Новини
Ракурс

Група підтримки нардепа Семенченка напала на журналіста в суді

19 кві 2016, 10:47

Інтернет-видання «Ракурс» з обуренням повідомляє, що 18 квітня 2016 року в залі судових засідань Києво-Святошинського районного суду Київської області в присутності судді Ковальчук Л. М. трапився кричущий випадок — спроба нападу на журналіста цього видання Володимира Бойка у зв’язку з його професійною діяльністю. Невідомі особи погрожували фізичною розправою, грубо порушували громадський порядок, висловлювались у нецензурній формі й навіть плювали в журналіста.


.

Вказане безчинство трапилось у зв’язку з тим, що у квітні 2015 року інтернет-видання «Ракурс» опублікувало в двох частинах статтю Володимира Бойка під назвою «Семен Семенченко: від звичайного шахрая до живої легенди». У статті розповідалось про раніше засудженого громадянина Грішіна Костянтина Ігоровича, який 8 серпня 2014 року змінив з порушенням встановленого порядку прізвище та ім’я на Семенченка Семена Ігоровича, був прийнятий за підробленими документами до Національної гвардії України, неодноразово вчиняв тяжкі злочини й на сьогодні є народним депутатом України.

У наступному Семенченко С. І. звернувся з позовом до головного редактора інтернет-видання «Ракурс» Олександри Примаченко та автора статті Володимира Бойка, вимагаючи спростування оприлюдненої інформації про його засудження та скоєні ним протиправні діяння. Цивільну справу до провадження прийняла суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області Ковальчук Л. М. — притому, що О. Примаченко проживає у Печерському районі м. Києва, а В. Бойко — у Шевченківському районі м. Києва.

Перше судове засідання відбулось 18 березня 2016 року. При цьому з адвокатом Титикалом Р. С., який представляє інтереси позивача Семенченка С. І., пришли як глядачі приблизно 15 осіб, частина яких була вдягнута в камуфляжну форму. Під час вказаного судового засідання суддя Ковальчук Л. М. оголосила перерву та видалилась у нарадчу кімнату, в той час як інші учасники справи, глядачі та секретар судового засідання залишились у залі.

У цей момент глядачі почали в образливій формі ставити запитання журналісту В. Бойку щодо його публікації про Семенченка С. І., супроводжуючи їх погрозами. Попри неодноразові звернення до секретаря судового засідання з вимогою негайно вжити заходів для підтримання порядку, секретар замість того, щоби викликати судового розпорядника, збігла. У результаті журналіст був змушений телефоном 102 повідомити про те, що відбувається, чергового поліції. У зв’язку із цим В. Бойко зробив заяву під час судового засідання та зажадав від судді Ковальчук Л. М. забезпечити порядок у будівлі Києво-Святошинського районного суду Київської області, але його заява була суддею проігнорована.

У наступне судове засідання 25 березня 2016 року адвокат Титикало Р. С. та особи, що його супроводжували, не прибули.

У судове засідання 18 квітня 2016 року адвокат Титикало Р. С. знову з’явився в супроводі кількох осіб — це були ті ж самі люди, що були присутніми під час першого засідання по справі 18 березня 2016 року. Вказані особи діяли явно за домовленістю із суддею Ковальчук Л. М., оскільки встановили в залі судових засідань штатив, на якому закріпили відеокамеру, й здійснювали фіксацію судового процесу без дозволу головуючого. При цьому суддя Ковальчук Л. М. не звертала на це уваги.

Громадяни, які прийшли разом з адвокатом Титикалом Р. С., заважали розгляду справи, викрикували під час судового засідання, ходили по залу, розмовляли з адвокатом Титикалом Р. С., у зв’язку з чим В. Бойко неодноразово звертався до судді Ковальчук Л.М. з проханням підтримувати порядок під час судового засідання.

Після того, як суддя Ковальчук Л. М. оголосила перерву, двоє громадян з числа глядачів, що прибули разом з адвокатом Титикалом Р. С., спробували кинутись на В. Бойка — прямо в залі судових засідань у присутності судді. Причому вдягнутий у камуфляжну форму громадянин став плювати в бік журналіста і в нецензурній формі погрожувати розправою за публікацію статті про Семенченка С. І.

Суддя Ковальчук Л. М. замість того, щоби негайно викликати поліцію та вжити заходів до припинення хуліганських дій, швидко вийшла з зали судових засідань і спробувала зачинитись у приймальні голови суду, яка розташована поруч з залом судових засідань на другому поверсі будинку суду. Після того, як О. Примаченко та В. Бойко зайшли до приймальні голови суду й стали вимагати викликати поліцію, Ковальчук Л. М. вискочила з приймальні, не звертаючи уваги на законні вимоги відповідачів, спустилася сходами на перший поверх і зачинилась у своєму кабінеті.

Після численних погроз на адресу відповідачів громадяни, що прибули разом з адвокатом Титикалом Р. С., залишили будинок Києво-Святошинського районного суду Київської області, але невдовзі один з цих громадян повернувся, підійшов до О. Примаченко та В. Бойка, які перебували на другому поверсі будинку суду, оскільки вимагали від співробітників суду викликати поліцію, і знову став висловлювати погрози й образи на адресу журналістів у зв’язку з публікаціями про Семенченка С. І., оприлюдненими інтернет-виданням «Ракурс».

Ці явно злочинні дії були вчинені так званими глядачами судового засіданняза повного невтручання Ковальчук Л. М. і мали на меті залякати журналістів інтернет-видання «Ракурс» з тим, щоби вони більше не з’являлись у судовому засіданні з розгляду цивільної справи за позовом Семенченка С. І. та не змогли надати докази на підтвердження фактів, викладених у публікаціях про Семенченка С. І.

Погрози фізичної розправи, які в залі судових засідань у присутності судді Ковальчук Л. М. висловлювали соратники Семенченка С. І., мають реальний характер. За наявною інформацією, Головна військова прокуратура розслідує кримінальне провадження за фактом вчинення Семенченком С. І. та особами з його оточення тяжких злочинів у складі озброєного злочинного угруповання: викрадення людей, пограбування житла, вимагання грошових коштів і матеріальних цінностей. У зв’язку з цим потерпілі та свідки в цьому кримінальному провадженні, з якими спілкувались при підготовці статей про діяльність Семенченка С. І. журналісти «Ракурсу», зараз перебувають під програмою захисту учасників кримінального процесу й фігурують у матеріалах кримінального провадження під вигаданими прізвищами.

Своєю поведінкою суддя Ковальчук Л. М. не тільки унеможливлює відправлення правосуддя по конкретній цивільній справі, не тільки ставить під загрозу життя, здоров’я та гідність учасників процесу, але й ганьбить судову владу в цілому.

У зв’язку з цим редакція інтернет-видання «Ракурс» вимагає від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України негайно відкрити дисциплінарне провадження відносно судді Києво-Святошинського районного суду Київської області Ковальчук Людмили Миколаївни й притягнути її до суворої дисциплінарної відповідальності за приниження авторитету судової влади та сприяння хуліганам у вчинені злочинів щодо журналістів у присутності судді безпосередньо в залі судових засідань.

Редакція інтернет-видання «Ракурс» вимагає від Ради суддів України та Державної судової адміністрації України вжити заходів для забезпечення безпеки учасників цивільної справи та підтримання порядку в приміщеннях Києво-Святошинського районного суду Київської області під час розгляду позову Семенченка С. І. до журналістів інтернет-видання «Ракурс».


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter