Новини
Ракурс
Герб Києва

Навіщо Києву новий герб

25 лют 2019, 19:07

18 квітня 1995 року Київська міська рада ухвалила рішення «Про герб міста Києва», яким було затверджено новий графічний символ столиці України. Замість квітучого каштана, що символізував місто за радянських часів, на ньому зобразили Архангела Михаїла, який був символом з часів правління Володимира Мономаха.


.

Однак депутати нинішньої Київради виявили, що в тому рішенні більш як 20-річної давнини є недопрацювання, і нині столиця України живе, по суті, без одного з головних символів. Вони вирішили це виправити і створили робочу групу, до якої увійшли представники всіх фракцій Київради, а також Українського геральдичного товариства, і затвердили технічне завдання.

Як так вийшло, що Київ досі позбавлений одного з головних символів? Наскільки актуальною є ця проблема для киян? І у скільки обійдеться цей благородний задум міській скарбниці? Про це «Ракурс» розпитав депутатів Київради.

Тарас Криворучко («Солідарність»): Немає затвердженого зображення графічного символу Києва

— Чому виникла ця проблема? Минулого року Національний банк України звернувся до київської влади з проханням надати зображення герба столиці з метою випуску пам'ятної ювілейної монети на честь міста Києва. Ми підняли всю документацію і з'ясували, що є затверджений опис герба, зроблений за часів Леоніда Косаківського. Але, як сказали згодом геральдисти, він потребує більш детального опису. Тому що там є визначення, які треба візуалізувати.

Тарас Криворучко. Фото: Facebook

Наразі немає затвердженого зображення графічного символу Києва. Опис є, причому такий, що не відповідає геральдичній науці і традиціям, а зображення немає. Зараз використовується два герби Києва, на яких Архангела Михаїла зображено по-різному: або в римських бойових обладунках, або у сріблястій чи білосніжній тозі. Затвердження нового герба столиці не потребує якихось значних коштів. Заміна документації, карт та інших носіїв із зображенням герба відбудеться поступово.

Юрій Сиротюк (ВО «Свобода»): На тлі тих мільярдів, які бездарно витрачаються, новий герб ми потягнемо

— Починаючи з 8 грудня 1240 року, після знищення монголо-татарами, Київ століттями перебував під іноземною окупацією. І всі іноземні окупанти встановлювали свої символи міста. Тому я як представник партії «Свобода» наполягав на тому, що символом Києва може бути тільки один з тих, які використовувалися, коли він був столицею української незалежної держави. А саме, йдеться про давньоруські часи, коли Київ був столицею Русі, козацькі часи і визвольний рух до початку 30-х років минулого століття.

Юрій Сиротюк. Фото: Facebook

Мені неприємно було б бачити в гербі Києва окупаційні символи Росії або Польщі. Щодо фінансування цього проекту, то бюджет Києва — 55 млрд грн. Минулого року столична влада витратила на ремонт доріг понад 2 млрд грн — бюджет середнього обласного центру в Україні. І ми бачимо, який результат цих витрат. Тож хочу сказати, що на тлі тих мільярдів, які бездарно витрачаються, кошторис на новий герб ми потягнемо. Я його не бачив. Але думаю, там сотні тисяч гривень...

Костянтин Яловий («Єдність»): Я категорично проти виділення необдуманих бюджетів

— На сьогодні в Києві використовується одразу два типи герба, і кожен не відповідає нормам. Робота над гербом із зображенням Архангела Михаїла може стати цікавою подією, мати історичне для міста значення. Я думаю, що до цього проекту із задоволенням приєднаються найкращі дизайнери, художники, можливо, архітектори, обов'язково активісти — кияни. Упевнений, що ініціативу підтримають і меценати.

Костянтин Яловий (праворуч). Фото: Facebook

Хочу підкреслити: я категорично проти виділення необдуманих бюджетів з міської скарбниці, як це було у випадку з проектом встановлення 75-метрового флагштока, на який планували витратити 50 млн грн. Поки є багато інших невирішених питань, проблем, які потребують першочергового фінансування. Необхідний баланс, підтверджений здоровим глуздом. Наше завдання — залучити до цього процесу спонсорів, меценатів, як це роблять у розвинених країнах. Головне — не перетворити добру справу на циркову виставу, яка викличе обурення і протест киян.

Олексій Новіков («Єдність»): Треба все обговорювати з людьми

— Основне, що зараз хвилює людей, — це житлово-комунальне господарство, яке розвалюється, при цьому все дуже дорого. Можна, звичайно, сказати, навіщо нам новий герб, коли платіжки такі, коли холодно в будинках... Але це буде не дуже правильний посил.

Олексій Новіков. Фото: Facebook

Є важливі речі та поняття, які стосуються спільності людей, їхньої самоідентифікації, самоповаги. Але, як і у випадку з перейменуванням вулиць, не можна наламати дров! На жаль, багато з тих, хто керує нашим містом, не кияни. Вони приїхали сюди і заробляють. А є люди корінні, кілька поколінь предків яких жили тут. Розробляючи нові символи, треба все промовляти з людьми.

Андрій Осадчук («Київська команда»): Ми хотіли б до кінця цього року затвердити остаточний дизайн герба

— Офіційна символіка держав і міст в усі часи була питанням політичним і ідеологічним. Саме так його треба розглядати і зараз, якщо ми відповідально ставимося до своєї держави і її столиці.

Андрій Осадчук. Фото: Facebook

Так сталося, що на сьогодні у нас просто немає єдиного офіційно затвердженого дизайну герба столиці, і це треба виправити. Яким чином буде видозмінено герб, зараз ніхто сказати не може. Київрада спільно з КМДА запускає публічний офіційний процес, до якого можуть приєднатися всі охочі. Всі деталі цього процесу буде оприлюднено найближчим часом. Ми хотіли б до кінця цього року затвердити остаточний дизайн герба Києва рішенням Київради у 2019-му.

Валерій Гуманенко (ВО «Батьківщина»): Першорядне значення мають не картинки

— Герб Києва відбиває київську сутність. У нинішньому гербі немає жодних ознак наслідків комунізму. Не бачу потреби осучаснювати його.

Валерій Гуманенко. Фото: Facebook

Я вважаю більш своєчасним ухвалення нового Статуту Києва, який відбивав би структуру міста, що сформувалася зараз, впроваджував би прямі механізми народної демократії, відповідав би новим викликам. Першорядне значення мають не картинки, а основні документи, які прописують механізми життя у столиці.

Леонід Косаківський: Якщо не знаєш, як вчинити, — дій за законом

Київський міський голова, голова Київради і КМДА у 1994‒1998 роках, за якого відбулася заміна радянського герба на новий, з Архангелом Михаїлом, раніше вже висловив свою позицію щодо задуму нинішніх депутатів. Він вважає, що в рішенні №57 від 18 квітня 1995 року дано чіткий опис герба. Затверджений тоді Київрадою герб зараз використовується офіційними інстанціями — прокуратурою, патрульної поліцією, райдержадміністраціями... Решта зображень — це самодіяльність. І не треба винаходити велосипед, ламати списи, а просто використовувати той герб, який було затверджено.

Леонід Косаківський. Фото: Facebook

«Створюється враження, що міська влада не має що робити. Побудували б хоча б одну нову станцію метро. Але ні. Вигадують неіснуючі проблеми, які самі і створюють, і розвивають небачені активність і завзятість начебто для їх вирішення, гідні застосування в більш корисних для киян справах», — заявив екс-голова Києва в інтерв'ю ЗМІ.

Віолетта ГРОМОВА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter