Новини
Ракурс

Тріскаються губи: що робити треба, а чого не можна

11 гру 2017, 10:15

Багато лікарів і експертів з краси вважають, що деякі бальзами для губ можуть зробити тільки гірше — шкіра звикає до штучного зволоження, втрачаючи здатність підтримувати баланс самостійно. Таким чином ви прирікаєте себе на те, що губи сохнутимуть завжди.


.

Якщо ваша шкіра схильна до подразнення, уникайте у складі бальзаму для губ:

— ароматизаторів, штучних барвників;

— парабенів;

— ментолу, камфори та фенолу;

— спирту;

— саліцилової кислоти (аспірину);

— масла алое;

— вітаміну E (хоч він і має корисні властивості, але може дратувати чутливу шкіру).

Корисними інгредієнтами бальзаму для губ фахівці вважають:

— вазелін, бджолиний віск;

— цераміди (жир, що допомагає утримувати вологу);

— зволожувач (наприклад, гліцерин або сечовина);

— диметикон (зберігає вологу);

— ланолін і масло какао;

УФ-фільтри.

Деякі бальзами для губ викликають звикання

Про те, як допомогти своїм губам, що вічно сохнуть, розповіли дерматолог з Лос-Анджелеса Джессіка Ву (Jessica Wu) та її колега з Нью-Йорка Кібела Фішман (Cybele Fishman).

Що робити, якщо тріскаються губи?

1. Пити воду.

«Дуже важливо підтримувати необхідний рівень вологи зсередини», — зазначає доктор Ву. Це може здатися очевидним, але потрібно пам'ятати, що зволоженість губ (або її відсутність) — всього лише показник ефективності вашої рутини по догляду за собою. Якщо вся шкіра зволожена, то і губи перестануть сильно сохнути.

2. Вибирати бальзам з SPF.

«Губи теж старіють, обгоряють, на них може з'явитися рак — як і на будь-якій іншій ділянці шкіри», — попереджає Фішман. Однак, за її словами, не всі УФ-фільтри працюють однаково: «Я надаю перевагу оксиду цинку та діоксиду титану, а не хімічному оксибензону (бензофенону)».

3. Їсти рибу.

«Може прозвучати дивно, але жирні кислоти омега-3 теж допомагають шкірі залишатися зволоженою», — пояснила доктор Ву. Вони також позитивно впливають на ліпідний обмін. Не любите рибу? Пийте риб'ячий жир у капсулах — отримаєте той самий ефект.

4. Відлущувати цукром.

Цукор — чудовий ексфоліант для губ, оскільки сам є зволожувачем, притягуючи вологу. Можете додати мед — вийде прекрасний протизапальний засіб з чудовим ароматом — як з магазину.

Цукор та мед — чудовий скраб для губ

5. Купити зволожувач повітря.

Опалення в холодну пору року сильно сушить повітря, що позначається зокрема й на стані шкіри губ. Особливо зволожувач повітря потрібен вночі, оскільки багато хто спить із відкритим ротом, це ще більше висушує губи, каже доктор Ву. Зволожувач зробить повітря більш здоровим.

6. Використовувати перед сном якісний бальзам.

Якщо ви користуєтеся бальзамом для губ, то не забувайте наносити його також на ніч. «Пошукайте бальзам, в якому будуть масло ши та гліцерин, інші натуральні масла», — радить Фішман. Щодо масел, то доктор Ву часто радить своїм клієнтам спробувати масло кокоса. Також хорошим вибором буде масло солодкого мигдалю.

7. Наносячи бальзам, виходити за лінію губ.

Шкіра навколо губ теж потребує нашої турботи. «Дуже часто крайка губ пересихає найбільше, тож не варто ігнорувати цю зону, — зазначає Ву. — Можливо, контур при цьому не виглядатиме ідеально, але догляд за цією зоною творить дива».

Чого не можна робити, якщо тріскаються губи

1. Облизувати.

Звичайно, облизувати губи, коли вони пересихають, дуже хочеться — адже слина миттєво їх зволожує. Але щойно вона висихає, стан шкіри стає ще гіршим, каже Ву. В результаті облизування ще більше сушить губи — полегшення на мить того не варте. А доктор Фішер додає, що слина призначена для перетравлення їжі, тому вона сушить шкіру.

2. Використовувати стійку помаду.

За можливості краще тримайтеся якнайдалі від усіх стіків. За словами Фішман, матові та стійкі помади сильно сушать губи. «Краще купіть кремову помаду або бальзам», — радить лікар.

Але правда в тому, що абсолютно всі тверді помади й бальзами містять воски, що висушують губи. Краще вибирати помаду в баночці, яку можна акуратно наносити кінчиками пальців. «Возити твердим стіком по пересохлих губах — не найкраща ідея, особливо якщо помада не нова. Це тільки ще більше дратуватиме шкіру», — пояснює доктор Ву.

Намагайтеся не використовувати стійкі та матові помади без крайньої необхідності

3. Чіпати губи, якщо вони вже лущаться.

Відривати шкіру на губах не можна — це може призвести до появи герпесу і кровоточивості. І тут йдеться не лише про красу — ви ризикуєте занести інфекцію.

4. Жувати м'ятну жуйку або використовувати бальзами з м'ятою, ментолом і корицею.

Кориця, зокрема, відома тим, що дратує ніжну шкіру губ. «Поки вам здається такою приємною м'ятна прохолода на губах, ці інгредієнти найчастіше просто маскують те, що може призвести до проблем», — попереджає Фішман.

5. Користуватися простроченими засобами для губ.

«Ми часто подовгу зберігаємо блиски для губ, — каже доктор Ву. — Але ж вони висихають, строк придатності спливає. А що ще гірше — у старих помадах розмножуються бактерії».

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.today.com/style/put-down-lip-balm-doctor-approved-list-chapped-lips-do-t69466


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter