Правильне харчування: як зберегти молодість та красу
https://racurs.ua/ua/716-porady-diietologa-yak-zberegty-molodist.htmlРакурсЗдорове харчування забезпечує наш організм усіма необхідними речовинами, в тому числі тими, які в змозі уповільнювати процеси старіння та зберігати молодість. До речі, незбалансовані дієти для схуднення — один із способів швидко постаріти.
Наш організм постійно піддається атаці агресивного зовнішнього середовища. Стрес — вічний супутник сучасної людини — сприяє зношуванню клітин, що призводить до передчасного старіння. Однак існують речовини, що здатні не тільки захищати клітини від шкідливого зовнішнього впливу, але й мають омолоджувальну дію.
Кожен вік характеризується певними особливостями організму, які тією чи іншою мірою спричиняють зміни зовнішності. За цим принципом я розділю жінок на три вікові групи: 25-40 років; 40-50; старше 50 років.
Жінки першої групи (25-40 років) перебувають в активному дітородному віці. Вони ще молоді і, здавалося б, у них все має бути добре. Але тим не менш, вагітність, пологи, годування грудьми, стресові ситуації, пов'язані як із народженням дітей, так і з роботою, поспіх — усе це позначається на нашій зовнішності.
Морква. Починаючи з 25 років, ви можете помітити перші, ледь помітні зморшки. Дуже важливим захистом для шкіри є вітамін А. У моркві міститься його попередник — бета-каротин, що захищає наші клітини від дії вільних радикалів (вони надходять не тільки ззовні, але й утворюються в нашому організмі). Тому моркву потрібно вживати щодня: або в сирому вигляді, або вводити до складу різних страв — дія моркви від цього не зменшується, а навпаки, збільшується. Для того, щоб бета-каротин з моркви добре засвоювався, потрібна присутність жиру — додайте пару крапель, наприклад, оливкової олії. 70-80 гр. моркви (одна середня морквина) протягом дня буде достатньо для забезпечення необхідного захисту нашого організму.
Кориця. Річ у тому, що з віком обмінні процеси сповільнюються, а вживання солодкого починає впливати на фігуру. Тому необхідно прискорити обмінні процеси, і ще, крім усього іншого, зменшити кількість солодкого. По-перше, кориця сама по собі сприяє кращому засвоєнню глюкози в нашому організмі; по-друге, вона містить фенольні сполуки, які прискорюють обмінні процеси; по-третє, кориця дає приємний присмак, який допомагає зменшити кількість цукру в страві.
Дуже смачні печені яблука або гарбуз із корицею. Цю пряність можна сміливо додавати в сир, овочеві страви, рис, вона додасть пікантного і незвичайного присмаку й аромату. Для видимого ефекту достатньо однієї чайної ложки кориці в день.
Риба. Жінки в цей період відчувають особливі труднощі з менструальним циклом, у деяких він протікає досить болісно. Нерідкі гормональні зміни, пов'язані з вагітністю і годуванням. Всі ці симптоми можна пом'якшити, вживаючи в їжу омега-3 поліненасичені жирні кислоти. Крім цього, вони нормалізують мікроциркуляцію — кров краще надходить до шкіри обличчя. Поліпшуються мікроциркуляторні процеси у всьому організмі, таким чином кисень краще надходить до тканин, ми молодіємо, адже кисень — це наша молодість. Омега-3 жирні кислоти містяться в жирних сортах риб, таких як скумбрія, тунець, оселедець, сардини, лосось. Сьомга дуже багата омега-3 жирними кислотами: в ста грамах цієї риби міститься практично вся добова доза. Необхідно з'їдати близько 350 грамів риби кілька разів на тиждень.
У віці 40-50 років жінка закінчує свою активну дітородну функцію, переходить у стан, коли йде гормональна зміна організму, наближення до клімаксу. Це відбувається у кожного в свій термін — у когось у 40, в інших у 50. Але потрібно пам'ятати, що гормональна перебудова вже починається, а отже, знижується рівень естрогену — гормону, що відповідає за молодість нашої шкіри і блиск наших очей.
Сочевиця. У бобових, і в сочевиці зокрема, міститься досить велика кількість фітоестрогенів, які захищають нашу шкіру від старіння. Вживання не менше трьох разів на тиждень хоча б по 30 грамів цих продуктів допоможе відсунути старість. Якому способу приготування ви надаєте перевагу — не так важливо, можна робити начинку в пироги, овочеві котлети, просто варити як кашу чи додавати в той же суп.
Соняшникова олія. У цьому віці наша шкіра стоншується, стає сухішою, сильніше реагує на зовнішні впливи. Дуже хорошим захисником шкіри є вітамін Е, або токоферол. Найвищий його вміст — у соняшниковій олії. Можна вживати і оливкову, і кунжутну, і будь-яку іншу, але соняшникову рекомендую регулярно вводити в ваш раціон — достатньо однієї-двох столових ложок на день. Вживаючи її з салатом, ми покращуємо і засвоєння бета-каротину, і додаємо вітамін Е. Віддайте перевагу нерафінованій соняшниковій олії, в ній вітамін Е краще зберігається. А ось готувати на ній не слід: при термічній обробці цей продукт втрачає всі свої корисні властивості і перетворюється на оліфу.
Чорна смородина. Це потужне джерело антиоксидантів — біофлавоноїдів. У цьому віковому періоді в деяких жінок вже починається клімакс, вони скаржаться на приливи жару, озноб, рясне потовиділення. Щоб захистити себе від подібних коливань, потрібно поліпшити мікроциркуляторні процеси. Чорна смородина містить багато біофлавоноїдів — природних хімічних сполук. Саме вони фарбують у яскраві кольори рослини, ягоди, овочі та фрукти. Крім того, чорна смородина — рекордсмен за вмістом аскорбінової кислоти. Колаген, що відповідає за пружність нашої шкіри, овал обличчя, стан наших зв'язок, з віком починає танути. Цей білок синтезується в нашому організмі за допомогою аскорбінової кислоти. Достатньо всього 50 грамів чорної смородини щодня, щоб наш організм отримав практично добову дозу вітаміну С. Чорну смородину можна морозити в сезон і вживати цілий рік.
У віці 50 років і старше відбуваються ще більші зміни в зовнішності. Щоб знизити прояви нашого старіння, приділіть особливу увагу таким продуктам.
Сир. Коли падає рівень естрогену, починається клімакс, кальцій просто йде з організму, дуже сильно страждають кістки і зуби. Тут на допомогу прийде сир. Він повинен бути не дуже жирний, але й не знежирений. Краще віддати перевагу 9-процентному сиру: при такій жирності добре засвоюється кальцій. У день достатньо 120 грамів — або у вигляді просто сиру, або запіканок, сирників.
Морська капуста. Це вітамінно-мінеральний комплекс рослинного походження. До речі, в морській капусті також багато кальцію, але крім цього, вона цінна як багате джерело калію. Справа в тому, що в цьому віці швидке зниження естрогенного фону впливає на стан наших м'язів, тонус нижчає, вони починають дрябнути. Для їх підтримки в харчуванні обов'язково повинен бути калій. У деяких жінок після 50 на тлі гормональних змін з'являються проблеми зі щитовидною залозою, тому перш ніж вживати цей йодовмісний продукт, потрібно пройти обстеження в ендокринолога. Достатньо вживати 100 грамів сирої морської капусти, приготовленої як салат (або в сухому вигляді), через день.
Індичка. У цьому віці особливо потрібний і важливий білок. Тому що для синтезу колагену (про який ми згадували вище) білок просто необхідний. Чимало жінок старше 50 років помічають у себе на шкірі пігментні плями. Для нормального синтезу меланіну потрібні амінокислоти, які входять до складу повноцінного білка. Вживаючи два-три рази на тиждень по 100 грамів індички (в середньому — 300 гр за тиждень), ви зможете попередити утворення пігментних плям.