Новини
Ракурс

Скасовано кожен третій вирок місцевих судів — голова Вищого спецсуду

22 лют 2016, 13:57

Борис Гулько, голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ:


.

У 2015 році, як і в 2014-му, спостерігалося незначне зменшення кількості справ, які перебували на розгляді у загальних судах (крім кримінальних справ). Виняток становить лише число справ, які розглядалися апеляційними судами. Тенденція до зменшення загального показника зумовлена тим, що більш ніж на третину (37%) знизилося надходження справ, які розглядалися загальними судами у порядку адміністративного судочинства. Також істотного зниження, на 14%, зазнав показник кількості справ про адміністративні правопорушення. Як і в попередні роки, найбільш поширеною категорією справ, які розглядалися у порядку цивільного судочинства, були спори, що виникають із договорів (40%), більшість із яких зумовлені колективними правовідносинами, де однією із сторін є банківські установи.

Істотним було число спорів, що виникають із земельних та сімейних правовідносин. За результатами кримінальних проваджень найбільшу кількість (46%) становили злочини щодо права власності, проти життя та здоров’я особи — 16 %, у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, їх аналогів — 12%.

Щодо кількості справ, які переглядалися в апеляційному порядку, фіксуємо два характерних показники: збільшення на 14% кількості справ, що розглядалися в порядку кримінального судочинства, та зменшення на 11% кількісного показника розгляду справ про адміністративні правопорушення.

Середньомісячне навантаження на одного суддю місцевого загального суду зазнало змін і становило в 2015 році 56 справ в місцевих судах та 17 в апеляційних. Найбільше навантаження — на одного суддю судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України, на розгляді якого кожного місяця у середньому перебуває 114 справ і матеріалів. Середньомісячне навантаження суддів судової палати кримінальних справ становить 34 справи.

Показник скасування судових рішень в окремих регіонах є надзвичайно високим, що вимагає різнопланових заходів реагування. В середньому апеляційними судами в порядку цивільного судочинства скасовувалося кожне третє рішення місцевого суду. Майже 40% таких рішень виносилися апеляційними судами Кіровоградської, Полтавської, Вінницької та Житомирської областей. 

Як і у попередні роки, кожен третій вирок місцевого загального суду скасовувався за результатами його апеляційного перегляду в порядку кримінального судочинства. Найвищим цей показник є в судах Закарпатської області — 58%, тобто на 25% вище середнього по Україні. Вищим за середній також є відповідний показник у Харківській, Херсонській, Луганській та Черкаській областях. Менший, хоч і значний відсоток скасованих вироків місцевих судів за результатами їх апеляційного перегляду у Чернігівській, Житомирській Полтавській, Івано-Франківській областях, в яких скасовувався кожен четвертий вирок.

Щодо результатів касаційного перегляду, скасовано 19% рішень, ухвалених місцевими загальними та апеляційними судами. Найбільше скасованих рішень (25%) було у цивільних справах в Закарпатській області, а також у Рівненській та Київській (23%).

Підстави для скасування судових рішень в цивільних справах за результатами їх касаційного перегляду є різноманітними та пов’язані з неправильним застосуванням норм матеріального права й порушенням процесуального права. Насамперед це стосується закону України про мораторій на стягнення майна громадян, іпотечного законодавства. Також досить поширеним було скасування судових рішень у цивільних справах на підставі неправильного визначення відповідача у справі, безпідставного закриття, зупинення провадження у справі. У контексті кримінальних справ значно зросла кількість рішень місцевих судів, скасованих за результатами їх касаційного перегляду. В 2014 році цей показник становив 28%, у 2015-му — 40%. Найбільше скасовувалися рішення судів Одеської та Запорізької областей. Скасовувався майже кожен другий вирок місцевих судів у Львівській, Тернопільській та Волинській областях. Найменше таких скасувань (20%) зафіксовано в Полтавській, Харківській та Івано-Франківській областях.

Найбільш характерна особливість скасувань рішень у кримінальних справах полягає в тому, що переважна більшість зумовлена порушенням норм процесуального права. Досить часто суди першої та апеляційної інстанції допускали порушення, які полягали у неналежному забезпеченні прав на захист у різних його проявах.

Окрему увагу слід приділити утриманню строків судового розгляду цивільних та кримінальних справ. Результати квартальних звітів урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) свідчать про те, що істотна кількість рішень цього суду у справах проти України зумовлена порушенням права на справедливий суд та на ефективний засіб юридичного захисту через надмірну тривалість судового розгляду. Це питання необхідно брати на суворий контроль, вживати системних заходів, спрямованих на вирішення проблеми дотримання розумних строків, яка може бути зумовлена як об’єктивним фактором — навантаження судді, так і суб’єктивним — неналежною організацією своєї роботи суддею і суду в цілому.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter