Новини
Ракурс

Антизастудна дієта

28 лис 2018, 12:09

Восени застуда та грип йдуть у наступ. Про те, як за допомогою харчування зміцнити імунітет розповідає лікар-дієтолог Оксана СКИТАЛІНСЬКА:


.

— Перш за все, не забуваємо про білкову їжу. Для імунітету необхідний «будівельний матеріал», а саме з білку утворюється наша зброя — імунні клітини. В холодну погоду, коли організм мобілізує захисні сили, білок стає особливо важливим. Це кисломолочні продукти, молоко, нежирне м'ясо, птиця, риба, яйця, а також бобові. Білки потрібно вживати з кожним прийомом їжі, достатньо однієї порції: наприклад, склянка молока чи кефіру, яйце, 100 грамів сиру чи м'яса, або риби.

Як для профілактики, так і при перших ознаках застуди перш, ніж хапатися за противірусні чи жарознижуючі пігулки, візьміть корінь імбиру. Його фітонциди нищать не тільки віруси, які потрапили в наш організм, а й хвороботворні бактерії, які підступно активізуються при послабленні імунітету. Оскільки віруси, гинучи, інтоксикують організм, потрібно побільше пити, щоб зняти неприємні симптоми. Вода, зелений чай, імбир, лимон (і мед при бажанні) — наші друзі у холодну пору. Не забувайте про капусту броколі, яка також добре допомагає нашій печінці позбутися токсинів. Замість імбиру можна вживати порошок куркуми (яка має схожі властивості) — достатньо 1/2 чайної ложки. А ще імбир (або куркума) з теплим молоком та медом — смачне та ніжне снодійне.

Імбир можна назвати універсальним домашнім лікарем. Корінь цієї рослини покращує настрій, зігріває при ознобі та лихоманці, зменшує надмірну пітливість, усуває нудоту (тому дуже ефективний для вагітних жінок, які на неї страждають). Основне правило вживання імбиру — помірність. Приготувати класичний імбирний чай неймовірно просто: на склянку гарячої води додати 1 чайну ложку заварки (краще зеленого чаю), стільки ж тертого імбиру, можна приправити свіжою чи сухою м'ятою. Пам'ятаємо про протипоказання: дітям до 2 років, людям, що страждають на захворювання шлунку, нирок та печінки, а також у другій половині вагітності вживати імбир не можна. Не потрібно забувати про всім відомі та популярні народні ліки — часник та цибулю.

Відмінним підсилювачем імунітету є японські гриби шиїтаке. Японці пережили Хіросіму та Нагасакі, є довгожителями, при цьому працюють, як мурашки. Одним із багатьох компонентів в їхньому раціоні є гриби шиїтаке, мейтаке, енокітаке та їм подібні. Ці гриби мають сильні протизапальні, противірусні властивості, зміцнюють імунітет, оберігають клітини від мутацій, тобто злоякісних перероджень. Мають антиканцерогенні (стримують поширення вже наявних пухлин) властивості. Шиїтаке продаються й в Україні. Достатньо 1—2 грибів на порцію, проварених 5 хвилин, щоб виявлявся оздоровчий вплив на організм.

Не забуваємо також про корисні жири, які потрібні для побудови мембран клітин, запобіганню запальних процесів в організмі (насамперед, омега—3 жири) та засвоєнню жиророзчинних вітамінів. Тому в раціоні обов'язково повинна бути риба, особливо морська (скумбрія, оселедець), горіхи (2 грецьких горіха в день), оливкова та гарбузова олія (додавати у салати), авокадо (приблизно одна п'ята в день), вершки (1 ст. ложка в день до кави чи чаю) та яєчні жовтки (достатньо одного вареного яйця в день). Існує міф про яйця як небезпечний для здоров’я продукт, який при щоденному вживанні провокує розвиток атеросклерозу. Але останні дослідження довели, що в яйцях багато лецитину, який навпаки попереджує відкладення холестерину на внутрішніх стінках судин. Дієтологи світу вважають яйце «золотим стандартом білка», оскільки в ньому є всі амінокислоти, у тому числі – найбільш цінні, так звані незамінні (ті, які не можуть синтезуватися організмом і повинні поступати з їжею).

Хочете корисний, та ще й смачний рецепт? Приготуйте собі особливу каву: жовток розітріть з ложечкою цукрової пудри або цукру і влийте каву. Це і кава, і десерт — два в одному. Кава багата антиоксидантами, цей напій оздоровлює печінку, покращує мікроциркуляцію крові в мозку, тобто сприяє зосередженості, хорошій пам'яті та навіть запобігає депресії. Жовток м'яко стимулює виділення жовчі, відновлює клітини печінки і нервової системи. Завдяки лецитину є чудовою профілактикою неврозів, безсоння, хвороби Альцгеймера. Місячний курс такого смачного оздоровлення сприятие і зовнішнім змінам: зволожена, свіжа шкіра, хороше самопочуття і гарний настрій. Обов'язково добре мийте яйця з милом у проточній воді (необов'язково, але бажано вживати домашні). Не радила б пити цей чудовий напій тим, у кого каміння та запалення у жовчному міхурі.

Для діток раджу готувати нежирні бульйони з домашньої курки чи каші на таких бульйонах. Це всі амінокислоти у «чистому» вигляді, вони легко засвоюються і йдуть на утворення імунних клітин, тобто зміцнюють захисні сили дитячого організму.

Для зміцнення імунітету не слід забувати про напої, багаті вітаміном С: настій шипшини, зелений чай з лимоном, цитрусові соки та домашні лимонади.

Їжа може також ослаблювати імунітет. Це кондитерські вироби, особливо з кремом, з листкового тіста, копчена та штучна їжа (чіпси, сухарики), алкоголь (виключення — трошки червоного сухого вина). Треба звести до мінімуму вживання смаженої їжі, краще варити, тушкувати і запікати.

Якщо до здорового харчування додати прості заходи: часте миття рук з милом, полоскання горла теплою водою, прогулянки на свіжому повітрі, повірте, для вірусу ви виявитеся міцним горішком.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter