Новини
Ракурс
Вибори в Україні. Фото: Вести

Вибори-2019: як проголосувати, якщо ти нездоровий

Нещодавно «Ракурс» писав про те, як виборець може змінити адресу голосування. Це питання є актуальним не лише для внутрішніх переселенців, а й для тих, хто виїхав на заробітки або на навчання, просто орендував житло в іншому районі.


.

Сьогодні ми продовжуємо розповідати про технічні тонкощі виборчого процесу. Як бути, якщо ви хочете проголосувати, але, припустімо, напередодні зламали ногу або у вас стався напад радикуліту? А якщо ви погано бачите і вам важко прочитати бюлетень?

Давайте розбиратися.

Відразу скажу: якщо ви впали з температурою або зламали ногу безпосередньо напередодні виборів, то, на жаль — вважайте, ваш голос пропав. Але якщо нещастя сталося хоча б за тиждень до призначеної дати, то ви цілком встигаєте організувати собі голосування вдома.

До речі, якщо ви перебуваєте в лікувальному закладі, то все набагато простіше: вас заздалегідь і до списків внесуть, і проголосувати ви зможете просто там, на організованій у лікарні виборчій дільниці.

Як організувати голосування вдома?

Ще недавно процедура була, прямо скажемо, безглуздою: для того щоб організувати голосування вдома, потрібно було особисто (!) з'явитися в дільничну виборчу комісію, щоби подати заяву. Але якщо людина в змозі дійти до комісії, то й до виборчої дільниці вже якось добереться, чи не так? Тепер до відповідних законів про вибори внесено поправки: документи необхідно передати в комісію. Їх можна надіслати поштою, попросити рідних або знайомих віднести їх.

Необхідних документів три: власноруч написана в довільній формі заява про те, що ви хочете проголосувати вдома, довідка від лікаря про стан здоров'я, через який ви не можете прийти на виборчу дільницю, і копія паспорта.

А тепер — про одну з родзинок процесу. Отже, ви надіслали документи, вас внесли до відповідних списків. Настав день голосування. Зазвичай десь у середині дня заступник голови виборчої комісії та два члени комісії беруть виписку з реєстра виборців зі списком тих, хто голосує вдома, переносну урну для голосування і в супроводі поліцейського рушають за адресами. Але! Цілком ймовірно, що до вас прийдуть не четверо осіб, а... два десятки. Чому? Тому що за членами комісії можуть потягнутися спостерігачі від різних політичних сил, і число таких спостерігачів законом не обмежується.

Навіщо спостерігачам тягатися хвостом за переносною урною? Річ у тім, що не так давно голосування вдома було однією з найзручніших лазівок для зловживань: до цих списків могли включати «мертвих душ» і спокійнісінько кидати бюлетені в урни.

Отже, до вас приходить ціла делегація — і ви зобов'язані всіх впустити. Якщо не впускаєте хоч одного спостерігача — все, голосування недійсне. Тому подумайте: може, все ж таки краще самому прийти на дільницю?

Напівсліпа старенька, в якої тремтять руки

Тепер про сумне. У законах про вибори сказано, що виборчі дільниці мають бути доступними для всіх, але на практиці це далеко не так.

Один з членів дільничної виборчої комісії розповідав історію про те, як на парламентських виборах 2010 року на його дільниці, розташованій в актовому залі школи на другому поверсі, одну стареньку вносили по сходах на стільці. Зрозуміло, інвалідам на візках теж неможливо було туди дістатися. До цієї історії поставилися з розумінням — але ж якийсь особливо шкідливий спостерігач міг би і причепитися й розцінити урочисте внесення бабусі як «підкуп виборця» і скласти акт про порушення.

Взагалі правила дуже суворі. Згідно із законом, виборець повинен перебувати в кабінці один, і бували випадки, коли спостерігачі складали акти про порушення, якщо виборець заходив до кабінки з маленькою дитиною на руках. Непорядок!

У нас, до речі, найбільш дисципліновані виборці — це люди похилого віку. Уявімо собі гіпотетичну стареньку, яка погано бачить і до того ж страждає на паркінсонізм. Позбавити її права голосувати? Петиції з такими вимогами вже писалися, і не раз, але багато хто справедливо вважає їх нелюдськими і такими, що порушують всі принципи правової держави.

По-перше, бюлетень. Він хоч і схожий на простирадло, але все одно довжиною може бути всього лише метр з чимось: це обумовлено технічними можливостями друкарні. Втиснути туди не лише прізвища, а й необхідні дані про всіх кандидатів можна лише шляхом зменшення шрифту. Як розгледіти потрібне ім'я?

Відповідно до закону, такому виборцю потрібно звернутися до голови виборчої комісії та сказати, що він потребує допомоги. Голова, заступник, секретар — хто вільний у цей момент — має вийти на середину виборчої дільниці й голосно повідомити: «Шановні виборці! У нас є виборець, який потребує допомоги в голосуванні!».

Допомагати старенькій проголосувати може тільки інший виборець. Ані члени комісії, ані спостерігачі, ані преса — ніхто не має права надавати цю допомогу. Вони удвох заходять у кабінку і там вже ставлять цю галочку.

Йдемо далі. Наша гіпотетична старенька не може сама опустити бюлетень в урну. А згідно із законом, кожен зобов'язаний зробити це самостійно. Навіть якщо ви даєте дитині кинути бюлетень — це вже порушення виборчого процесу.

Так от, для опускання бюлетеня точно так само потрібно просити допомоги у комісії. І знову член комісії має вийти і голосно оголосити: «У нас є людина з фізичними особливостями! Їй потрібна допомога!». І допомогти має право виключно інший виборець. Тобто вибір, куди поставити галочку, і опускання бюлетеня — це дві різні дії, і про кожну з них слід оголошувати окремо.

На жаль, в нашій країні довгі роки ігнорували права людей з особливими потребами, і сьогодні ця ситуація тільки-но починає змінюватися на краще.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter