Новини
Ракурс
Фото: StockSnap / pixabay.com

Болить горло — з’їж морозиво. Чи варто слухати Супрун

«Пройшли повз холодильник з морозивом, тому що болить горло? Повертайтесь назад і сміливо обирайте улюблений пломбір», — в. о. міністра охорони здоров'я на своїй сторінці в Facebook розгромила ще один міф, одним махом похитнувши багаторічний авторитет бабусиних порад.


.

«Якщо болить горло, лікарі зазвичай рекомендують пити багато теплої рідини, полоскати соляним розчином та уникати гострої та кислої їжі... Насправді, холодне морозиво та заморожені фруктові соки працюють як анестетик, що допомагає заспокоїти запалення та дати тимчасове полегшення болю. Це в жодному разі не може бути лікуванням, проте хороший метод тимчасового знеболення. Холодне стимулює зменшення набряку, тому консервує запальні процеси в горлі. Окрім того, коли є набряк в горлі, дуже важко їсти звичайні продукти. Невелика порція морозива допомагає зменшити біль та полегшує процес ковтання їжі», — пояснює в. о. міністра та радить уникати «продуктів, які можуть подразнювати слизову оболонку, а саме сухих продуктів, як чипси, сухарики, будь-які приправи, копчені продукти, кава, сирі овочі». Звісно ж, за її словами, варто відмовитись від алкоголю та куріння.

Інтернет-спільнота, яка охрестила Супрун руйнівницею міфів, відреагувала на це повідомлення дуже активно. Влітку нелегко відмовити собі в холодних ласощах. А вже якщо доктор заохочує... Хтось позаздрив сьогоднішній дітворі й пустився у дитячі розлогі спогади, коли мама давала тільки розтоплене морозиво. Інші пішли в бік обговорення якості нинішнього пломбіру й такого іншого. Треті обурилися манерою спілкування Супрун з громадянами України наче з папуасами. Чоловіки запитали, чи можна замінити морозиво холодним пивом...

 

Якщо без жартів, чи може міністр охорони здоров'я давати подібні узагальнені поради всім громадянам України? Напевно, головний медик країни має висловлювати свою думку з медичних питань або професійно, або ніяк. З погляду медичної етики, давати рекомендації, не бачачи хворого, неприпустимо. Саме тому більшість лікарів категорично не консультують поза свого кабінету. Безумовно, є категорія лікарів, які з легкістю залишають пацієнтам свій номер мобільного. Однак відбувається це вже після огляду і не передбачає повноцінної консультації телефоном. Зазвичай це уточнюючі й конкретні запитання, на які лікар дасть конкретну відповідь, якщо має достатньо даних про пацієнта. В іншому разі вас можуть попросити здати певні аналізи, пройти обстеження і з'явитися на прийом.

Щодо морозива, то дійсно, в деяких випадках, на думку лікарів, його вживання може давати позитивний ефект, водночас за певних діагнозів це не обіцяє нічого хорошого, а іноді й зовсім стає небезпечним. Діагноз має поставити лікар, а потім дати персональні рекомендації, серед яких може бути і вживання морозива в разі настирливого болю в горлі.

Фото: StockSnap / pixabay.com

Морозиво: коли можна, а коли не варто

Морозиво можна віднести до корисних ласощів. Якщо вибирати якісне і не забувати, що це все ж таки солодощі й вельми калорійний продукт. Надлишок солодкого нерідко може провокувати алергічні реакції, призводити до порушення рівноваги кишкової мікрофлори. Дієтологи не радять давати морозиво дітям молодшим за 2–3 роки. Перед купівлею ретельно вивчайте етикетку, звертайте увагу на маркування. Для виробників морозива в Україні діють такі Державні стандарти України (ДСТУ): 4733 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір», 4734 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, шербет». А ось солодкі ласощі з ДСТУ 4735 «Морозиво з комбінованим складом сировини» може містити як молочні, так і немолочні жири.

Лікарі застерігають: в разі, якщо є хронічний осередок інфекції (запалення глоткових мигдалин, тонзиліт, аденоїдит), морозиво може стати провокуючим фактором для розвитку гострого захворювання. Якщо ви на порозі хвороби (віруси або хвороботворні бактерії вже потрапили у ваш організм, але симптомів ще немає), морозиво може стати каталізатором захворювання. Під впливом холоду кровоносні судини звужуються, у кров надходить менша кількість лімфоцитів, захисні сили організму слабшають.

При деяких захворюваннях морозиво використовують у лікувальних цілях, наприклад, полегшення болю в горлі під час герпангіни, при отиті. Лікар може порадити використовувати морозиво при ангіні, якщо ця хвороба проявилася вперше і не перейшла у хронічну форму. Призначення має бути персоналізоване. У будь-якому разі морозиво варто їсти повільно і не ковтати великі шматки.

Морозиво допоможе в загартовуванні. Особливо актуальним це є для дітей. Починати потрібно, коли дитина здорова, і діяти поступово. Спочатку перестаньте підігрівати напої (якщо ви цим грішите), нехай ваш син або дочка п'є воду, компот кімнатної температури. Потім поступово дозволяється перейти до холодних напоїв з холодильника, але давати пити потроху — нехай дитина якийсь час утримує і зігріває рідину в роті. Морозиво спочатку давайте підтале і маленькими порціями, потім дедалі холодніше. Якщо ви пройшли весь цей алгоритм, доктор Комаровський радить робити з соку чи компоту лід, нехай діти ласують — і тоді дитяче горло не боятиметься холоду.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter