Новини
Ракурс
Дівчинка-хмонг. Фото: Anajim / pixabay.com

Переїзд в США змінює мікробіом людини

Дослідники з Університету Міннесоти в партнерстві з колегами з Сомалі, Латинської Америки і деяких країн Азії отримали докази того, що мікробіота кишечника іммігрантів і біженців дуже швидко вестернізується після прибуття людини в США. Результати вивчення спільнот, що мігрують з Південно-Східної Азії в США, було опубліковано 1 листопада в журналі Cell, пише Science Daily. Нові дані можуть прояснити уявлення про деякі проблеми метаболічного здоров'я іммігрантів, включно з ожирінням і діабетом.


.

Вчені виявили, що іммігранти починають втрачати свої рідні мікроби майже відразу після прибуття в США, а потім набувають чужорідних мікробів, які частіше зустрічаються у жителів Європи та Америки. При цьому нових мікробів замало, щоби компенсувати втрату рідних, і організму бракує різноманітності.

Раніше вже було відомо, що жителі країн, що розвиваються, мають набагато більшу різноманітність бактерій у своєму мікробіомі кишечника, популяції корисних мікробів, що живуть у кишечнику людини, ніж жителі США. Тепер же вчені з подивом дізналися, що втрата різноманітності відбувається так швидко у людей, які переїхали з країн, що розвиваються, в США.

 

Проблема ожиріння серед вихідців з країн Південно-Східної Азії викликає занепокоєння американських лікарів. Тому вчені прагнуть з'ясувати, чи пов'язано це захворювання з мікробіотою кишечника іммігрантів.

Команда фахівців порівнювала кишкову мікробіоту представників етнічних груп Хмонг і Карен, які все ще живуть у Таїланді; тих з них, хто іммігрував у США; дітей цих іммігрантів; а також білих жителів США. Крім того, вони стежили за групою з 19 біженців-каренів, що переїхали з Таїланду в США, з метою з'ясувати, як мікробіома кишечника змінювалася протягом перших шести-дев'яти місяців перебування в США.

Дослідники виявили, що значні зміни відбувалися дуже швидко: в перші шість-дев'ять місяців західний штам Bacteroides почав витісняти незахідні бактерії Prevotella. Така вестернізація тривала і протягом першого десятиліття в США, а загальна різноманітність мікробіома зменшувалася довше, ніж іммігранти перебували в США.

Найяскравіше зміни простежувалися серед дітей іммігрантів. Учені поки не можуть пояснити, з чим саме це пов'язано, але факт очевидний: втрата різноманітності мікробів посилювалася у нового покоління.

Наразі фахівці вивчають причини виявленого взаємозв'язку: чим більша вестернізація мікробіоти, тим більший ризик ожиріння.

«Коли ви переїжджаєте в нову країну, то отримуєте новий мікробіом. Змінюється не лише різновид мікробів у кишечнику, але й ферменти, що може вплинути на те, яку їжу ви здатні перетравлювати і як дієта впливає на здоров'я, — відзначають автори дослідження. — Це не завжди погано, але ми бачимо, що вестернізація мікробіома пов'язана з ожирінням у іммігрантів, тож це може стати цікавим напрямом для майбутніх досліджень в галузі лікування ожиріння як у іммігрантів, так і серед більш широкого населення».


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter