Новини
Ракурс
Фото: Mirko Toller / flickr.com

Частоти, на яких працювали мобільні телефони 90-х, викликають рак у щурів

2 лис 2018, 12:47

Національна програма США з токсикології протягом 10 років вивчала вплив частот, на яких працювали старі стільникові телефони 2G і 3G зразка 1990-х років. Як з'ясувалося, таке випромінювання було пов'язано з появою ракових пухлин у самців щурів, пише CNET.


.

Зокрема, йдеться про рак серця, мозку і надниркових залоз, але тільки у самців. При цьому вчені наразі не знають, чи пов'язані пухлини, виявлені у самиць щурів, а також у мишей обох статей, з випромінюванням.

Фахівці досліджували вплив на організм випромінювання, подібного до того, яке використовувалося у стільникових телефонах 2G і 3G, оскільки ці мережі були стандартними на момент початку досліджень. Обидві мережі 2G і 3G продовжують використовуватися для телефонних дзвінків і текстових повідомлень. При цьому вчені не розглядали типи випромінювання, які використовуються для мереж Wi-Fi або 5G.

 

Автори дослідження підкреслили, що не можна проводити паралель з впливом такого випромінювання на людський організм, оскільки щури опромінювалися повністю, тоді як людина піддається йому лише в окремих частинах тіла. Крім того, потужність випромінювання і його тривалість в дослідах на щурах були істотно більше за ті, яким піддається людина. Так, мінімальне випромінювання для щурів було таким самим, як максимальне, з яким може зіткнутися людина. А максимальне перевищувало цей показник у чотири рази.

Щури починали піддаватися випромінюванню з моменту зачаття, а миші — з 5–6-тижневого віку. Опромінення проводилося протягом двох років, приблизно по 9 годин на добу (після 10-хвилинного опромінення була 10-хвилинна перерва).

Ще одна істотна відмінність від повсякденного життя полягала в тому, що вчені чітко контролювали дозу опромінення, що неможливо зробити з людиною, яка користується мобільним телефоном. Рівень опромінення серед щурів коливався в межах 1,5–6 Ватт на 1 кг ваги, у мишей — 2,5–10 Ватт/кг.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter