Новини
Ракурс
Фото: congerdesign / pixabay.com

Супрун дозволила їсти кавуни. Є шкідливі та корисні нітрати — вважає дієтолог

Кавуни цього року дозріли на кілька тижнів раніше, ніж звичайно. Однак українці досі з побоюванням дивляться на смугасту ягоду. Налітати на баштанні не поспішають, борсаючись між бажанням поласувати й боязню горезвісного отруєння нітратами.


.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вирішила внести ясність у це питання, розвінчавши черговий міф і реабілітуючи бідні нітрати: «У більшості людей слово «нітрат» — це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами. Втім, тут є два «але»: нітрати — це далеко не завжди отрута, вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть у нашому організмі».

Думка про те, що в кавунах міститься дуже багато нітратів, є поширеною. Насправді, зі своїми 60 мг/кг вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках (в середньому 1–1,5 тис. мг/кг). Найменше — в цибулі, перці, баклажанах та зеленому горошку.

 

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, денна доза нітратів не повинна перевищувати 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини масою 60 кг. Проте, на думку Уляни Супрун, це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.

В. о. міністра також порадила не викидати гроші на нітрат-тестери, адже вони не працюють. «Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й усі інші солі — фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати мало не 1000%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах. І пам’ятайте, овочі — це невід’ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати кількість овочів у раціоні — абсолютно не потрібно», — радить українцям Уляна Супрун.

Нітратофобія та ковбасні нітрати

«Серед вчених вже навіть з'явився такий термін — «нітратофобія», тобто страх перед нітратами, — розповідає лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці в Facebook. — Про шкідливість нітратів повторюють, як мантру, навіть деякі лікарі, вже не кажучи про не лікарів».

За словами дієтолога, не зафіксовано жодного отруєння саме нітратами — зазвичай у поганого самопочуття є інші причини. Мало кому відомі симптоми класичного нітратного отруєння. Це синюшна шкіра, бо утворюється метгемоглобін і організм відчуває дефіцит кисню. «Проноси, температура тощо можуть бути результатом вірусних, бактеріальних інфекцій або, на жаль, пестицидів, які є більшою загрозою, ніж нітрати», — каже О. Скиталінська.

Нітрати — це солі азотної кислоти, які також називають селітрою. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму. Без азоту (нітратів) рослина не може жити. Найбільше нітратів накопичується у стеблах, листі, корінцях і прожилках листя (капуста). Найменше — у плодах, особливо в ягодах.

Нітрати бувають різні. Чим вони небезпечні? За допомогою певних бактерій, які присутні в ротовій порожнині, нітрати перетворюються на нітрити.

«Шлях не туди починається тоді, коли нітрити у шлунку з'єднуються з амінами та амідами, яких є багато у ковбасі, і далі перетворюються на потенційні канцерогени — нітрозаміни та нітрозаміди. От саме ці дві сполуки і спричиняють запальні процеси шлунка, кишечника, нирок і можуть стати причиною ракових захворювань. До пори до часу, поїдаючи твердокопчену чи варену ковбасу, сардельки та бекон, ми можемо плювати на всі рекомендації лікарів, але свої нирки не обдуриш — при поїданні ковбас вони виконують колосальну роботу з фільтрації, цей стан називається гіперфільтрацією. Нирок дві, тому якийсь час вони тримаються, але цей час не безкінечний, і раніше чи пізніше організм дасть збій», — роз'яснює О. Скиталінська.

Фото: Harsha K R / flickr.com

Корисні нітрати працюють як... віагра

Рослинні нітрати, за словами дієтолога, при потраплянні в ротову порожнину так само перетворюються на нітрити, але не трансформуються у нітрозаміни та нітрозаміди. Навіть більше — вони блокують утворення цих сполук, якщо ви їсте овочі з м'ясом. Це блокування відбувається завдяки вітаміну С, а також зменшується потрапляння нітрозамінів та нітрозамідів у кров за рахунок клітковини, на яку багаті овочі, кисло-солодкі фрукти та ягоди.

У 1986 році американський біохімік Роберт Ферчгот (Robert F. Furchgott) отримав Нобелівську премію за надзвичайне відкриття для людства — роль оксиду азоту як сигнальної молекули («пускової кнопки») для нормалізації роботи серцево-судинної системи.

«Оксид азоту (NO) є головним передавачем сигналу до м'язових волокон у стінках судин, щоб вони могли розслабитися, — пояснює лікар. — Саме за цим принципом діють малесенькі таблетки нітрогліцерину, які кладуть під язик в екстрених випадках, — вони розширюють коронарні артерії й до серця надходить більше крові. Саме за цим принципом діє відома віагра, яка розширює капіляри в потрібному місці і повертає чоловікам їхню силу. В нормі NO виробляється у нашому власному організмі — у так званих ендотеліальних клітинах (це шар клітинок, які вистилають внутрішню стінку всіх без винятку судин). Цьому процесу допомагає фермент — синтаза оксиду азоту. Коли ж ферменту не вистачає (хронічний стрес, недосипання, куріння, нездорове харчування тощо), виникає стан, який називається ендотеліальною дисфункцією: судини втрачають еластичність, не реагують на потреби організму, розвивається гіпертонія та ризик інфаркту міокарда. Саме тому нам щодня потрібно їсти свіжі овочі, фрукти та ягоди. Особливо важливо споживати продукти, в яких є рослинні нітрати. І, не повірите, на першому місці стоїть не кавун, а буряк!» — резюмує О. Скиталінська.

Їжте кавуни! Судини та шкіра вам дякуватимуть

Кавун містить багато фітонутрієнтів та біологічно корисних речовин. Ця ягода корисна для судин (багата на фолати), шкіри та слизових оболонок (містить рожевий каротиноїд лікопін), у кавуні є цитрулін (особливо корисний для чоловіків). Дієтолог радить подрібнювати кісточки з м’якіттю, трохи дати настоятися, а потім вживати (кісточки залишаться на дні).

«Хоч в кавуні майже 90% води, але та «вода» дуже солодка, бо в ній багато глюкози та фруктози. Тому не дуже довіряйте кавуновій дієті, бо велика кількість цукру може відкластися у вигляді жиру, якщо ви в перервах між поїданням кавуна не будете бігати і віджиматися», — каже лікар-дієтолог та радить ласувати кавунами у першій половині дня.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter