Новини
Ракурс
Фото: John Gillespie / flickr.com

Відповідальність адвоката, вирішення конфліктів і реклама

22 лис 2018, 10:30

Ірина ВАСИЛИК, проректор Вищої школи адвокатури НААУ


.

Польща: адвокат викреслюється з реєстру назавжди

У країнах ЄС дисциплінарні стягнення та їх види відрізняються від українських, їх більше, ніж у нас. Якщо ухвалять закон №9055, у нас будуть ті ж самі стягнення, тобто їх буде більше, ніж зараз.

 

У нас є дисциплінарні стягнення — попередження, зупинення адвокатської діяльності та повне припинення, тобто викреслення з реєстру. У країнах ЄС, а саме в Польщі, є попередження, догана, грошовий штраф, зупинення адвокатської діяльності та повне припинення з викресленням з реєстру.

Що означає отримання грошового штрафу для польського адвоката? Яка може бути сума цього штрафу? Від 5 до 50 розмірів щорічного внеску на органи адвокатського самоврядування. В Україні такий внесок по всій країні однаковий, а в Польщі він відрізняється та залежить від кількості адвокатів у місцевій раді. Мінімальний внесок — 200 дол., максимальний — 600 дол. (Тобто розмір штрафу становить від 1000 до 30 тис. дол. — Ред.)

У поляків є ще і поняття сумарного покарання: коли адвокат здійснив проступки, які тягнуть на догану, попередження і штраф, то йому дадуть по максимуму, тобто штраф.

Важливий аспект, про який наші адвокати не знають або ігнорують його. Якщо проти європейського адвоката відкрито дисциплінарну справу, ще навіть до рішення дисциплінарної палати про це інформують всіх. Дисциплінарна палата інформує про відкриття справи органи юстиції, прокуратуру, всі суди і міністра юстиції.

Які ризики тягне за собою для адвоката відкриття дисциплінарної справи? Якщо приймається рішення про грошовий штраф та зупинення адвокатської діяльності, то він протягом трьох років не має права брати участь у виборах до органів адвокатського самоврядування. Протягом п’яти років він не має права брати участі у виборах до органів місцевої влади, Сейму, парламенту, тобто не має права брати участь у будь-яких виборах до будь-яких інстанцій.

В Україні адвокат, якого викреслили з реєстру, тобто зупинили адвокатську діяльність, має право клопотати про поновлення адвокатської діяльності вже через рік. Якщо польському адвокату зупинили адвокатську діяльність і викреслили з реєстру — він не має права клопотати про поновлення адвокатської діяльності протягом всього життя. Тобто такого адвоката викидають з професії.

Якщо через незнання цих нюансів українським адвокатом його іноземного колегу буде притягнуто до дисциплінарної відповідальності, то для нього це надто високі ризики. Бо він може не просто втратити роботу на кілька років, а й постати перед необхідністю змінювати фах. Адже якщо адвокат з іншої країни працює в парі з українським адвокатом, який скоїть проступок, то дисциплінарну відповідальність нестимуть обидва.

Ірина Василик. Фото: unba.org.ua

Біблійний принцип розв'язання конфліктів

Як вирішуються конфлікти в ЄС між адвокатами, адвокатом і клієнтом, адвокатом і органом адвокатського самоврядування тощо? У правилах поведінки адвокатів країн Європейського Союзу є формулювання — біблійний принцип розв'язання конфліктів. Що говорить Біблія про те, як слід вирішувати конфлікт? По-перше, за біблійним принципом адвокатської етики людині, до якої є претензії, слід сказати про це сам на сам у спокійному тоні. Якщо конфлікт залагодити не вдалося, потрібно ще раз, але вже при двох свідках (медіаторах) сказати те саме. Після цього людина має право звернутися до органів адвокатського самоврядування. В ЄС вони за структурою подібні до наших, у Польщі взагалі ідентичні, за винятком дисциплінарного прокурора. Тобто це той самий адвокат, який виконує роль обвинувача під час розгляду дисциплінарних справ. Якщо ж ідеться про адвоката з іноземної країни, то йому слід звертатися до органів адвокатського самоврядування своєї країни.

При багатьох національних органах адвокатського самоврядування існують комітети медіації, покликані вирішувати конфлікти між адвокатами. В Національній асоціації адвокатів України теж є комітет медіації, тому можна звертатися туди. У Польщі при органах адвокатського самоврядування створено третейський суд, який вирішує конфлікти між адвокатами.

Отже, якщо адвокати мають конфлікт, вони звертаються на рівних умовах до комітету медіації та третейського суду. Якщо цим двом органам не вдалося їх між собою помирити, справа передається до дисциплінарної палати органів адвокатського самоврядування — тоді вже можна писати скаргу.

Тобто коротко: сам на сам, тоді при двох свідках, і тільки після цього звертатися до органів адвокатського самоврядування, дисциплінарних органів.

Гонорар успіху

Правила етики адвокатів у ЄС забороняють у договорі з клієнтом прописувати пункт про гонорар успіху. У Європі це вважається корупційною складовою.

Наш Верховний суд у червні 2018 року також ухвалив рішення, яким не рекомендував прописувати гонорар успіху в договорі.

Реклама адвокатської діяльності в ЄС

У Польщі на вивісках та рекламі адвокатів максимум є слово «адвокат», його ім’я, телефон та графік прийому. Також може бути просто табличка на будинку, і всі знають, що тут цей адвокат практикує, і шукають його. В ЄС ніде не пишуть, що адвокат на 100%, а то і на 200% вирішить справу. В Україні ж рекламу адвокатів розміщують на деревах, поряд із магазинами алкогольних напоїв та виготовленням пам’ятників, на рекламі є заяви: «перемагаємо в усіх судах» тощо. В ЄС робити такі вивіски органи адвокатського самоврядування не дозволять. Нашим адвокатам варто було б хоча би звертати увагу, поряд із чим вони розміщують свою вивіску.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter