Новини
Ракурс

Здорові зуби: про що мріє ваш стоматолог

10 тра 2017, 21:46

Скажімо чесно: більшість із нас не користується щоденною зубною ниткою, як вчать дантисти. Не відмовляємося ми й від чаю з кавою, і від червоного вина, хоча вони забарвлюють зуби. Але якщо ви все ж хочете мати здорові зуби та ясна, то варто прислухатися до стоматологів. Відомий лондонський дантист Джеймс Гулнік (James Goolnik) розповів, чого б він хотів від своїх пацієнтів.


.

1. Користуйтеся зубною ниткою.

Скоріш за все, ви десь чули про те, що, згідно з новим дослідженням, зубна нитка не так уже й важлива. Однак якщо ви хочете уникнути захворювань ясен і зберегти свої зуби, то краще все ж нею не нехтувати. Вчені наводять дедалі більше доказів того, що стан рота відбиває загальне здоров'я людини. І навпаки: захворювання ротової порожнини впливають на весь організм. Так, проблеми з яснами підвищують ризик інсульту, діабету і серцевих захворювань. Ба більше, поганий стан ротової порожнини призводить до проблем у період вагітності та навіть деменції.

За словами лікаря, більшість дорослих британців мають проблеми з яснами, причиною чого здебільшого стає неправильна чистка щіткою. Водночас куріння суттєво посилює проблему. Найстрашніше тут те, що захворювання ясен призводять до втрати зубів — хоч це й може зайняти кілька років. Це «мовчазна» проблема: спочатку ви просто помічаєте, що ваші ясна кровоточать, а з часом зуби вже сидять не так щільно, після чого й зовсім випадають.

«Пройдіться зубною ниткою, а потім понюхайте її й скажіть, що вам подобається, щоб ваш рот мав запах їжі, що гниє. І не треба розповідати лікареві, що ви користуєтеся ниткою: ми за дві секунди визначимо, що ви місяцями цього не робили», — каже дантист.

Якщо вам не подобається нитка, ви в ній плутаєтеся — можете спробувати спеціальні палички. Іноді вони навіть ефективніше, ніж нитка, особливо якщо у вас між зубами велика відстань. Щоби більш точно підібрати правильний розмір таких паличок, краще проконсультуватися зі своїм лікарем.

2. Обмежте вживання білого порошку.

Так, ідеться про цукор. Їжею з високим вмістом цукру можна насолоджуватися іноді, але не кожного дня. Дорослі й діти старші за 11 років мають споживати не більш як сім чайних ложок (30 г), що еквівалентно одній банці кока-коли. Почніть вивчати склад продуктів у супермаркеті. Часом виявити цукор на етикетці не так просто, адже виробники використовують близько 60 його найменувань. Якщо на продукті написано «з низьким вмістом жиру», то, скоріш за все, в нього додано цукор, щоби замаскувати смак. Чому вони додають стільки цукру? Він покращує смак, збільшує термін придатності й викликає звикання!

Цукор не лише призводить до діабету, серцевих захворювань і карієсу. Нове дослідження Онкологічного центру ім. Андерсона в Техаському університеті показало, що багато цукру в раціоні може викликати рак грудей.

Щодо замінників, то ксиліт набагато кращий за цукор: бактерії не здатні його перетравлювати, тому він не викликає карієсу. А жуйки й льодяники, що містять ксиліт, викликають додаткове слиновиділення, що ще більше зменшує утворення кислоти й нальоту, тому вони будуть вельми доречними після їди. Ксиліт також не дає бактеріям прилипати до зубів, запобігаючи утворенню нальоту.

Єдиний мінус абсолютно всіх цукрозамінників у тому, що ви однаково звикаєте до солодкого смаку. Найкраще поступово відучувати себе від солодкого й переходити на збалансовану дієту.

3. Киньте курити.

Від куріння страждає не лише колір зубів. Курці також набагато більше (у п'ять разів) схильні до захворювань ясен.

Сучасні дослідження свідчать, що навіть вейпінг (електронні сигарети) шкідливий для здоров'я зубів. Нікотин точно так само впливає на кровопостачання ротової порожнини, не даючи яснам самовідновлюватися й захищатися від бактерій.

Можна скористатися спеціальними додатками, що допомагають кинути курити. Вони показують, як поліпшується ваше здоров'я і скільки грошей ви зекономили після відмови від шкідливої ​​звички.

4. Приводьте дітей до стоматолога.

За даними Національної служби охорони здоров'я Великої Британії, минулого року у 40,8 тис. дітей через карієс видаляли під загальною анестезією принаймні один зуб. А це непотрібна витрата понад 35 млн фунтів стерлінгів. Адже карієсу легко запобігти!

«Ми хочемо бачити в себе кожну дворічну дитину, — каже лікар. — Наша мета — перетворити візит малюка до стоматолога на веселу пригоду. Вони катаються в чарівному кріслі, їхні зубки полірують полуничним гелем, а йдуть малюки з великою усмішкою і наклейкою».

5. Чистьте зуби двічі на день.

Не чистити зуби — огидно. Хто захоче вас цілувати, якщо з вашого рота тхне, як із відра для сміття? Подбайте про своє кохання і про своє здоров'я — чистьте зуби протягом двох хвилин двічі на день зубною пастою з фтором.

6. Відвідуйте дантиста хоча б раз на рік.

Стоматолог не лише визначає, чи є у вас карієс і захворювання ясен. Хороший лікар також помітить аномалії й ранні ознаки захворювань на шиї — м'язах і залозах. Якщо у вас у роті є виразки, які не проходять самі протягом двох тижнів, також потрібно обов'язково відвідати дантиста. Слід звертати увагу на ущільнення, які з'являються в роті й не проходять, на збільшення лімфатичних вузлів на шиї. Лікар оглядає всю ротову порожнину — щоки, піднебіння та язик, перевіряє прикус і щелепні суглоби.

Своєчасне відвідування стоматолога допоможе запобігти розвитку захворювання і зробити лікування безболісним і не дуже дорогим. Пам'ятайте: здоров'я ротової порожнини — це набагато більше, ніж просто гарна усмішка.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: http://www.healthista.com/6-things-your-dentist-wishes-you-would-do


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter