Новини
Ракурс
Уляна Супрун. Фото: Кабмін

Супрунгейт як діагноз

«Ви кажете, що голосували за Януковича. Можна запитати, чому?» — «А він такий симпатичний, дуже схожий на мого покійного чоловіка», — сміючись, зашарілася жіночка раннього пенсійного віку.


.

Ця розмова незадовго до Революції гідності врізалася в пам'ять, оскільки дуже чітко зображує наше суспільство. Таке, що не вірить у Діда Мороза, але з нетерпінням чекає від нього на подарунки, патерналістське і по-дитячому наївне, яке голосує на виборах серцем, а не мозком.

Запізніле рішення суду

Історія з відстороненням від посади Уляни Супрун Окружним адміністративним судом затвердила в думці, що «революційні» ліки зовсім не перемогли, а сприяли появі в українському суспільстві надстійких бактерій інфантилізму.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва 5 лютого заборонив Уляні Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я за підсумками розгляду позову нардепа від Радикальної партії Ігоря Мосійчука. Своє рішення суд мотивував наявністю ознак очевидної протиправності у тимчасовому виконанні першим заступником міністра охорони здоров'я повноважень такого міністра протягом строку, що перевищує один місяць з моменту наділення особи відповідними повноваженнями (27 липня 2016 року).

Сама Супрун звично розцінила це як «характерну відповідь старої системи, яка понад усе прагне зберегти статус-кво», написавши на своїй сторінці в Facebook: «Ніщо так не об’єднує українське суспільство, як захист змін в медичній сфері. Дякую всім громадянам, громадським організаціям, медикам, асоціаціям та народним депутатам, які вчора висловили нашій команді підтримку та обурення суддівським свавіллям».

За що підтримуємо?

У соцмережах дуже оперативно розгорнувся справжній флешмоб — аватарки в Facebook зарясніли хештегом «я підтримую Супрун», хтось віддав перевагу більш креативним — відсторонена від посади Уляна зображена зі шприцом. А ось написи для підтримки рішення суду ФБ не запропонував.

На запитання «за що підтримуєте?» адекватних відповідей почути не вдалося. «Ще в реформі не розібрався, але мені здається, що Супрун можна довіряти», «А що, раніше було краще?», «Мені набридли попередники з зачісками, пещеними обличчями і луївітонами, а вона з рюкзаком ходить», «Ви хочете, щоб медицина, яку знищували десятки років, раптом стала кращою? Реформи швидко не робляться, треба потерпіти»...

Характерно, що найчастіше Супрун підтримують молоді, а значить, здорові (яким, слава Богу, в більшості своїй не довелося звертатися по медичну допомогу), а також ті, хто виїхав з України на постійне місце проживання. Хтось, потрапивши до лікарні, помітив поліпшення. Безумовно, зміни на краще радують, однак приписувати їх заслугам МОЗ не варто, адже медреформа на цьому рівні тільки в планах.

Найчастіше Супрун підтримують молоді, а значить, здорові. Фото: Facebook

Незручна правда про «реформу»

Дехто каже про те, що міжнародні закупівлі (ті самі, які повинні перемогти фармацевтичну мафію) заощадили 40% державних коштів. Справді, напівправда гірша за брехню. Економія є, але за рахунок чого? Для пацієнтів, які приймають лікарські препарати, важливою є не стільки кількість, скільки якість, а також безперебійне постачання.

Простіше і приємніше читати коротенькі пости в ФБ, тоді як акт аудиту Рахункової палати щодо ефективності використання бюджетних коштів (виділених у 2015–2016 роках і першому півріччі 2017 року на держзакупівлі ліків) містить сотні сторінок. Внаслідок, м'яко кажучи, непрофесіоналізму нинішньої команди МОЗ брак одних лікарських засобів «компенсувався» надлишком інших зі строком придатності, що спливає.

Уявіть, вам потрібні таблетки проти головного болю, а аптекар пропонує купити пару упаковок проти діареї — вони дешевші. Багато запитань і скандалів супроводжують закупівлі за програмою дитячої онкології. Затримки з постачанням базових хіміопрепаратів, без яких неможливо виконувати протипухлинну терапію, призвели до того, що їх змушені купувати батьки або волонтери. Спробуйте розкажіть їм про економію.

На «Ракурсі» вийшла серія статей, які аналізують цей документ, що містить матеріали, достатні для десятків кримінальних проваджень.

Багатьох розчулює, що Супрун дозволила мочити манту, сидіти на холодному, їсти морозиво, коли болить горло... Дорослі люди, а наче діти, які вирвалися з-під суворого нагляду батьків. На жаль, мало кого цікавить, що в Україні знищено трансплантологію (про що «Ракурс» також писав). Розпіарений новий закон про трансплантацію органів вбив цвях у той мізер, що працював.

Провали в постачаннях лікарських препаратів і вакцин (протягом півтора року українські діти не мали можливості зробити щеплення, що тут казати, якщо досі в повному обсязі в регіони не надійшли ліки, закуплені за бюджетні гроші у 2017 році, не кажучи вже про 2018-й!). Мало кого хвилює, що МОЗ протягом двох років не зробило адекватних кроків для приборкання спалаху кору — найбільшого в Європі (понад 70 тис. хворих).

Хор підтримки Супрун перекричав самотні голоси тих, хто звернув увагу на ще один аудит Рахункової палати. Його результати було оприлюднено днями на засіданні Комітету ВР з питань охорони здоров'я. МОЗ звично проігнорувало засідання — жодного представника не було. Рахункова палата представила звіт про ефективність використання коштів у рамках проекту «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей».

Близько чотирьох років тому Світовий банк виділив Україні 215 млн дол. На дві програми — серцево-судинні захворювання і онкологія. З усіх коштів було запитано і відправлено в регіони лише 52,8 млн дол., використано — 45,5 млн. І куди ж були витрачені ці гроші? 70% від використаних коштів пішло на семінари, тренінги та організаційні процедури (поїздки, готелі, зарплата активістів при Міністерстві охорони здоров'я, в тому числі листівки-привітання з Днем медика).

За чотири роки (!) проект так і не зміг вийти зі стану пілотного (і все ж йому пощастило більше, ніж пілотному з трансплантології: заявлений минулого року, він так і не розпочався, попри виділені гроші). І це ще не все. Через некомпетентність чиновників МОЗ Україна повинна виплатити штраф (санкції за невикористання коштів). Світовий банк вже отримав 2,9 млн дол. Це пільгова ставка, подальші штрафи будуть серйознішими.

Про виявлені факти, які містять ознаки кримінальних правопорушень, було повідомлено Генеральну прокуратуру України.

Чому так довго в. о.?

Мало хто замислюється, чому Супрун так довго, всупереч усім законним нормам, — міністр охорони здоров'я з приставкою в. о. З одного боку, ми хочемо жити у правовій державі, з іншого — закон повертаємо як флюгер. Є винятки для «своїх». А під цим прикметником може бути хто завгодно, в тому числі і патріот, волонтер — свій!

Якщо у Супрун така підтримка, чому її кандидатуру досі не внесли на голосування парламенту? І річ тут не у прізвищі, а в дотриманні букви закону. Ще одне запитання: чому в Уляни Супрун подвійне громадянство? Неспаленим мостом легше повернутися додому, знизавши плечима в разі провалу?

Багато практикуючих медиків спочатку були раді приходу Супрун на посаду головного лікаря для хворої української медицини. Вірили в реформи, готові були запропонувати своє бачення, досвід. Однак профільне міністерство не зацікавилося цією думкою. Ба більше, на всіх, хто має іншу від МОЗ точку зору, навішуються ярлики ворогів і корупціонерів.

Але проколи в медицині проявляються дуже швидко — спектром хвороб і кількістю померлих. Що ми зараз і спостерігаємо, а ще багато піару, непорозумінь, але незначну кількість реальних кроків.

«У медицині потрібно не руйнувати, а заміщати, — якось зауважила одна знайома лікар. — Але для цього потрібно дуже добре знати реальність, в якій ти живеш, і бути мудрим стратегом».


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter