Новини
Ракурс

Найкращий час народити: як вік матері впливає на дитину

9 кві 2017, 21:19

То коли ж найкраще народжувати? Як стверджують лікарі з Королівського коледжу акушерства й гінекології (Велика Британія), оптимальний вік — у проміжку від 20 до 35 років. Протягом цих 15 років простіше завагітніти, ви матимете менше шансів дістати високий кров'яний тиск, а також менший ризик викидня або кесаревого розтину. У цьому віці легше впоратися з браком сну й водночас залишатися досить енергійною, щоб витримати чимале фізичне навантаження молодої мами.


.

Але який вік краще для того, щоб почати виховувати дитину? Згідно з дослідженням Орхуського університету (Данія), це вік за 30 і навіть ближче до 40. Фахівці вивчили дані 4741 данської матері та дійшли висновку, що діти, яких народили після 30, у віці від 7 до 11 років мали менше поведінкових, соціальних та емоційних труднощів. У Данії середній вік, в якому жінки заводять дітей, становить 30,9 року, а число дітей, що народилися у матерів старше за 40 років, з 1985 року зросло вчетверо.

В Англії та Уельсі, за даними Управління національної статистики, середній вік жінок, які заводять дітей, становить 30,3 року, причому відсоток старших матерів зростає починаючи з середини 1970-х років.

Жінки, які відкладають народження дитини, часто (хоча й не завжди) є більш освіченими, фінансово забезпеченими, мають більш стабільні стосунки в порівнянні з молодими матусями. Але чи можуть тільки ці чинники пояснити відмінності в розвитку дитини?

Спеціалісти кажуть, що є ще дещо. Старші матері мають більшу емоційну зрілість, схильні бути більш поблажливими й гнучкими у вихованні. Ці чинники сприяють створенню авторитетного (не плутати з авторитарним) стилю виховання, що гармонійно поєднує в собі обмеження і здатність переконувати.

Дослідження данців засвідчило, що жінки, які стали матерями після 33 років, були менш схильні карати своїх дітей — вербально або фізично. Вони також виявилися більш терпимими та в цілому менше вдавалися до дисципліни. Проте 15-річні діти в дослідженні мали однаковий рівень емоційних проблем — незалежно від віку їхньої матері.

Орхуський університет виявився не єдиними, хто знайшов переваги в більш пізньому материнстві. Нещодавнє дослідження Інституту Макса Планка (Німеччина) показало, що діти, народжені старшими матерями, краще справляються з тестами на когнітивні здібності, ніж ті, хто народився у більш молодих матерів. Ці тести вважаються провісниками досягнень у галузі освіти та здоров'я в майбутньому житті.

Разом із тим необхідно розуміти, що фізіологічні проблеми більше поширені серед породіль старшого віку. Але коли ви вже народили дитину, то, повірте, бути дорослою матусею нітрохи не гірше, ніж молодою. Суть у тому, що в 30+ бути терплячою мамою простіше, ніж у 20+. Інколи.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/mar/27/whats-the-best-age-to-become-a-mother


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter