Новини
Ракурс
Фінські бабусі. Інге Льойок (Inge Löök)

Сім’я чи друзі: хто робить нас щасливішими

29 чер 2017, 08:38

Дослідники з Мічиганського державного університету з'ясували, що друзі можуть зробити вас щасливішими й навіть здоровішими. Вільям Чопік (William Chopik), ад'юнкт-професор психології й автор дослідження, каже: «Друзі — це усвідомлений вибір. Сімейні ж стосунки можуть бути надто серйозними, негативними й одноманітними».


.

Фахівці провели два опитування. У першому взяли участь близько 300 тисяч осіб у віці від 15 до 99 років з понад 90 країн. Його результати засвідчили, що люди, які більш високо оцінюють дружбу, були здоровішими і щасливішими (за їхніми ж оцінками), особливо з часом, коли ставали старшими. Друге опитування включало майже 7500 американців у віці за 50. Респондентів запитували про якість дружніх стосунків — наскільки друзі їх розуміють і як часто підводять. Крім того, учасників опитування просили відповісти, чи згодні вони з твердженням «моє життя близьке до ідеального». Протягом наступних шести років за ними спостерігали на предмет наявності таких хвороб, як діабет, рак або серцево-судинні захворювання.

Виявилося, що ті, хто повідомляв, що дружба приносила їм неприємності, згодом більше хворіли. Ті ж, кого друзі підтримували, демонстрували більш високі показники здоров'я. Причому більшість респондентів стверджували, що друзі їх підтримують. А ось вплив сімейних стосунків на здоров'я і відчуття щастя конкретних людей виявився набагато меншим. Чоловіки, дружини та діти теж сприяли підвищенню цих показників, але не так, як друзі.

Фінські бабусі. Інге Льойок (Inge Löök)

Вільям Чопік не закликає ігнорувати сімейні цінності, просто хоче підкреслити важливість дружби: «З друзями у вас більше шансів зайнятися будь-якою діяльністю — вони допомагають вам самореалізуватися. Ви також можете багато чим з ними ділитися, і вони не судитимуть вас так строго, як сім'я. Дружба передбачає більш високий рівень близькості, більше чесності».

Аналіз 148 опитувань 308 тисяч осіб показав, що люди з сильними соціальними стосунками збільшили свої шанси на виживання протягом семи років дослідження на 50%. За словами авторів, цей показник можна порівняти з тим, як поліпшується здоров'я людини, яка кинула курити.

Згідно зі ще одним дослідженням, з віком люди дедалі більше відзначають, що з друзями вони проводять час краще, ніж з родиною.

Разом з тим не можна заперечувати той факт, що дружба часто припиняється після того, як люди одружуються або народжують дітей. Вільям Чопік зазначає, що після таких подій у житті кількість близьких друзів може скоротитися з п'яти-шести до двох-трьох. За його словами, робота над дружніми стосунками протягом життя приносить безумовні плоди — це підвищення самооцінки й допомога в боротьбі зі стресом. При цьому ми схильні природно припиняти дружбу, яка пригнічує нас або не видається щирою. Для гарної дружби важливі довіра та вміння слухати — як, втім, і для сімейних стосунків.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/jun/12/does-family-make-you-happier-than-friends


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter