Новини
Ракурс
Як знайти адвоката. Ілюстрація: Оноре Дом'є. Захисник

За вами прийшли: як знайти хорошого адвоката у кримінальних справах

21 січ 2020, 19:49

Як знайти адвоката у кримінальних справах? Не варто думати, що така проблема, як пошук хорошого адвоката, гарантовано ніколи вас не торкнеться. У народі кажуть: «Від суми та від тюрми не зарікайся», маючи на увазі, що життя буває дуже непередбачуваним.


.

Зовсім не обов'язково, що допомога юриста знадобиться вам особисто, але немає жодних гарантій, що ваші родичі, близькі чи просто знайомі не попросять вас про послугу — винайняти їм хорошого адвоката. Тут вам стане в пригоді розуміння того, на що звернути увагу в пошуках хорошого фахівця, а також тонкощів ведення переговорів з ним. До того ж не завадить знати, як правильно оцінити ефективність його роботи та особистий професіоналізм.

Як знайти адвоката: чи є різниця між юристом і адвокатом?

Обивателеві ці поняття видаються тотожними. Але насправді не кожен юрист надає послуги адвоката. Водночас кожен адвокат обов'язково є юристом. Адвокат, тобто юрист з відповідним статусом і правом на заняття адвокатською діяльністю, буде потрібний у тому випадку, якщо на вас завели кримінальну справу.

Довіряй, але перевіряй — шукаємо перевіреного адвоката

Для початку не завадить перевірка адвоката в Єдиному реєстрі адвокатів України. Адвокат, якого ви зібралися наймати, має значитися в реєстрі Мін'юсту як «діючий». Якщо відомостей про нього в офіційному реєстрі немає, вас намагаються водити за ніс.

Добре, якщо адвоката вам порадить ваш надійний друг, знайомий, якому ви довіряєте і який уже користувався його послугами. Не завадять рекомендації від його клієнтів або колег.

Адвокати, як і більшість фахівців, також часто-густо мають свою спеціалізацію.  Чудовий спеціаліст у сфері інтелектуальної власності навряд чи надасть висококваліфіковану допомогу в кримінальній справі. І навіть серед "кримінальних" адвокатів є вужчі спеціалізації за типами справ, один має досвід у справах про насильницькі злочини, інший спеціалізується у справах про шахрайство і т. д. Постарайтеся підібрати досвідченого фахівця, добре обізнаного зі специфікою вашої справи. Не маючи рекомендацій, перевірити його компетентність можна попорпавшись в інтернеті, наприклад, на сайті з рейтингом українських адвокатів і відгуками про їхню діяльність lawyer.ua. Відсутність інформації про нього має вас насторожити. Хоча рейтинги адвокатів і адвокатських контор  — річ вельми відносна, яка часто-густо головним чином засвідчує платоспроможність номінантів. Як знайти адвоката. Фото: Pixabay

 

Як у кіно

У фільмах заможні люди часто звертаються по допомогу до особистого адвоката в будь-якій неоднозначній ситуації. Звісно, якщо юридична допомога потрібна вам регулярно, то є сенс у тому, щоб укласти довготривалу угоду і платити йому зарплату. Однак більшості адвокат може знадобитися не так уже і часто, тому непогано «про запас» мати координати хорошого правозахисника.

Робота з грамотним юристом — ніс до носа

Само собою, скласти уявлення про людину найлегше зустрівшись з нею особисто. Спілкування через інтернет або телефоном ніколи не замінить живої розмови. Між вами має бути довіра і взаєморозуміння, інакше навіть дуже грамотний юрист не зможе вам допомогти. Клієнту і його захисникові треба обговорити технологію майбутньої роботи, організаційні моменти, строки, що відводяться на них, збір документів, а також взаємодію з держорганами.

Чим детальніше обговорення, там чіткіше ви уявляєте рівень кваліфікації адвоката, послугами якого збираєтеся скористатися, і його готовність включитися в роботу. Прогнозування можливих труднощів дозволить і захисникові, і його клієнту правильно побудувати процес захисту без взаємних недомовок.

Зустрівшись з клієнтом і обговорюючи справу, хороший адвокат розповість йому, до яких можливих сценаріїв розвитку подій варто готуватися. Відкриються складності справи і питання, які треба обговорити передусім. Досвідчений адвокат має інформацію про судову практику у подібних справах.

Хороший адвокат має ще одну особливість: він може пояснити юридичні тонкощі простою, зрозумілою клієнтові мовою. Якщо ви розумієте, про що вам говорить ваш адвокат, це вже характеризує його як фахівця у своїй справі.

Шукаємо хорошого юриста: що має насторожити

На що варто звернути увагу, щоби знайти хорошого адвоката, а не стати жертвою некомпетентного фахівця?

  • По-перше, не погоджуйтеся на адвоката, який дає стовідсоткову гарантію успіху. На хід справи можуть вплинути різні чинники, які складно передбачити.

  • По-друге, якщо адвокат запропонував вирішити питання, «давши на лапу, кому треба», це вже говорить про його некомпетентність. Давання хабара — злочин, і ваш «захисник» може сам опинитися на лаві підсудних, прихопивши з собою і вас за компанію.

  • По-третє, хороший адвокат знає розумну ціну своїх послуг. Якщо захисник просить замало, є ризик, що вашою справою зрештою опікуватиметься якийсь студент юридичного вишу. Безкоштовних консультацій хорошого юриста не буває, якщо тільки ваше справа не така резонансна, щоби зробити на ній рекламу. Але і зависокий гонорар, який вимагає маловідомий захисник за допомогу в очевидно простій справі, теж має насторожити.

  • По-четверте, хороший адвокат триматиме вас в курсі подій, повідомляючи, як просувається справа. Його відповіді на ваші запитання мають бути чіткими і конкретними. Якщо адвокат щось недоговорює, ухиляється від відповідей або пропускає судові засідання — відмовтеся від його послуг.

Якщо все, що цікавить адвоката, — це його гонорар, не зв'язуйтеся з ним. Шукайте іншого захисника, який буде зацікавлений у роботі з вами.

Під контролем

Якщо ідеться про кримінальну справу проти вас, то головне, що ви маєте запам'ятати, — на кону ваша доля. Контролювати адвоката вам можна і потрібно, для цього варто бути безпосередньо залученим у весь процес побудови захисту від самого початку. Хороший адвокат не тільки познайомить вас із матеріалами справи, чітко прояснить ситуацію, дасть поради, але і разом з вами побудує стратегію і тактику майбутнього захисту. Кожен наступний крок він обговорюватиме з вами. Розуміння дій адвоката дозволить контролювати ситуацію навколо вашої справи.

Допоможіть знайти адвоката

Займатися пошуком хорошого адвоката особисто не завжди зручно і навіть можливо. У таких випадках допоможуть правозахисні організації, де вам якщо не нададуть юридичну допомогу, то принаймні зорієнтують, до кого краще звернутися в конкретній справі. Якщо особисто ви не можете шукати собі адвоката, попросіть про це друзів та родичів.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter