Новини
Ракурс

«Чорних» нотаріусів відсторонили від схем реалізації заставного майна громадян

15 лют 2016, 09:15

Міністерство юстиції України нещодавно заборонило нотаріусам переоформлювати іпотечну нерухомість, яка є закладеною у банках та факторингових компаніях на третіх осіб. Про це йдеться у листі №3/28/1172. У документі ясно і однозначно наголошується, що жодна юридична або фізична особа, якщо вона не є банком або іншою фінансовою установою, не має права бути іпотекоутримувачем за договором іпотеки, що забезпечує виконання зобов’язання за кредитною угодою.


.

З чого все починалося

Можливо, цей лист так би і залишився поза увагою пересічних людей (враховуючи їх вкрай низький рівень юридичної обізнаності), якби його не почали розтлумачувати правники.

Та й слід сказати, що ще до цього листа дехто зі звичайних іпотекоутримувачів, як кажуть, на власній шкурі зміг оцінити всі негативи спілкування з факторинговими компаніями.

Так, саме вони у тісній зв’язці із банками та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, як зазначає старший партнер юридичної компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець, стали активно продавати закладене іпотечне житло третім особам. Причому, за його словами, воно збувається за ціною на 20–30% нижчою за ринкову.

Таким чином, на ринку панував безлад. Треба нагадати, що в 2014 році під тиском власників валютних іпотечних кредитів було ухвалено мораторій на відчуження житла, яке є заставним у банках. Ці фінустанови, звісно, після опублікування такого документу не знали меж для обурення.

Проте згодом з’явилася дуже добра схема перепродажу боргів колекторським компаніям, які (вже не від імені банків, а від свого) почали вибивати у прямому та переносному сенсах цього слова іпотечне житло. Але не будь-який випадок такого вибивання виявлявся успішним.

Тому стала використовуватися так звана факторингова схема.

Слід сказати, що один з її «рецептів» є цілком прийнятним для іпотекоутримувача. Так, якщо позичальник не може розраховуватися за іпотеку, він домовляється про списання частини боргу. Отже банк, приміром, віддає 40% заборгованості, а 60% фінансова установа списує по мировій угоді. І житло виводиться з-під застави. За законом, якщо таке списання є доходом фізособи, то вона повинна сплатити податок. А щоби цього не робити, всі угоди проводять через факторингову компанію, яка спершу викуповує нерухомість, а після її оцінки продає за зниженою ціною цій людині — за ті ж самі 40%.

Як зазначає партнер юридичної фірми «Можаєв і партнери» Михайло Можаєв, такі оборудки були дуже популярними в 2014-му та другій половині 2015 року.

Незаконна схема в дії

Утім, за словами пана Можаєва, останнім часом розповсюджено вже просто-таки злодійську схему: або ФГВФО, або банк перепродають через ту ж факториногову компанію проблемну нерухомість третій особі. Звісно, що в цьому випадку позичальник нічого не знає. А оформлюють оборудку так звані «чорні» нотаріуси, яких останнім часом розвелося дуже багато.

За словами директора громадсько-соціального медіацентру «Ваша надія» Федора Олексюка, цей крок Міністерства юстиції, який скеровано на те, щоб не допустити таких злочинних дій, є дуже позитивним і його можна лише вітати. «За цим листом відомства стоять долі тисяч безхатченків. Адже було побудовано систему лохотрону державного масштабу. З’явилися десятки «чорних» нотаріусів. Останні взагалі обходили питання законності, адже відчужувати закладене майно у банках на користь третьої особи не дозволяється мораторієм, який діє з 2014 року. Вважаю, що Мін’юсту треба позбавити ліцензій тих нотаріусів, хто робив такі незаконні дії», — вважає він.

Експерт додає, що факторингові компанії — це засіб для втілення в життя механізмів мінімізації податків банків, і в кінцевому підсумку великі збитки має держава.

Отже, наразі всі іпотекоутримувачі, які опинилися в біді (їхнє житло було передано третім особам), можуть оперувати цим листом Мін’юсту.

Цікавим є те, що автор статті намагався взяти коментар з цього приводу у нотаріусів. Серед шести фахівців погодилася на це лише одна жінка, яка, певно, є чесним спеціалістом у своїй справі. Вона заявила, що про дії колег — «чорних» нотаріусів — нічого не знає. Може бути. Проте було дуже цікаво з однієї сторони, та досить дивно з іншої дізнатися, що нотаріус взагалі не знає про дію мораторію на відчуження іпотечної нерухомості. Отже, юридично непідкованими в нашій країні є не лише пересічні люди, а й правники.

Таким чином, відтепер сподіватимемося, що жодних нових випадків відчуження заставного майна не буде. Що стосується тих випадків, коли воно незаконними шляхами все ж таки перейшло до третіх осіб, то людям треба негайно звертатися до судів. Вони безперечно стануть на бік іпотекоутримувачів.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter