Новини
Ракурс
Консультація лікаря

Консультація лікаря: як за 15 хвилин отримати максимальну користь від прийому у лікаря

22 тра 2019, 09:33

15 хвилин — саме стільки відводиться на консультацію лікаря для одного пацієнта в Україні (як і у всьому світі). Згідно із даними з-за кордону, через лічені секунди лікар починає перебивати пацієнта, ставлячи запитання, які здебільшого передбачають відповідь «так» чи «ні». Ви збиваєтесь, нерідко дратуєтесь, забуваючи те, що хотіли розповісти та з‘ясувати.


.

Попри те, що у більшості країн світу до програми підготовки лікарів входять комунікативні навички, переважна більшість претензій пацієнтів до лікарів стосується не кваліфікації, а комунікації. Цифри доволі вражаючі: на консультації лікаря незадоволені комунікацією 79% пацієнтів і лише 25% лікарів (згідно з опитуванням, проведеним у США).

Як використати 15 хвилин консультації лікаря продуктивно? Поради для пацієнтів дає на своїй сторінці у Facebook Катерина Амосова, доктор медичних наук, професор внутрішньої медицини.

Консультація лікаря: що ви можете зробити як пацієнт

  1. Підготувати «шпаргалку» з коротким описом проблеми/симптомів і запитаннями.

  2. Якщо відчуваєте, що під час консультації лікаря він вас «не чує», або не все з почутого зрозуміли, відразу скажіть про це.

  3. Не приховуйте «незручну» інформацію, наприклад: про алкоголь, наркотики, СНІД, венеричні захворювання, туберкульоз.

  4. На консультації лікаря не соромтесь нотувати відповіді та рекомендації. Для цього можете взяти з собою родича.

  5. За кордоном лікарів навчають того, що наприкінці прийому вони мають попросити пацієнта коротко повторити надані рекомендації. Українські лікарі цього не навчені, тому вам слушно проявити ініціативу, приблизно так: «Лікарю, отже, я маю зробити це, це і це, вірно?»

Наостанок. Хоч гарний контакт з лікарем є дуже важливим для успіху лікування, не поспішайте його міняти, якщо вам здалось, що він розмовляв з вами «якось не так».

«Сюсі-пусі» не гарантують кваліфікацію, і навпаки.

Підготувала Оксана ШКЛЯРСЬКА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter