Новини
Ракурс

Історія про мажора, поліцію та резонансну ДТП у Києві

9 січня 2016 року в Києві трапилася дорожньо-транспортна пригода, про яку повідомили всі ЗМІ країни і яка ще довго обговорюватиметься в соцмережах. Біля станції метро «Лівобережна» позашляховик Mercedes-Benz із донецькими номерами на повному ходу збив кількох людей, після чого врізався в стоматологічну клініку. Одна жінка загинула на місці, щонайменше один потерпілий був госпіталізований.


.

Водієм виявився 22-річний громадянин, ім’я якого поліція не розголошує. І це не дивно. Оскільки передумовою смертельної ДТП стала та обставина, що в 2015 році підлеглі міністра Авакова незаконно закрили кримінальне провадження №12013110080013839 від 12 грудня 2013 року відносно цього самого водія, який на цьому ж самому автомобілі скоїв іншу ДТП також із вельми серйозними наслідками. В обох випадках за кермом автомобіля Mercedes-Benz, номер державної реєстрації АН7337ЕР, перебував Толстошеєв Станіслав Андрійович, 22 квітня 1994 року народження, синок відомих батьків із Донецької області.

Перша ДТП трапилася 15 листопада 2013 року, коли на шаленій швидкості водій в’їхав у Київ по Житомирському шосе і врізався в інший автомобіль перед початком проспекту Перемоги. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди серйозно постраждав Сторожик Василь Дмитрович, 1937 року народження, — водій другого автомобіля. Він отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості, був госпіталізований і тривалий час провів у лікарні.

Впродовж 11 місяців кримінальне провадження в Святошинському РУ ГУ МВС України в м. Києві фактично не розслідувалось. А 8 жовтня 2014 року слідчий — капітан міліції Штуль взагалі виніс постанову про його закриття через відсутність у діях Толстошеєва складу злочину. Подробиці того, як орли Авакова «фармазонили» справу, красномовно описуються в ухвалі слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва Морозова від 8 грудня 2014 року №759/17635/14-к.

Цією ухвалою суд визнав незаконною та скасував постанову про закриття кримінального провадження, зазначивши, що слідчий фактично ігнорував усі клопотання потерпілого, вказівки процесуального керівника та фактичні обставини. Оскільки в Єдиному державному реєстрі судових рішень особиста інформація видаляється, зазначу, що ОСОБА_1 — це потерпілий Сторожик В. Д., який подав скаргу на постанову про закриття справи, ОСОБА_3 — це Толстошеєв С. А., НОМЕР_1 — АН7337ЕР, а ОСОБА_6 — Толстошеєва Тетяна Євгенівна, матір Толстошеєва С. А.

Процитуймо витяг із цієї ухвали суду:

«У зв'язку із цим він на даний час вимушений звернути увагу суду на те, що другий учасник цієї ДТП, Толстошееєв Станіслав Андрійович, 22.04.1994 року народження, який належить до дітей донецької "золотої еліти" команди Януковича В.Ф., відкупився в органу досудового слідства за скоєний ним злочин. Так, 15.11.2013 року, приблизно о 16 год. 20 хв. Толстошеєв С.А., керуючи респектабельним, дорогим автомобілем Mercedes-Benz д. н. з. АН7337ЕР, рухаючись на величезній швидкості по Житомирському шосе зі сторони КІТ ДАІ в напрямку проспекту Перемоги, знехтував безпечною швидкістю, не застосував своєчасно гальмування і, як наслідок, сам себе завів в аварійну ситуацію, із якої не зміг вийти.

В зв'язку із отриманими тілесними ушкодженнями він відразу з місця цієї ДТП був доставлений у відділення політравми Київської міської клінічної лікарні №17 та участі в оформленні цієї ДТП працівниками міліції не взяв. Через декілька днів після ДТП йому зателефонувала матір водія Толстошеєва С.А. — Толстошеєва Тетяна Євгенівна та в телефонній розмові з ним запропонувала йому матеріальну компенсацію за заподіяні йому тілесні ушкодження, а також запропонувала відшкодувати вартість ремонту його автомобіля.

Однак, на той час він був повністю переконаний в тому, що Толстошеєв С.А. буде швидко притягнутий до кримінальної відповідальності в міру своєї вини, а тому від її грошей він відмовився. Будучи майже відразу визнаний потерпілим по даному кримінальному провадженню, він щиро вірив, що дане кримінальне провадження в найкоротший строк стане предметом судового розгляду та аж ніяк не сподівався, що всі 11 місяців розслідування даної справи буде проводитися упереджено, з явними недоліками та неповнотою».

Слід думати, що смертельна ДТП в Києві 9 січня 2016 року не стала несподіванкою для матері водія. Як засвідчила ухвала судді, громадянка Толстошеєва знає, що треба передусім прибути на місце пригоди та витягувати свого синка з халепи:

«допитана у якості свідка Толстошеєва Тетяна Євгенівна, 05.01.1966 р. н., показала, що, одразу прибувши до сина на місце пригоди…»

Але найбільше зацікавила фраза з ухвали від 8 грудня 2014 року про те, що Толстошеєв-молодший належить до дітей донецької «золотої еліти» команди Януковича й відкупився від органу слідства за скоєний ним злочин.

Справді, Толстошеєв — це молодий паросток відомої династії з міста Дружківка Донецької області. І хоча його батьки не були помічені в оточенні Януковича, слава про бізнес-успіхи цього сімейства біжить поперед нього. Ось, наприклад, історія про те, як Толстошеєви «розпиляли» 4 млн грн від «Укргазвидобування».

Діапазон інтересів Толстошеєвих чималий — від страхового бізнесу до будівництва елітного житла. Тож, напевно, гроші в батьків винуватця резонансної ДТП є не тільки для придбання автомобіля для чада, але й на те, щоб купувати йому безкарність. Принаймні, після того, як суддя скасував постанову про закриття кримінального провадження щодо транспортної пригоди 2013 року, міліціонери знову її закрили — навіть не ініціювавши позбавлення мажора права керувати автотранспортним засобом.

Наступна ДТП вже потягнула за собою людські жертви. Але, здається, й тут поліцейські знайшли, як допомогти їхньому давньому клієнту уникнути відповідальності. З посиланням на поліцейські кола поширюється інформація, що у водія нібито стався напад епілепсії, тому 9 січня 2016 року він не впорався з керуванням із незалежних від нього причин. Отже, впродовж майже двох років розслідування ДТП, влаштованої Толстошеєвим на Житомирській трасі, правоохоронці не знали, що в нього епілепсія, а тепер раптом довідались. Це ж як треба гроші любити…

У зв’язку з викладеним дуже б хотілось почути коментар Міністерства внутрішніх справ України. Насамперед, хочеться розуміти, чи усвідомлює міністр Аваков, що якби його підлеглі належним чином розслідували ДТП, скоєну Толстошеєвим у 2013 році, то нині не сталася би трагедія біля станції метро «Лівобережна»?


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter