Новини
Ракурс
Стоматологія в Україні. Фото з відкритих джерел

Про «золоті» коронки від держави, або Як відстрочити протезування зубів

Стан зубів — дзеркало здоров'я всього організму. Цей вислів має під собою наукове обґрунтування: доведено, що серцево-судинні, онкологічні захворювання, цукровий діабет, хронічні захворювання легень мають загальні фактори ризику з хворобами порожнини рота.


.

На жаль, для багатьох в Україні стоматологічна допомога стає дедалі менш доступною. Є дані, що поширеність карієсу серед дітей у нашій країні в кілька разів вища, ніж у європейських. У сільській місцевості ситуація стала ще гіршою, коли зі штатних розкладів дільничних лікарень та амбулаторій вилучили посади стоматологів. Люди просто не можуть дістатися лікаря, що працює за тридев'ять земель — в районному центрі.

Є й інша сторона медалі: тільки 5% відвідувань стоматологів відбуваються з профілактичною метою. У більшості випадків українці сідають у стоматологічне крісло лише для лікування гострих станів, нерідко дотягаючи до ускладнень.

Про те, як відстрочити протезування, про тренди у стоматології і «золоті» коронки від держави «Ракурс» дізнавався у стоматолога-ортопеда Дмитра Кендзерського.

Турбота про зуби з раннього дитинства

— Ортопедія займається відновленням відсутніх зубів і дефектами зубного ряду. Коронки, протези, імпланти — все це недешеве задоволення. Давайте підемо від зворотного. Порадьте, як доглядати за зубами, щоб до стоматолога-ортопеда потрапити якомога пізніше.

— Щоб не доходити до етапу протезування, слід починати піклуватися про ротову порожнину з раннього дитинства. Щойно в дитини з'явився перший зуб, його потрібно чистити (механічна чистка без зубної пасти). Для найменших є спеціальні щітки — напальчники. Зверніться до дитячого стоматолога, який більш детально розповість про премудрості догляду за першими зубами.

Герметизацію фісур (як метод профілактики карієсу), на мою думку, потрібно робити всім — і в молочному, і в постійному прикусі. Батьки повинні контролювати чищення зубів дитиною. Цю процедуру можна зробити більш приємною, цікавою — зараз таке розмаїття дитячих щіток! Дітям старшого віку можна запропонувати електричні зубні щітки — вони чудово справляються зі своєю роботою, є моделі з таймерами.

Головне — хороша гігієна. Якщо є схильність до утворення зубного каменю (залежить від безлічі факторів, наприклад, складу слини, ферментів), потрібна регулярна професійна чистка. Знайдіть лікаря, якому довіритесь, і ходіть до нього регулярно. Лікування карієсу сучасними фотополімерними матеріалами відстрочить дорожчі маніпуляції на багато років.

Вуглеводи люблять усі мікроби. Тому зуби слід чистити кожного разу після їди. В обов'язковому порядку на ніч і обов'язково потрібно чистити язик.

Якщо людина не стежить за зубами, вчасно не пломбує, то кожен наступний етап лікування буде дедалі дорожчий — ендодонтичне лікування (лікування кореневих каналів зубів), видалення, протезування, імпланти... Потрібно також стежити за протезами, які є в роті, своєчасно їх замінювати. Критерій «нічого не болить і нічого не зламалося» тут не підходить. Виправити маленьку проблему, яка ще не відчувається, набагато простіше і менш фінансово витратно, ніж запущену.

Стоматолог Дмитро Кендзерський. Фото з особистого архіву

Їжа та інші фактори ризику

— Всі знають, що від солодкого псуються зуби. Яка їжа особливо не корисна для зубів?

— Шкідливими є всі солодощі, солодкі газовані напої. Не варто надмірно захоплюватися цитрусовими соками — вони містять кислоти. Борошно також не можна назвати корисною їжею. У людей, які полюбляють перекушувати булочками, в пришийковій частині зубів утворюється м'який наліт. Знімаю його і показую пацієнтам, як під цими «булочками» на емалі з'являються білясті плями — емаль розм'якшилася. Вуглеводи люблять усі мікроби. Тому зуби слід чистити кожного разу після їди. В обов'язковому порядку на ніч і обов'язково потрібно чистити язик.

— Що ще впливає на здоров'я наших зубів і ясен?

— М'який і твердий наліт — депо мікроорганізмів, що призводять до запалення ясен (пародонтиту). Є ще дистрофічні зміни пародонту, пов'язані з соматичними захворюваннями, наприклад, атеросклерозом. За такого недугу атеросклеротичні бляшки поступово звужують просвіт судини.

Кровопостачання порожнини рота забезпечується дрібними судинами, і вони страждають у першу чергу. Дистрофічні зміни пародонту розвиваються повільно, виражених, помітних симптомів часто немає.

Зазвичай на що звертають увагу? На кровоточивість ясен. Але в разі дистрофії це вельми рідкісне явище. Пародонтоз може проявлятися оголенням коренів, підвищенням чутливості на гаряче і холодне. Якщо у людини пародонтоз, то в анамнезі дуже часто можна знайти судинні проблеми. Не можна однозначно сказати, що це завжди так, але залежність простежується.

Мода на відбілювання та іригатори

— Голлівудська білосніжна усмішка не виходить з моди. Що скажете про відбілювання?

— Всі засоби для відбілювання (крім фотовідбілювання) містять кислоти, перекис. У будь-якому разі варто радитися з фахівцем. Краще проводити професійне відбілювання в кабінеті лікаря і під його наглядом. Так більше шансів отримати очікуваний результат, не завдавши шкоди зубам. При відбілюванні дуже важливим є процес ремінералізації — насичення мінералами, в іншому разі це може спричинити карієс.

Якщо говорити про зубні пасти з ефектом відбілювання, то я не дуже вірю в їхню ефективність. Захоплюватися ними і користуватися кожного дня все ж не варто, надмірна кількість кислот і відбілювачів є токсичною.

— Сьогодні у тренді іригатори, в яких струмінь води під тиском видаляє зубний наліт і залишки їжі між зубами. Це must-have?

— Якщо після шашлику почистити зуби, а потім пройтися іригатором, ви побачите, скільки цей прилад ще вимиє. Іригатор було створено для чищення важкодоступних місць, де зубна щітка безсила. Показаний, наприклад, тим, хто носить брекет-системи. Якщо фінансові можливості дозволяють, то я б усім рекомендував цей прилад.

Однак при генералізованому пародонтиті застосовувати його не варто: струмінь води спричинить біль у запалених ділянках і ще більшу кровоточивість. Хочу зазначити, що основною причиною кровоточивості ясен є зубний камінь, в такому разі потрібна професійна чистка.

Іригатор для зубів. Фото з відкритих джерел

Протези і плановий огляд

— Наскільки часто пацієнти приходять до вас для профілактичного огляду?

— Небагато, відсотків 10. Зубні протези також потрібно оглядати раз на півроку. Прості пластинчасті (частково знімні) або повні знімні протези раз на рік треба міняти, робиться хоча б перебазування. Річ у тім, що слизова під протезом змінює свій рельєф, атрофується.

На жаль, мало хто прислухається до лікарів і приходить вчасно. Люди, які адаптувалися до своїх перших протезів, бояться їх міняти — адже їм доведеться знову звикати. Протези — як нове модельне взуття, яке натирає, а старі протези — немов улюблені розтоптані капці. Звикати треба до будь-якого виду протезів, особливо до знімних: штучні зуби в роті займають більший об'єм, ніж власні (так технологічно склалося).

Наприклад, у бюгельних протезах (знімних) є спеціальні фіксуючі замкові кріплення, для естетичності заховані в саму конструкцію. Механізми фіксації потребують обслуговування, виробники рекомендують раз на рік заміну еластичних втулок. Менш як 10% з усіх пацієнтів, яким я ставив подібні протези, приходять щороку. В основному звертаються, коли вони перестають фіксуватися, вся конструкція порушується. Таким чином строк служби протезів зменшується.

90% людей, незадоволених імплантами, поставили їх не за показаннями або з помилками. Або сам пацієнт наполягав, або лікар на цьому вирішив заробити.

Імпланти: спокуса заробити є завжди

— Сьогодні дуже популярними є імпланти. Чи всім вони показані?

— Імпланти дійсно дуже популярні. Якщо є фінансова можливість, то це чудовий вибір, адже вони не потребують такого тривалого звикання, як протези.

Хочу зауважити, що 90% людей, незадоволених імплантами, поставили їх не за показаннями або з помилками. Або сам пацієнт наполягав, або лікар на цьому вирішив заробити. Грань «не нашкодь» дуже тонка, а спокуса заробити завжди є.

У деяких випадках потрібні додаткові маніпуляції (наприклад, при сильній атрофії), це підвищує вартість процедури. Є також абсолютні протипоказання до імплантації, наприклад, онкологічні захворювання, туберкульоз... Разом з тим знімні протези ніхто не скасовував. Якщо протези правильно зроблені і пацієнт до них звик, то це однозначно краще, ніж без них.

— Від чого залежить тривалість життя імплантів?

— Нормальним строком служби для імпланта вважається 15‒25 років. Наскільки знаю, у людини, якій першій встановили імпланти (у Швейцарії) вони прослужили років 40. Ці ж самі системи гвинтових імплантатів набули найбільшого поширення. Це було наукове дослідження, тому в реальному житті отримати такий надихаючий результат поки навряд чи вдасться.

Тривалість життя імпланта багато в чому залежить від гігієни порожнини рота, наявності поганих звичок. Будь-яка ортопедична конструкція може зламатися. Коли людина приходить на прийом, лікар бачить, чи стежить пацієнт належним чином за ротовою порожниною чи ні.

«Золоті» коронки: більше шкоди, ніж користі

— Чи правда, що в наших медичних вишах студентів-стоматологів досі навчають ставити «золоті» коронки? Невже в Україні досі актуальним є те, що вже має стати експонатом у музеї медицини?

— Це правда. У приватних кабінетах «золотих» коронок немає, але в державних клініках їх можна побачити у прайсах. Всі бюджетні роботи проводяться з такими коронками. Це металеві коронки з напиленням «під золото» з нітриду титану. Виготовляються методом штампування.

Шкоди від таких коронок більше, ніж користі. Будь-яка сучасна конструкція є кращою, більш технологічною. Коронки повинні якомога точніше прилягати до обробленого зуба. Всі сучасні конструкції окрім естетичності спрямовані на те, щоби простір між обробленим зубом і коронкою був якомога менший. Прошарок цементу має бути максимально тонким.

Коронки «під золото». Фото з відкритих джерел

Коронки мають строк служби, і якщо його не дотримуватися, то можна втратити зуба. Коронку потрібно міняти хоча б раз на п'ять років.

З самими коронками (якими б вони не були — металокерамічними чи безметалевими) зазвичай нічого не відбувається, вся проблема в цементі, на якому вони фіксуються. Він руйнується, у щілину потрапляє їжа, розвивається інфекція і зуб починає псуватися. Проконтролювати візуально цей процес неможливо. Сучасні цементи для фіксування коронок кращі за ті, що були раніше: вони міцніші, ліпше зв'язуються з тканинами зуба.

Коронки мають строк служби, і якщо його не дотримуватися, то можна втратити зуба. Коронку потрібно міняти хоча б раз на п'ять років. Багато хто думає, що коронки на все життя. Приходять і кажуть, що коронка стоїть 20 років, а під нею вже і зуба немає.

— Коронки «під золото» передбачені за бюджетною програмою та для бійців ООС?

— Для учасників бойових дій. Це і ветерани Другої світової, афганці, воїни-інтернаціоналісти, які в різні роки воювали за межами України. Але якщо ветерани Анголи — люди старшого віку, то бійці, які воювали на сході нашої країни, молоді.

— Як наші захисники сприймають «золоті зуби» від держави?

— До мене на прийом приходили двоє людей — 29 і 32 років. Вони відмовилися від цих робіт. Перший (на той момент вже демобілізувався) заплатив гроші за металокераміку. Другий — кадровий військовий, за його словами, досі стрибає з танків і БТРів і зуби ламає часто. У цьому разі вдалося обійтися фотополімерною реставрацією.

Безкоштовна стоматологія без державних закупівель

— Чи залишилася ще безкоштовна стоматологія?

— Лікування в поліклініках по швидкій допомозі досі є безкоштовним. Однак під ці програми за 20 років моєї роботи в комунальній стоматології я не бачив закупівель від держави. Після того як мером став Черновецький, фінансування зникло. На сьогодні немає жодних закупівель — ані матеріалів, ані дезінфікуючих розчинів чи миючих засобів... Все купують самі лікарі. Пацієнти платять гроші, частина з яких спрямовується на необхідні закупівлі. Не все йде на зарплату лікарям, як багато хто вважає.

— Яким має бути хороший лікар-стоматолог?

— Взагалі-то всі лікарі мають бути хорошими, такими їх мають випускати з вишу. Для початку потрібно поміняти критерії оцінки роботи лікаря — будь-якого, не тільки стоматолога. Це повинні бути якісні критерії оцінки, а не кількісні. У нас досі все визначається кількісно, ​​стоматологічні норми залишилися з радянських часів. Це підганяє лікаря: той, хто більше грошей в касу або кишеню поклав, кращий за того, хто зробив більш складну, трудомістку або наукомістку роботу.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter