Новини
Ракурс
Все про безглютенову дієту

Безглютенова дієта: примха чи користь

14 вер 2017, 19:58

Важко уявити собі мережу магазинів модного одягу, яка продавала б щось, пов'язане з синдромом подразненої товстої кишки або алергією на горіхи. Однак минулого року популярний бренд Zara випустив футболку з написом: «Are you gluten-free?» («А ви відмовилися від глютену?»). Зрозуміло, що люди, які страждають на целіакію (вроджене захворювання, пов'язане з непереносимістю білка деяких злакових культур), страшенно розлютилися від того, що їхню хворобу так зневажили. Зрештою мережа була змушена вибачитися і зняти з виробництва цю футболку. Однак зміст зрозумілий: безглютенова дієта стала трендом — чимось, що робиться заради моди, а не через медичні показання.


.

Мережі Zara довелося вибачитися за футболку з написом «Are you gluten-free?» («А ви відмовилися від глютену?») і зняти її з виробництва

Численні знаменитості, які пропагують відмову від глютену не через хворобу, поводяться не набагато краще. Так, Вікторія Бекхем заявляє, що ця дієта допомагає їй не набирати вагу, а Гвінет Пелтроу пише у своїй книжці під назвою «Все добре» (It's All Good), що «кожен дієтолог, лікар і взагалі будь-яка людина, яка дбає про своє здоров'я, з ким я коли-небудь стикалася... згоден з тим, що [клейковина] є занадто важкою щодо травної системи, і багато хто з нас в ліпшому випадку її не переносить, а в гіршому — має на неї алергію».

Американська актриса і співачка Майлі Сайрус, яка одного разу назвала глютен «лайном», і зовсім наполягає на необхідності відмови від нього для всіх без винятку: «Кожен має спробувати відмовитися від клейковини на тиждень. Зміни, які відбудуться з вашою шкірою, фізичним і психічним здоров'ям, неймовірні».

Шанувальникам здорового способу життя, звичайно, глютен теж не до вподоби. Відомі кулінарки, фанатки правильного харчування сестри Хемслі стверджують, що глютен для більшості людей виступає подразником кишечника. І навіть світ професійного спорту залишив у минулому традиційну любов до макаронів. Більшість професійних велосипедних команд зараз дотримуються «помірної глютенової дієти». А сербський тенісист Новак Джокович дякує за ривок у своїй кар'єрі лікареві, який, дивлячись його матчі по телевізору, діагностував у спортсмена чутливість до клейковини й переконав його відмовитися від відповідних продуктів. В результаті йому нібито відразу ж стало краще. «Я став легшим, швидшим, мої розум і дух стали яснішими... Можу сказати, що коли я прокидався щоранку, я був іншим, не таким, як раніше, яким був з дитинства. Я скочив з ліжка, готовий увірватися в новий день», — ділиться Джокович.

Тенісист Новак Джокович переконаний, що саме відмова від глютену сприяла його професійному зростанню

Спортсмен навіть видав книжку про безглютенову дієту під назвою «Служити перемозі» (Serve to Win), щоб надихати інших своїм прикладом. У передмові до неї кардіолог Вільям Девіс пише, що сучасні різновиди пшениці здатні викликати будь-яку хворобу — від виразкового коліту до шизофренії. Крім того, за словами лікаря, вони знижують продуктивність, затуманюють розум, руйнуючи кар'єру чемпіона.

З такою агітацією не дивно, що 8% британців відмовилися від вживання глютену заради здорового способу життя і лише 5% — внаслідок алергії або непереносимості. Дослідження компанії Mintel показало, що за підсумками 2015 року 12% нових продуктів харчування, випущених у Великій Британії, були без глютену. Тим часом світові продажі продуктів без глютену у 2016 році підскочили на 12,6% — до 3,5 млрд дол. Це дуже багато рисових крекерів.

Але що ж це все-таки за чудовисько, «сучасна отрута», як називає глютен доктор Девід Перлмуттер, автор надзвичайно успішної, хоча й висміяної багатьма книжки Grain Brain («Зерновий мозок»)? Попри всю свою жахливу репутацію, клейковина — це всього лише пара білків, виявлених у пшениці та інших злаках. Вони надають хлібу, макаронам та іншим виробам з борошна характерну структуру і текстуру. Коли тісто замішується, білкові волокна розтягуються і тісно зв'язуються, утворюючи міцну, але еластичну мережу, яка утримує повітря і допомагає хлібу підніматися. Причина, з якої хліб із пшеничного борошна є набагато легшим і пишнішим, ніж, скажімо, з жита, в тому, що пшенична клейковина краще справляється з цим завданням.

Наріз лише близько 1% населення страждають на целіакію — серйозне аутоімунне захворювання (в порівнянні з 5% людей з непереносимістю або алергією на глютен), при якому організм сприймає клейковину як загрозу й атакує її, завдаючи шкоди поверхні кишечника і знижуючи таким чином здатність поглинати поживні речовини. Ось чому такі симптоми, як біль у животі та здуття, часто супроводжуються втомою і раптовою втратою ваги. Захворювання дійсно стало зустрічатися трохи частіше, ніж раніше, проте з'ясувати причину вченим поки не вдалося. Якщо ви підозрюєте, що можете входити до числа таких людей, краще поговоріть зі своїм лікарем, поки наслідки не стали серйозними.

Світові продажі продуктів без глютену у 2016 році підскочили на 12,6% — до 3,5 млрд доларів

Щодо чутливості до глютену, то тут усе складніше. Багато симптомів, на які скаржаться люди з чутливістю, збігаються з целіакією, проте досі не існує спеціального тесту, який допоміг би поставити точний діагноз.

Прихильники новомодної дієти стверджують, що почуваються краще після відмови від глютену. Однак є й інша точка зору: йдеться не про саму клейковину, а про те, що при безглютеновій дієті люди заодно виключають з раціону коротколанцюгові вуглеводи (олігосахариди, дисахариди та моносахариди і близькі за будовою сахароспирти — поліоли), які погано і не повністю всмоктуються в тонкому кишечнику і призводять до підвищеного газоутворення (їх об'єднують під англомовним акронімом FODMAP). Їх можна також зустріти у фруктах, овочах, бобах і молочних продуктах, і кишечник зазвичай потребує деякий час, щоб їх переробити. Вони бродять у кишечнику, виділяючи газ, що може призвести до здуття живота, метеоризму та інших неприємних скарг на травлення. Знову ж таки, якщо ви підозрюєте, що це ваша проблема, то поговоріть з лікарем, перш ніж виключати щось із раціону.

Ще 8% тих, хто дотримується безглютенової дієти, відмовляються від клейковини не тому, що їх щось турбує, а тому, що вважають її більш здоровою. З одного боку, завдяки цим людям безглютенові продукти стали доступнішими для тих 5%, які мають непереносимість або алергію. З іншого, багатьом не подобається, що прихильники безпідставної відмови від клейковини тим самим применшують серйозність проблеми людей, які дійсно страждають.

І хоча більшість з нас може легко впоратися зі скороченням споживання оброблених вуглеводів, не існує доказів того, що виключення глютену з раціону дає певні переваги для тих, хто не страждає від його непереносимості (хіба що ви почнете натомість їсти більше овочів і бобових). А деякі дослідження взагалі показали, що така зміна раціону здатна зашкодити.

Так, якщо кулінарки сестри Хемслі пропонують беззаперечно гідну заміну зерновим — наприклад, тушковану в горщику локшину з ламінарії або брауні з чорної квасолі, то більшість із нас підуть в супермаркет у відділ «здорового харчування» і придбають продукти, відсутність глютену в яких виробники компенсують додатковим вмістом цукру, жиру та солі. Тістечко — і є тістечко, незалежно від того, зроблено воно з пшениці або чогось іншого. Позначка «без глютену» не означає, що продукт автоматично можна вважати здоровим і корисним. Це нещодавно довели у своєму дослідженні фахівці з Європейського товариства педіатричної гастроентерології, гепатології та харчування. Вони порівняли 654 схожі продукти з глютеном і без нього і з'ясували, що товари з першої групи містили набагато більше жиру і часто мали меншу поживну цінність, ніж аналоги з другої.

Кулінарки сестри Хемслі пропонують беззаперечно гідну заміну зерновим, але навряд чи багато хто харчуватиметься так само, відмовившись від глютену

Згідно з американським дослідженням, опублікованим у Британському медичному журналі в травні цього року, виключення з раціону клейковини може збільшити ризик серцево-судинних захворювань для людей, які не страждають на целіакію, якщо при цьому вони відмовляються і від цільного зерна. Фахівці дійшли висновку, що «не варто заохочувати до безглютенової дієти людей, які не хворі на целіакію».

Інше дослідження, опубліковане в журналі «Епідеміологія», показало, що рівень миш'яку майже вдвічі вищий серед тих, хто дотримується безглютенової дієти, а рівень ртуті — вищий на 70%. Автори припускають, що це може бути пов'язано з використанням як замінника пшениці рису, який вбирає в себе метали з навколишнього середовища. Однак поки що це всього лише теорія.

Тож якщо ви не маєте медичних показань, краще просто подумайте про тих, хто дійсно хотів би, але не може, — і з'їжте за них пончика.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/aug/24/grain-drain-should-everyone-adopt-a-gluten-free-diet


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter