Новини
Ракурс

Фобії сучасної людини

10 вер 2017, 08:37

Вам, напевно, знайоме це відчуття — ви залишили телефон удома і турбуєтеся так, ніби втратили зв'язок зі світом. До номофобії (від англ. no-mobile phobia) однаково схильні як підлітки, так і дорослі. Є навіть спеціальний онлайн-тест, який показує ступінь вашої залежності від телефону. Зовсім нещодавно вчені з Гонконгу заявили, що номофобія вражає кожного. Їхнє дослідження показало, що найбільше страждають люди, які використовують свої смартфони для зберігання особистих спогадів, а також щоб ними ділитися. Учасників експерименту просили описати, що вони відчувають, коли йдеться про їхні телефони. Чим більше звучало таких слів, як «біль» (багато хто скаржився на біль у шиї) і «самотність», тим вищий рівень номофобії у них діагностували.


.

Епідемія залежності

«Результати нашого дослідження свідчать, що користувачі сприймають смартфони як продовження свого «я» і прив'язуються до них, — зазначає д-р Кім Кі Джун (Dr Kim Ki Joon). — Люди відчувають тривогу, їм стає моторошно, коли вони розлучені зі своїми телефонами».

Користувачі сприймають смартфони як продовження свого «я» і прив'язуються до них

Тим часом американське дослідження довело, що розлука зі смартфоном може призвести до почастішання пульсу і підвищення артеріального тиску.

То чи може відсутність смартфона реально викликати тривогу? Професор Марк Гріффітс (Mark Griffiths), психолог, керівник Міжнародного відділу досліджень ігор в Університеті Ноттінгем Трент, вважає, що основна небезпека криється у прив’язаності до соціальних мереж. Страх щось упустити навіть дістав свою назву — фомо (англ. Fomo — fear of missing out).

«Люди не використовують телефон, щоб розмовляти з іншими людьми. Йдеться про девайс, який дає людині можливість за допомогою інтернету впливати на багато аспектів свого життя, — каже Гріффітс. — Щодо сучасного підлітка, то забрати в нього телефон можна лише «хірургічним шляхом», оскільки на ньому зав'язане все його життя».

На думку Гріффітса, теорія прив'язаності — коли в людини розвивається емоційна залежність від телефону, оскільки в ньому зберігаються деталі життя, — лише мала частина номофобії. Найбільшу ж небезпеку становить саме фомо. Коли такі залежні не можуть подивитися, що відбувається в Instagram або Facebook, їх охоплює паніка, оскільки вони почуваються соціально ізольованими. «Але водночас вони швидко адаптуються, якщо відвезти їх у відпустку туди, де немає інтернету», — заспокоює психолог.

Зменшити залежність і стурбованість можна через умисне віддалення від телефону — коли ви його вимикаєте або спеціально залишаєте вдома.

Говорячи про ознаки телефонної залежності, Гріффітс радить звернути увагу на таке:

— телефон стає найважливішою частиною вашого життя;

— час, який ви проводите за телефоном, постійно збільшується;

— ви використовуєте телефон для того, щоб зняти стрес, заспокоїтися або, навпаки, підбадьоритися, розважитися;

— телефон створює внутрішні конфлікти, змушуючи шукати компроміси на роботі або у стосунках.

Тривожні сигнали у стосунках, які не можна ігнорувати

На щастя, всім критеріям задовольняє не так вже й багато людей, проте кожному з нас знайомі деякі.

Тривожний сигнал: телефон створює внутрішні конфлікти, змушуючи шукати компроміси на роботі або у стосунках

Різновиди фобій, пов'язаних з телефоном

Термін «фомо» був придуманий на початку 2000-х. Він характеризує те почуття, коли людина думає, що якщо вона пропустить вечірку або якусь іншу подію, то залишиться осторонь від чогось дуже важливого. Згодом цей термін поширився і на пости в соціальних мережах.

Молодший і ще більш небезпечний брат фомо — момо (mystery of missing out). Це підозра, що ви, ймовірно, пропускаєте якусь подію, яка навіть не висвітлювалася в соціальних мережах (зазвичай тому, що присутні були дуже захоплені тим, що відбувається). Адже зараз найчастіше чим крутіша і веселіша подія, тим менше вона висвітлюється в соцмережах. Багато хто з зірок шоу-бізнесу дедалі частіше замовчують те, як вони проводять час.

Момо — абсолютно реальне відчуття, яке саме по собі є дуже депресивним. Якщо ви серйозно стурбовані не лише тим, що публікується в Instagram або Facebook, але і що сховалося від вашої пильної уваги, то настав час чесно поглянути на себе і своє коло спілкування.

Список сучасних фобій, пов'язаних з телефоном, постійно розширюється

Однак список сучасних фобій, пов'язаних з телефоном, не обмежується лише фомо і момо. Страх упустити стає дедалі більш різноманітним. Ми наведемо п'ять найбільш використовуваних в англомовному середовищі термінів:

Bromo. Це коли ваші френди (або «брати», від англ. bros) не постять фотографії з вечірки, яку ви пропустили, щоб не засмучувати вас ще більше. З одного боку, дуже мило, з іншого — вельми поблажливо.

Сім’я чи друзі: хто робить нас щасливішими

Foji. Від англ. fear of joining in — страх бути залученим. Почуття, протилежне момо. Коли ви відмовляєтеся від соцмережі, бо не знаєте, що постити та/або боїтеся, що ваш пост нікому не сподобається.

Fo-momo, страх момо. Паніка, викликана тим, що ви навіть не знаєте, що постять люди, тому що ваша батарея «померла».

Slomo, від англ. slow to missing out. Перед сном ви дослідили весь Instagram, а вранці бачите купу постів від друзів, які всю ніч розважалися. Неприємне відчуття.

Jomo — joy of missing out. Насолода від того, що ви не брали участі в обговорюваній події.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерела: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/aug/28/does-phone-separation-anxiety-really-exist

https://www.theguardian.com/fashion/shortcuts/2016/jan/18/fomo-five-more-feelings-angst-social-media-acronyms


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter