Новини
Ракурс
Щеплення і вакцинація АКДС Фото: pixnio.com

Щеплення АКДС і реакція на щеплення АКДС — вакцинація дітей

3 сер 2018, 10:14

— Чого насамперед слід чекати від вакцинації? Хорошого імунітету від тих інфекцій, від яких ви зробили щеплення. Щеплення працюють і дають захист. Ми в цьому переконалися на власному прикладі. Адже лікарі, що працюють з вакцинами, передусім вакцинують себе та своїх родичів.


.

Про поствакцинальні реакції існує багато міфів. Насправді більш дослідженого препарату за вакцину не існує в принципі. Такий контроль якості, який проходить вакцина, не проходять жодні ліки в світі.

Коли ви йдете вакцинувати дитину, по-перше, слід налаштуватися позитивно. Це дуже важливо. Дитина відчуває вашу тривогу, хвилюються батьки — дитина теж хвилюється. Якщо ви прийшли в поліклініку, але тривога однаково є, поставте запитання лікареві. У грамотного доктора ви отримаєте вичерпні відповіді.

 

Температура як реакція після щеплення. Коли й чим збивати

Поствакцинальних реакцій не так вже й багато. По-перше, це підвищення температури. Така реакція спостерігається найчастіше після вакцинації АКДП (щеплення проти кашлюку, дифтерії, правця). Це комплексна вакцина, проте саме компонент кашлюку є найбільш реактогенним, який і викликає підвищення температури. Найчастіше організм дитини подібним чином реагує на другу дозу, під час першої АКДП він знайомиться з інфекційним агентом. Після вакцинації у дитини може також спостерігатися вередливість, дратівливість і млявість.

Зазвичай температура підвищується через 8–12 годин після вакцинації. Триматися може протягом трьох діб. Якщо в дитини підвищена температура понад три дні або є ознаки млявості, слабкості, інтоксикації, присутній кашель, нежить — це свідчить не про поствакцинальні реакції. В такому разі обов'язково зверніться до лікаря найближчим часом.

Температура після щеплень зазвичай не підвищується до високих позначок — не вище за 38 градусів. Найчастіше дитина переносить її добре — бігає, нормально їсть. Якщо так, то збивати температуру не варто, вона впаде сама. Слідкуйте за станом дитини. Якщо їй погано, дайте жарознижувальний препарат — парацетамол. Тут є один важливий нюанс: дозу потрібно розраховувати згідно з вагою дитини — 15 мг/кг. Є діти, які у 8 місяців важать 10 кг, інші набирають цю вагу до року. Обов'язково орієнтуйтеся не на загальні рекомендації в інструкції до лікарського засобу, а на вагу дитини. Таких доз можна давати до чотирьох разів на добу.

Якщо ситуація потребує застосування більшої кількості жарознижувальних препаратів, можна дати ібупрофен (нурофен). Доза розраховується так: 10 мг на 1 кг ваги дитини. Не більш як тричі на добу. Не захоплюйтеся жарознижувальними засобами, адже кожного разу це знижує імунну відповідь.

Інші вакцини підвищення температури викликають рідко. Наприклад, після вакцинації препаратами «Превенар», «Синфлорикс» (пневмококові вакцини, рекомендовані, але не включені до національного календаря) частіше спостерігаються почервоніння та ущільнення в місці уколу.

Після введення поліомієлітних вакцин (ІПВ чи ОПВ) ми також не очікуємо на підвищення температури. Тому якщо протягом трьох діб по вакцинації у дитини піднялася температура, скоріш за все, це вірус або інша інфекція.

Щодо КПК (вакцина проти кору, паротиту, краснухи), то про неї варто сказати окремо. Поствакцинальні реакції на це щеплення слід очікувати через 7–10–14 днів. Річ у тім, що КПК — це жива ослаблена вакцина. Вона має інкубаційний період (період від проникнення збудника до прояву будь-яких клінічних симптомів). Однак варто пам'ятати, що якщо температура супроводжується нежитем, кашлем, блювотою, діареєю — йдеться не про реакцію на щеплення. Дитина підхопила іншу інфекцію, і її треба показати лікарю.

Реакцією на КПК може бути не лише підвищення температури, але й висип, схожий на кір і краснуху. Якщо з'являється інший висип, то це не реакція на щеплення і потрібно розбиратися, що є причиною. Якщо температура дуже висока, тримається 3–4 дні й за кілька годин після падіння виникає висип, то це може бути розеола, але не реакція на КПК. Коли немає високого підйому температури і паралельно з'являється висип, який не турбує дитину, можуть трохи збільшуватися лімфовузли — це нормальна реакція на КПК і турбуватися не варто.

Який показник температури у відповідь на вакцинацію можна вважати нормальним? До 40 градусів. Однак така температура буває вкрай рідко. Якщо подібна ситуація виникла, то потрібно розбиратися, що її викликало. Найчастіше причиною є не вакцина. У такій ситуації треба, щоб дитину оглянув лікар.

Почервоніння та ущільнення в місці введення вакцини. Чого категорично не можна робити

Подібна поствакцинальна реакція стосується більше вакцин АКДП, «Синфлорикс». На введення АКДП досить виражене ущільнення. На таку реакцію насамперед впливають речовини, які називаються ад'ювантами. Вони є у всіх АКДП. Грубо кажучи, їх вводять для того, щоби посилити імунітет.

Зазвичай почервоніння та ущільнення виникають до кінця першої або на другу добу. Поставтеся до цього спокійно з тієї простої причини, що це нормальна реакція.

Що робити? Нічого. Спостерігаємо. Нічим не мажемо, не прикладаємо капустяні листи з медом, не робимо йодну сітку, не мажемо траумелем, спиртом (як це роблять чимало батьків)... Такі дії можуть призвести до додаткового інфікування місця ін'єкції та ускладнень.

Як полегшити біль? Використовуйте той самий парацетамол. Але не захоплюйтеся жарознижувальними засобами, адже кожна доза знижує імунну відповідь. А нам потрібен хороший імунітет.

Чи може після АКДП «паралізувати» ногу? Є батьки, стурбовані тим, що після щеплення АКДП дитина деякий час не може ступати на ніжку, в яку було введено вакцину. Чим викликана така реакція? Виною тому болісні відчуття в нозі. Найчастіше подібні реакції спостерігаються, якщо порушується техніка введення вакцини. Якщо казати про ніжку, то це має бути передня зовнішня поверхня стегна. Це треба знати. Раджу батькам перед щепленням ознайомитися з рекомендаціями і правилами введення вакцини, щоби зменшити побічні ефекти.

У разі наявності почервоніння та ущільнення чекаємо 3–5 днів. Ущільнення іноді тримається набагато довше, може спостерігатися після як цільноклітинної вакцини АКДП, так і ацелюлярної (безклітинної). Якщо ви все правильно робите — не прикладаєте капусту з медом — і протягом п'яти днів подібна реакція не проходить, варто звернутися до лікаря.

Продовження читайте за посиланням.

Підготувала Оксана ШКЛЯРСЬКА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter