Новини
Ракурс
Сімейний лікар Україна. Фото: Ilmicrofono Oggiono / Flickr

Лікар для сім’ї — інструкція до застосування

«Ви мене приємно здивували. Не знала, що декларацію можна підписати з лікарем з приватної клініки», — як показує досвід, нюанси медичної реформи і приписної кампанії знайомі ще далеко не всім. У цій статті «Ракурс» зібрав корисну інформацію про те, де шукати лікаря для підписання декларації і на яку безоплатну медичну допомогу варто розраховувати.


.

Медична реформа в Україні стартувала у 2018 році. Реформування планується проводити у три етапи протягом кількох років (2018‒2020). Перші зміни торкнулися первинної ланки медичної допомоги. Щоби гроші пішли за пацієнтом, українці повинні обрати собі сімейних лікарів і підписати з ними декларації. У МОЗ очікують, що більшість проблем зі здоров'ям пацієнти вирішуватимуть на первинці.

З 1 липня 2019 року потрапити до вузького спеціаліста безоплатно можна буде тільки за направленням лікаря, з яким ви підписали декларацію. В іншому разі, кажуть у профільному міністерстві, доведеться платити.

Як обіцяють чиновники, з 1 липня цього року українці також зможуть скористатися 54 безоплатними діагностичними та лікувальними послугами (знову ж, за направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра). До цього списку увійдуть обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів і найчастіші онкологічні захворювання у чоловіків та жінок; 12 лабораторних досліджень (наприклад, креатинін у сироватці крові, С-реактивний білок, глікозильований гемоглобін крові, коагулограма).

Лікар і пацієнт — оформляємо стосунки

Підписати декларацію можна з терапевтом, педіатром або сімейним лікарем (сімейний лікар веде пацієнтів будь-якого віку, педіатр — дітей від народження і до 18 років, терапевт — від 18 років і старше). Комусь більше подобається лікуватися всією родиною в одному кабінеті — у сімейного лікаря. Інші звично довіряють дітей педіатрам, себе — терапевтам. Вибір за вами. І за лікарем, який, наприклад, міг уже набрати максимальну кількість пацієнтів.

Оформити стосунки можна з лікарем як з державної клініки, так і з приватної. Кількість пацієнтів, які можуть укласти декларації з лікарем первинної ланки, було обмежено у 2018 році. Оптимальний обсяг практики становить 2000 декларацій на одного терапевта, 900 — на педіатра і 1800 осіб на сімейного лікаря. У 2019 році дозволили брати понадлімітних пацієнтів, однак з наслідками для фінансування (за них держава платить менше). Такий крок є виправданим, адже перебір може негативно відбитися на якості роботи лікаря.

Для того щоби полегшити непростий пошук, Національна служба здоров'я опублікувала електронну карту місць надання первинної медичної допомоги (https://bit.ly/2HAHls2). Наприклад, ви шукаєте медустанову біля будинку або роботи. Можливо, для батьків важливим є підписати декларацію дитині з педіатром, що розташований неподалік від дитсадка. Або вам принципово отримувати послуги у приватних закладах.

На інформаційній панелі можна побачити, які приватні клініки уклали договір з НСЗУ, подивитися на карті, наскільки вам зручно до них добиратися. Також доступні контакти установ — адреса і номер телефону. Є інформація, скільки пацієнтів набрав той чи інший лікар. В системі відображаються всі лікарі, у яких є хоча б одна декларація.

Подивитися список всіх медзакладів, які уклали договори з НСЗУ, по областях і містах можна також на сайті Нацслужби здоров'я (https://nszu.gov.ua/ukladeni-dogovori/dlya-medichnih-zakladiv). Згідно з інформацією, в Києві до реформи приєдналися понад десяток приватних клінік, зокрема, «МедіАн», «Ілайа фемелі», «Борис», «Доктор Сем»... Дещо несподівано було побачити у списку Міжнародний центр гомеопатії. Декларації можна підписати і з лікарями-ФОП, яких також чимало.

Поряд з плюсами обслуговування у приватній клініці є і ложка дьогтю, про яку слід попередити. Підписуючи договори з НСЗУ, приватні установи та ФОП також повинні надавати гарантований пакет медичної допомоги. Насправді ж усе не так гладко. Якщо проблему отримання лікарняних листів МОЗ нещодавно врегулювало, то питання вакцинації лишається відкритим. На щеплення вас можуть спрямувати в державну поліклініку.

Проте нерідко лікарі приватних клінік скаржаться, що їхніх пацієнтів відмовляються щепити в комунальних закладах, навіть якщо такої домовленості було попередньо досягнуто. Комунальні заклади вторинного рівня іноді не приймають пацієнтів за направленням приватних клінік. Скоріш за все, зі вступом у реформу вторинної ланки медичної допомоги (на рівні поліклініки і вузьких фахівців) вищевказані проблеми мають зійти нанівець.

Сімейний лікар Україна. Як підписати декларацію

Що можуть лікарі первинної ланки

Сімейні лікарі, терапевти і педіатри повинні спостерігати за вашим станом здоров'я або станом здоров'я вашої дитини, ставити діагнози і лікувати найпоширеніші хвороби, травми, отруєння. За необхідності давати направлення до фахівця вторинної або третинної допомоги — лора, гастроентеролога, ендокринолога, хірурга тощо. Лікарі первинної ланки також ведуть пацієнтів з хронічними захворюваннями і станами.

За інформацією МОЗ, лікар має стежити за вакцинацією не тільки вашої дитини, але і вас, згідно з календарем щеплень. Він також виписує рецепти на лікарські препарати, зокрема, за програмою «Доступні ліки». Обіцяють, що з 1 квітня 2019 року рецепт стане електронним. Лікарі первинної ланки також видають довідки, листки непрацездатності, направлення для проходження медико-соціальної експертизи тощо.

Щодо візитів додому — в цьому питанні повна плутанина. Скасувавши обов'язковість викликів, МОЗ переклало це рішення на медзаклади. Тому чи прийде в разі гострої потреби лікар додому до вас чи вашої дитині, слід уточнювати на місці. Те ж саме стосується зв'язку з лікарем телефоном або вайбером.

Аналізи і тести, наведені нижче, можна пройти за призначенням лікаря безоплатно в медзакладі, де він веде прийом.

Сімейний лікар Україна. Безоплатні послуги лікаря

Що робити, якщо вам не надають цих послуг або вимагають за них гроші? Якщо медзаклад підписав договір з НСЗУ (значить, вступив у реформу), слід телефонувати до контакт-центру Національної служби здоров'я за номером 1677. Тут також обіцяють проводити лікнеп з усіх питань, що стосуються медреформи.

Знайти свого лікаря непросто. Це майже як вдало вийти заміж або одружитися. Якщо з першого разу не вийшло — не хвилюйтеся. Ви можете обрати іншого, підписавши з ним декларацію. Попередня автоматично анулюється.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter