Новини
Ракурс

Хвороба білих благополучних людей: перевірте свої родимки на АКОРД

«Вам доведеться відкласти свою відпустку». Цей вираз очей Ігор запам'ятав на все життя. Звичайний робочий день. Після телеефіру, темою якого були злоякісні захворювання шкіри, юрба обступила лікаря. «Мабуть, піду на консультацію вже після відпочинку», — майнуло в голові журналіста, коли він побачив чергу з колег. «Покажіть, що там у вас?» — перервав його думку дерматолог. Ігор показав родимку, що натер милицями (півроку тому вивихнув ногу). Лікар побачив меланому. Ця історія сталася дев'ять років тому та закінчилася хепі-ендом. Меланома другої стадії коштувала чимало нервових клітин, але, дякувати Богові, потребувала лише хірургічного втручання.


.

Меланома — одна з найбільш злоякісних пухлин людини. Цей вид раку надзвичайно агресивний: протягом декількох місяців — півроку після появи первинної пухлини дає метастази в різні органи й розсіюється по всьому організму.

«Якщо меланому видалити на перших стадіях, то десятирічна виживаність становить 90–100%. На жаль, в Україні люди звертаються на початковій стадії хвороби нечасто, — нарікає Сергій Коровін, хірург-онколог, завідувач науково-дослідного відділення пухлин шкіри і м'яких тканин Національного інституту раку. — Це зумовлено безпечністю наших співгромадян. В Україні щорічно діагностують 3 тис. випадків меланоми, 20 тис. — раку шкіри. Пов'язані злоякісні утворення шкіри, як це не парадоксально, з тим, що людство почало благополучніше жити. Це хвороба білих благополучних людей. За рівнем захворюваності на меланому шкіри в Європі лідирує Швейцарія, Україна займає 39-е місце. Ультрафіолетове навантаження є головним локомотивом, який призводить до такої статистики».

АКОРД — варто запам'ятати

Проблема меланоми актуальна у всьому світі: кількість уперше зареєстрованих випадків цього захворювання збільшується з кожним роком. Однак якщо, наприклад, в Америці смертність від цього різновиду раку становить 5%, то в Україні — майже 90%. Річ зовсім не у відсутності дорогої діагностичної апаратури. Для встановлення первинного діагнозу фахівцю-професіоналу досить побачити перероджену родимку. Причина високої смертності в Україні криється в тому, що багато наших співгромадян навіть не чули про головні симптоми цього захворювання, звідси — пізнє звернення.

Щоб розпізнати небезпечні ознаки в родимці самостійно, існує спеціальний алгоритм первинної самодіагностики родимок АКОРД, в якому кожна буква має своє значення: А — асиметрія (родимка має бути симетричною), К — край (він має бути рівним, якщо на ньому з'являються зазубринки, варто звернутися до лікаря), О — окрас (має бути рівномірним, насторожують вкраплення червоного, білого чи сірого кольорів — це ще одна ознака небезпеки), Р — розмір (якщо родимка починає рости), Д — динаміка (поява кірочок, тріщин, кровоточивість тощо). Чим більше факторів ви знайшли у себе, тим швидше ви маєте бігти до лікаря.

Безкоштовне обстеження родимок та український менталітет

Чи знаєте ви, що в Україні дев'ятий рік поспіль проводяться Дні меланоми? У світі День меланоми проходить 1 травня. Оскільки в нашій країні це «мертвий сезон», аналогічний захід у нас відбувається зазвичай у квітні, перед початком сонячних опіків, травневих свят, дачного та відпускного сезону.

Цьогоріч у День меланоми, 13 квітня, у всіх державних обласних, районних дерматологічних закладах України та деяких приватних клініках проводитимуться безкоштовні огляди для виявлення різних новоутворень на шкірі. Наприклад, у Києві безкоштовне обстеження можна пройти також в Інституті дерматології та косметології доктора Богомолець, заздалегідь записавшись на прийом. Ознайомитися зі списком медичних закладів, які беруть участь у безкоштовних оглядах по всій Україні, можна на сайтах: stop-melanoma.netта rodinki.com.ua.

Огляд триває лише п'ять хвилин, котрі можуть врятувати життя. Для тих, хто не зможе потрапити цього дня до лікаря, в нагоді стане телемедицина. 10–13 квітня надішліть фото родимки за електронною адресою [email protected]та отримайте безкоштовну консультацію.

Діагноз меланоми ставлять зазвичай у кілька етапів. Для попереднього діагнозу найчастіше достатньо клінічного огляду в досвідченого фахівця або дистанційної діагностики, за фотографією. Для встановлення остаточного діагнозу необхідне хірургічне видалення пухлини з її подальшою гістологічною діагностикою.

Щоб отримати більш життєрадісні цифри медичної статистики з меланоми в нашій країні, дедалі більше українців мають дізнаватися про безкоштовні огляди. А от із цим, як зазначають лікарі, біда. Сарафанне радіо в цьому разі дає збій.

«Звідки ви дізналися про День меланоми й кому розповіли, що цього дня можна безкоштовно пройти огляди? Таке запитання ми ставили всім, хто приходив цього дня до нашого медзакладу, — розповідає Лариса Орєхова, генеральний директор Інституту дерматокосметології доктора Богомолець. — Відповідь «нікому не розповів, щоб ніхто не дізнався і черга була меншою» була неймовірно популярною — в цьому зізнавалися 60% пацієнтів. Це наш менталітет».

Завдяки проведенню Днів меланоми за останні п'ять років (за даними Національного канцер-реєстру) в Україні вдалося зменшити смертність від цього злоякісного захворювання на 15%. Було виявлено понад 5 тис. випадків раку шкіри, майже 800 випадків меланоми. З кожним роком людей, які звертаються на перших стадіях меланоми, стає більше.

Вартість лікування залежить від стадії меланоми. Порівняйте. На початковій стадії (коли немає метастазів) — це звичайне хірургічне видалення. На більш пізніх стадіях, коли для звичайного хірургічного втручання запізно, призначається індивідуальне лікування — це хіміо- та імунотерапія, які вже коштують десятки тисяч доларів.

У вас є лише одна шкіра, або Це варто знати

Треба пам'ятати, що сонячні опіки (не засмага) збільшують ризик розвитку меланоми та раку шкіри. Три та більше сонячних опіки, які людина отримала в дитинстві, збільшують ризик розвитку меланоми. До груп ризику входять люди зі скандинавським типом шкіри, з голубими та зеленими очима, рудим волоссям, блондини, які мають багато веснянок, родимок.

Окрема група ризику — люди, в родині яких була меланома, їм потрібно максимально обмежити кількість сонячного опромінення. Спадковість та ультрафіолет — головні фактори ризику розвитку злоякісних хвороб шкіри. На них можна вплинути. На спадковість — своєчасними ранніми оглядами.

Знання й дотримання основних правил догляду за родимкою і перебування на сонці значно знижують ризик захворювання на меланому і рак шкіри:

Починати засмагати варто вже ранньою весною, щоб шкіра поступово підготувалася до літнього сонця.

Самостійно оглядайте родимки на початку і наприкінці літа.

Не перебувайте на сонці з 11.00 до 15.00, засмагайте до 10-ї ранку або після 16.00.

Промені сонця корисні на світанку: їх інфрачервоний спектр готує шкіру до сприйняття ультрафіолету.

Уникайте травм шкіри, особливо травм родимок.

Не допускайте сонячних опіків, особливо в дитячому віці, дітям також не рекомендується відпочинок в жарких країнах (Єгипет, Туреччина, Туніс, Іспанія, Куба та ін.).

Не заклеюйте родимки пластиром — це створює термічний ефект.

У хмарні дні 80% УФ-випромінювання проникає крізь хмари (туман навіть посилює УФ-випромінювання).

Під час купання вода надає лише мінімальний захист від УФ-випромінювання, а віддзеркалення від води навіть його підсилює.

УФ-випромінювання взимку зазвичай нижче, але відбиття від снігу може подвоїти вплив, особливо на великій висоті.

УФ-випромінювання накопичується протягом дня, тому перерви під час загоряння не зіпсують загального ефекту засмаги.

Креми від засмаги захищають шкіру лише від почервоніння, але не від шкідливого впливу ультрафіолету.

Влітку носіть світлий одяг з льону або бавовни: ці натуральні тканини добре пропускають повітря, а білий колір відбиває сонячні промені.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter