Новини
Ракурс
Ілюстрація: geralt / pixabay.com

Адвокатський етикет: правила етики європейських адвокатів і як це стосується нас

19 лис 2018, 13:07

Ірина ВАСИЛИК, проректор Вищої школи адвокатури НААУ


.

У 2016 році Національна асоціація адвокатів України приєдналася як член-спостерігач до Ради асоціацій адвокатів та товариств юристів Європи (CCBE). У європейських адвокатів існує кодекс етики, його потрібно знати і розуміти.

Один порушив — відповідатимуть обидва

 

В інших країнах українські адвокати можуть консультувати, надавати юридичну допомогу, але не мають права самостійно представляти інтереси в суді — лише з партнером з тієї країни, в якій вони практикують.

Правила адвокатської етики країн ЄС поширюються на колегу з іноземної країни. Якщо адвокат з іноземної країни працює в парі з українським адвокатом, який, не знаючи правил адвокатської етики ЄС, можливо, несвідомо скоїть дисциплінарний проступок, то дисциплінарну відповідальність нестиме його партнер з європейської країни. За правилами етики, якщо є два адвокати з іноземних країн, що входять до ЄС, така дисциплінарна відповідальність є однаковою: незалежно від того, хто вчинив проступок, покарання отримують обоє.

Правила адвокатської етики, ухвалені європейською спільнотою, часом відрізняються від українських. В ЄС ці правила жорсткіші. Не завжди те, що адвокат може дозволити собі в Україні, він може дозволити собі в країнах ЄС.

Ірина Василик. Фото: unba.org.ua

Про що слід пам’ятати українському адвокату

По-перше, слід переконатися, що клієнт не мав до вас або не має зараз іншого адвоката. Якщо він був, то той адвокат, що бажає вступити у справу, зобов’язаний звернутися до попереднього й отримати дозвіл для вступу у справу. В Україні це майже не виконується, але в Європі дисциплінарні органи на це звертають увагу.

Друге — потрібно чітко з’ясувати, чи немає конфлікту інтересів між адвокатом і клієнтом. В Україні адвокат має право представляти інтереси клієнта, з яким він є, наприклад, у родинних стосунках, чи є знайомим, колегою. Хоча за правилами адвокатської етики він не має так робити, але на практиці такі випадки трапляються. В ЄС адвокат не має права представляти клієнта в суді, якщо він перебуває з ним у дружніх чи родинних стосунках, особливо якщо це перша лінія споріднення.

При вступі адвоката у справу в країнах ЄС заборонено оголошувати чи інформувати про те, що він перебуває у дружніх стосунках зі стороною опонента або, наприклад, що вони разом вчилися. Це категорично заборонено і є дисциплінарним проступком з елементами корупції.

В ЄС піклуються про те, щоб юридичні фірми та індивідуальні адвокати використовували ліцензійне програмне забезпечення. У разі використання неліцензійного необхідно попередити про це своїх клієнтів та колег з іноземної країни.

Довічна таємниця

Питання збереження адвокатської таємниці добре описані у правилах адвокатської етики Польщі. Відповідно до них, всі матеріали, що входять до справи, незалежно від того, в який спосіб їх було отримано (смс, месенджери, електронна пошта тощо), а також нотатки адвоката, зроблені під час збору матеріалів, — все це становить адвокатську таємницю.

Строк зберігання адвокатської таємниці необмежений — вона зберігається протягом всього життя адвоката. Окрім адвоката її зберігають усі, хто перебуває з адвокатом у будь-яких робочих стосунках. Це стажери, помічники, бухгалтерія, юридичний відділ, навіть прибиральниці.

Під час прийняття на роботу адвокат повинен попередити працівника, що його праця буде пов’язана з адвокатською таємницею. Якщо є зміни у правилах адвокатської етики, адвокат зобов’язаний інформувати про це колектив.

Гонорари: порекомендував — плати

Українські адвокати не розуміють або забувають про рекомендації, коли ми скеровуємо свого клієнта до колеги з іншої країни. Можливо, навіть особисто не знаючи цього клієнта — просто його знайомі зателефонували та попросили. В тому разі, якщо клієнт після виконання іноземним адвокатом роботи не може сплатити гонорар чи аванс, то платити повинен той, хто рекомендував такого клієнта. Це є норма, яка записана у правилах етики ЄС. Це аксіома і добрий тон.

Є багато прикладів, коли українські адвокати беруть участь у справах з іноземними адвокатами або рекомендують клієнта адвокату іншої країни. І коли клієнт не платить за роботу, то в кращому випадку український адвокат просто втратить контакти зі своїм колегою з іноземної країни, бо він просто не захоче більше з ним мати справу. Іноземні адвокати вважають, що це брак культури.

Чи відшкодовує український адвокат іноземному адвокату? Так, якщо рекомендований вами клієнт з будь-яких причин не розрахувався, то український адвокат зобов’язаний розрахуватися за виконану колегою роботу. Це прописано в Кодексі правил поведінки адвокатів країн ЄС.

А якщо ситуація зворотна: український адвокат отримав клієнта від іноземного адвоката? Але ж український адвокат не може самостійно представляти інтереси клієнта в суді. Якщо ж український адвокат надав послуги, консультації клієнту, якого порекомендував іноземний адвокат, а клієнт не зміг розрахуватися, то іноземний колега сплатить українському адвокату гонорар.

Як має доводитися той факт, що клієнт не заплатив іноземному адвокату? Є писані і неписані правила адвокатської етики. Так, можуть бути свідки або аудіозапис, а може навіть усна домовленість. Це наші адвокати, буває, вважають, що якщо запису чи свідків немає, то людина, яка вчинила проступок, потім може заявити, що вона цього не робила. За кордоном це не працює. В такому випадку більше з вами ніхто справи не матиме.

Ще одне неписане правило — бути добросовісним. Якщо одного разу адвокат вчинив недобросовісні дії, більше з ним ніхто не працюватиме.

Адвокат має прописати для клієнта все, що стосується гонорару, пояснити йому всі витрати.

Ще одна норма в Кодексі правил поведінки європейських адвокатів записана окремою статтею як рекомендація. Немає чіткої вимоги виконання, але заохочується розрахунок з родиною померлого адвоката, який попередньо був у справі. Якщо перед цим справу вів адвокат та виконав частину зобов’язань, а потім помер, то коли інший адвокат вступив у справу, закінчив її та отримав гонорар, рекомендовано розрахуватися з родиною померлого. При цьому не має значення, чи отримав свого часу адвокат аванс і чи знає про це його родина. Це є правилом доброго тону, це норма в ЄС.

Про те, як вирішуються конфлікти, пов'язані з адвокатською діяльністю, а також якою може бути реклама адвокатських послуг — далі буде.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter