Новини
Ракурс

Адвокат — корупціонер. Це симптоматично

22 вер 2016, 12:41

«Ракурс» уже писав про те, що вибори своїх представників до складу Вищої ради юстиції в останні два роки стали сигналом незрілості української адвокатури. Озвучене нами запитання про те, чи можна цьому нібито незалежному інституту суспільства довіряти формування державних органів, знаходить все більше і більше аргументів для однозначної відповіді. Юридична спільнота пам’ятає, в якій атмосфері проходили з’їзди адвокатів, а суди щодо оскарження їх рішень тривають і досі.


.

Сьогодні — нова велика пляма на репутації адвокатури. Представник адвокатури у складі державного органу, який формує корпус суддів, розглядає резонансні справи щодо суддів, виявився фігурантом хабарницького скандалу «ціною» у 500 тис. дол.

Вже на початку призначення Павла Гречківського на цю посаду з’їздом точилися запальні та непримиренні суперечки. Він неодноразово ставав героєм розвінчувальних публікацій то через спільний бізнес із суддею Вищого господарського суду України; то через володіння, нехай і нетривалого, рекреаційними землями на Жуковому острові; то через персональну оплату усіх потреб органів суддівського самоврядування, за що дістав прізвисько «Паша-калькулятор».

Утім, це не стало на заваді органу адвокатського самоврядування закривати очі на всі ці пустощі їхнього кандидата до складу ВРЮ і вважати, що він повністю відповідає вимозі законодавства про «бездоганну репутацію».

А тепер – от вам, правоохоронці стверджують, що адвокат вимагав гроші за вплив на судове рішення, проведене по всій вертикалі судів.

Жодного разу адвокатське середовище не поставило питання ні про порушення присяги у діях свого представника, ні про перевірку хоча б сигналів у ЗМІ. Мовчить і зараз, коли корупційний скандал набирає обертів.

Українське суспільство вже звикло до корупційних скандалів, які зрештою є мильними бульками. Чи може так статися і цього разу? Чи може ця гучна боротьба з корупцією виявитися наслідком сварки ляльководів і незабаром усе «вирішиться», хтось комусь поступиться в правлінні афілійованих підприємств, майном чи статками і все затихне?

Дуже багато сигналів вказує на те, що справа не дійде до логічного завершення.

По-перше, через конфлікт підслідності. Це – справа НАБУ, а не Генпрокуратури та СБУ. Вже не раз саме з цієї причини справи розвалювалися у суді.

По-друге, за словами адвоката П. Гречківського Ігоря Черезова, які він розмістив у мережі «Фейсбук», підозру прокуратура вручила шанованому адвокатові у замаху на шахрайство із коштами у особливо великих розмірах. Можливо, це всього лише привіт від його власних «любих друзів»? Як відомо, кримінальні провадження за цією статтею ще рідше доходять до вироку.

Принаймні Павло Гречківський вже заявив через свого прес-секретаря про погрози впливових осіб, тиск і про те, що вся ця історія — добре спланована провокація.

Чим би не завершилася ця справа, очевидно одне – суспільству легко повірити в цю історію, бо так воно і є: адвокати часто-густо є посередниками брудних оборудок, у тому числі й впливу на суд. Нерідко постулат про захист інтересів клієнта понад усе перетворює адвокатів на переносників хабарів та ідей, цинічних виконавців замовлень їх клієнтів. І ця згубна звичка з ними, схоже, залишається.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter