Новини
Ракурс
Найвидатніші президенти США. Фото: John Carroll / Creative Commons

Яким має бути хороший президент

9 гру 2018, 19:13

Дослідження показали, що успішні президенти мають низку переваг перед рештою кандидатів. Розгляньмо, які якості відрізняли найкращих світових лідерів.


.

Комунікативні навички

Такі президенти, як Франклін Рузвельт, Джон Кеннеді і Рональд Рейган, чудово вміли напряму спілкуватися з людьми, щоби донести свої ідеї. Багато знаменитостей мають здатність спілкуватися з публікою — це так звана сценічна присутність. Проте ефективна комунікація передбачає здатність не лише гарно говорити, а й уважно слухати. Щоб усвідомити потреби та проблеми людей, хороший президент має вміти вислухати з повагою і «беззастережно позитивним ставленням» (термін, запропонований у 1961 році психологом Карлом Роджерсом).

 

Довіра

Автентичність, щирість, правдивість. Лідери, яким довіряють люди, тримають слово і роблять те, що кажуть. Карл Роджерс сказав би, що їхні слова та дії конгруентні, тобто збігаються. Як з'ясували Джеймс Кузес і Баррі Познер за більш як двадцятирічний досвід досліджень у галузі управління в Північній Америці, Мексиці, Західній Європі, Азії та Австралії, найбільше люди хочуть мати можливість довіряти своїм лідерам.

Емоційний інтелект

Здатність розпізнавати, розуміти та керувати своїми емоціями, а також розпізнавати і розуміти емоції інших. Дослідження Даніела Гоулмана показали, як емоційний інтелект сприяє успіху в будь-якій сфері. Це особливо важливо для президентів, які мусять враховувати різні точки зору і дослухатися до своїх радників, навіть якщо ті кажуть їм неприємні речі. Завдяки емоційному інтелекту успішні лідери можуть справлятися з кризами, не піддаючись гніву, тривозі та депресії.

Оптимізм

Як з'ясував дослідник Кім Кемерон, успішних лідерів можна назвати «енерджайзерами»: це оптимісти, які мотивують і надихають інших. Рональд Рейган прославився своїм оптимізмом, Теодор Рузвельт був неймовірно енергійним, а Франклін Рузвельт зміг заспокоїти країну у важкий період своїми оптимістичними бесідами біля каміна.

Стратегічне мислення

Успішні президенти мислять стратегічно. Вони мають практичні знання в галузі управління та бачать поточні проблеми в ширшій перспективі. Історик Доріс Кернс Гудвін писала, що Авраам Лінкольн, Теодор Рузвельт, Франклін Рузвельт і Ліндон Джонсон були стратегічними мислителями, які вивчали життєво важливі історичні уроки й застосовували особистий досвід попередніх президентів.

Сміливість

Великі лідери мають мужність розв'язувати складні проблеми, долати труднощі, а не піддаватися тому, що психолог Мартін Селігман називав «вивченою безпорадністю». Авраам Лінкольн, Франклін Рузвельт і Джон Кеннеді проявили таку сміливість, зіткнувшись із серйозними проблемами громадянської війни, Великої депресії, Другої світової війни і кубинської ракетної кризи.

Всеосяжне бачення

Успішні лідери об'єднують людей, надихаючи їх баченням великих можливостей. Теодор Рузвельт запропонував народу «справедливий курс», Франклін Рузвельт — «новий курс», Джон Кеннеді — програму «нових рубежів», а Авраам Лінкольн апелював до «кращих ангелів нашої природи».

Подавати приклад

Найкращі лідери демонструють моральну зрілість замість того, щоби фокусуватися на своєму его. Вони демократичні, а не автократичні. Натхненні турботою про свій народ, вони йдуть шляхом Авраама Маслоу до самореалізації, а не слідують макіавеллівській етиці, де мета виправдовує засоби. Підтверджуючи принципи справедливості і співчуття, вони керуються вищими цінностями своєї нації.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/your-personal-renaissance/201812/what-kind-president-do-we-need


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter