а вакцинувати імунних не зовсім, м'яко кажучи, правильно».

Що робити?

«Потрібні негайні, блискавичні, надшвидкі та адекватні заходи. Протягом найближчих днів необхідно максимально активізувати вакцинацію як нещеплених проти кору, так і всіх охочих прищепити себе, свої сім'ї, свої трудові колективи проти грипу», — пропонує імунолог Андрій Волянський.

Можлива як одночасна вакцинація проти кору та грипу, так і з будь-яким інтервалом (наприклад, день чи тиждень). Вакцина проти грипу нежива, і імунна відповідь на ці вакцини принципово різна. Якщо щеплені вакциною КПК не захищені від грипу щепленням, потрібно проводити заходи для їх захисту від грипу в поствакцинальному періоді, насамперед роз'єднанням (карантин).

«Ми не знаємо, хто не має захисту проти кору серед дорослих, — каже Андрій Волянський. — У 2018 році захворіло близько 20 тис. дорослих, і зрозуміло, що це лише частина сприйнятливих. За моїми даними (лабораторія імунореабілітології Інституту мікробіології та імунології ім. Мечникова АМНУ), отриманими у 2018 році після обстеження 1500 здорових харків'ян, близько 20% осіб у віці 18‒40 років і 10% старших за 40 років не має захисних титрів. Ймовірно, така сама ситуація в усіх регіонах країни. На відміну від дітей, тільки окремі категорії дорослого населення мають право на безкоштовне щеплення».

Як бути з дорослими? «Прищепити всю армію? Всіх педагогів? Всіх студентів? Всіх медиків? Безглуздо. 80% дорослих мають довічний захист. Та й вакцини не вистачить. При цьому є дорослі, які хочуть зробити щеплення, не мають антитіл, що зафіксовано в аналізі, але не мають права на безкоштовну вакцинацію. Потрібно негайно наказом МОЗ дозволити додаткову вакцинацію дітей до шести років і дорослих, якщо вони мають документальне підтвердження незахищеності від кору», — резюмує Андрій Волянський.

На жаль, отримані дві дози КПК не є гарантією захищеності. Приблизно у 5% двічі щеплених захисні рівні антитіл не виробляються. Що робити, якщо ви не впевнені, чи щеплені проти кору в дитинстві, або хочете переконатися, що ви чи ваша дитина не потрапили у відсоток незахищених?

Можна здати аналіз крові на напруженість імунітету до вірусу кору (Ig G). Наразі це найточніший спосіб визначення захищеності проти цього захворювання. На думку імунолога, набагато більш показовим є не якісний, а кількісний аналіз, а показник, вищий за 250 мМО/мл, практично виключає ризик захворіти.

Цей аналіз є платним, і далеко не всі можуть відірвати від бюджету пару сотень гривень. А якщо доведеться перевірити всю сім'ю? Кір є особливо небезпечним для дітей, старших за п'ять місяців, які втратили материнський захист і не створили свого. У такому разі вдаються до так званого кокона — оточення дитини має бути захищене від кору. На жаль, поки що проблема захисту від небезпечного інфекційного захворювання багато в чому лягає на плечі громадян, а не держави. І розслаблятися рано — близько 500 осіб захворює щодня в усіх регіонах України.

«Приблизно така ж сама захворюваність буде протягом лютого-березня і, можливо, у квітні. Тобто протягом трьох місяців можна сміливо прогнозувати ще 30‒40 тис. випадків захворювання з 15‒20 летальними наслідками», — попереджає лікар.

Можливо, МОЗ все-таки прислухається до експертів, і окрім закликів вакцинуватися почне вживати адекватних у цьому випадку заходів. Від спалахів того чи іншого інфекційного захворювання не застраховане жодне суспільство. Навіть найблагополучніше. Важливим є вміння оперативно і злагоджено діяти. І те, як країна здатна впоратися з інфекціями і їх стримуванням, є лакмусовим папірцем її (не)благополуччя.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter