Новини
Ракурс
Фото: mohamed_hassan / pixabay.com

GPS дійсно погіршує здатність орієнтуватися на місцевості. Але це не погано

25 лис 2018, 18:27

Багато хто з нас давно звик користуватися GPS-навігаторами після прибуття на нове місце. Це, безумовно, зручно: пару кліків чи голосових команд — і ти на місці. Застосунок сам прорахував маршрут, попередив про трафік... Але згодом, благополучно діставшись до місця, ми починаємо смутно усвідомлювати, що зовсім не пам'ятаємо дороги. У пам'яті не відклалися жодні орієнтири, і ми не зможемо дістатися до відправної точки без допомоги навігатора. Наскільки ж сильно гаджети впливають на так званий топографічний кретинізм?


.

Дослідження підтверджують: вроджена здатність орієнтуватися на місцевості погіршується від використання GPS-навігаторів. Але з огляду на повсюдну поширеність гаджетів, можливо, нам слід навчитися приймати і негативну сторону від їх використання? Розглядати їх як своєрідну технологічну милицю?

В культурі ескімосів до появи GPS взагалі не було такого поняття, як заблукати.

Географи, психологи, антропологи та неврологи вивчали, як люди переміщуються з точки А в точку Б. У статті 1975 року психологи Олександр Сигель і Шелдон Уайт стверджували, що люди переміщаються завдяки дрібним орієнтирам, а нові навігаційні маршрути створюються шляхом зв'язування знайомих орієнтирів з новими. Наприклад, ескімоси, які живуть серед однорідних ландшафтів, приділяють увагу таким тонким речам, як форма заметів і напрямок вітру. В культурі цих народів до появи GPS взагалі не було такого поняття, як заблукати.

 

Дослідники встановили, що наявність GPS-навігаторів погіршує здатність знаходити дорогу самостійно. У цьому сенсі вплив девайсів є набагато більш згубним за звичайні фізичні карти. З новими приладами люди гірше орієнтуються на місцевості, їм складніше знайти дорогу і вони набагато менше усвідомлюють, що відбувається навколо. Якщо ж у користувача навігатора забрати пристрій, то така людина пересуватиметься повільніше і припускатиметься набагато більшої кількості помилок при складанні маршруту, ніж той, хто раніше навігатором не користувався. У той час як звичайні карти змушують нас дивитися на всі боки і взаємодіяти з навколишнім середовищем, навігатори сприяють тому, що цей зв'язок із зовнішнім світом вимикається.

Поглянути на проблему ширше

Але це не означає, що мобільна навігація — такий уже й негідний винахід людства. Сліпа демонізація сучасних пристроїв може бути формою етноностальгії, коли ми уявляємо себе у вигаданому місці й часі, де все було набагато простіше. Технологічні досягнення, історично, звільнили людей від важкої фізичної праці і страждань.

Ба більше, в сучасному світі ми отримуємо досвід багато в чому через технології. Водії керують автомобілями, мисливці стріляють з рушниць, а багато хто з нас постійно користується смартфонами. «Технології стали тим місцем, в якому відбувається значна частина нашого повсякденного життя», — так сформулювали це соціолог Клаудіо Апорта та еколог Ерік Хіггс.

Навігаційні технології не повинні замінювати географічне мислення.

Географ Роберт Даунс у своїй статті 1997 року пише, що навігаційні технології не повинні замінювати географічне мислення, але скоріше повинні служити свого роду технологічною милицею, доповнюючи наше просторове усвідомлення.

Розширення доступу до інформації дозволяє швидко та легко досліджувати нову територію, а потім більш глибоко вивчати її фізично. Таким чином, відпадає необхідність у запам'ятовуванні напам'ять безлічі географічних назв, натомість з'являється можливість більш глибокого розуміння топографії.

І хоча результати досліджень показали, що використання GPS-навігаторів погіршує здатність орієнтуватися на місцевості, зовсім не обов'язково, що це завжди провина гаджета. Так, люди, які більше за інших користуються пристроями, найчастіше від самого спочатку низько оцінювали свої навігаційні здібності. Подальше ж використання GPS закономірно призводить до того, що такі люди стають дедалі більш залежними від навігаторів.

Не кажучи вже про те, що для цілої групи людей такі пристрої стали порятунком. Адже ті, хто має проблеми зору, не можуть самостійно користуватися звичайною картою, тоді як навігатор з голосовими підказками може стати їм чудовим помічником. Та й величезній кількості людей, які зазнають труднощів з орієнтацією на місцевості, сучасні технології здатні істотно полегшити життя.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://thenextweb.com/syndication/2018/11/24/yes-gps-apps-make-you-worse-at-navigating-but-thats-ok/


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter