Новини
Ракурс
Фото: Juliya Sachko / facebook.com/juliya.sachko.3

Як їсти менше: вчені з’ясували, що впливає на розмір порцій

17 лип 2018, 11:33

Ментальні установки під час планування їжі впливають на те, який розмір порцій вибирає людина. Такого висновку дійшли німецькі вчені з Тюбінгенського університету за результатами свого дослідження.


.

Фахівці зібрали групу людей, вага яких коливалася від нормальної до ожиріння. Їх попросили концентруватися на різних ідеях при плануванні обідньої порції. Так, одні фокусували свою увагу на задоволенні, яке вони отримають від їжі, другі — на почутті насичення (щоб не зголодніти до вечері), треті — на впливі їжі на здоров'я. Для контролю учасники дослідження їли без жодних попередніх ментальних установок.

В результаті виявилося, що люди, які думали про питання здоров'я, вибирали найменші порції. Ті, хто хотів насититися, вибирали порції більше. Серед тих, кого просили сконцентруватися на отриманні задоволення від їжі, люди з ожирінням вибирали більш об'ємні порції порівняно з людьми з нормальною вагою. Ця тенденція корелювала з підвищеною реакцією ділянки мозку, що відповідає за обробку смаку. При установці на насичення люди з ожирінням демонстрували притуплені реакції ділянок мозку, що відповідають за винагороду і фізіологічну регуляцію.

 

Вплив ментальних установок на вибір їжі може пояснювати походження того порочного кола, в якому перебувають люди з ожирінням, відзначають автори дослідження. Концентрація на їжі заради задоволення призводить до більшого розміру порцій і підсилює реакцію мозку в частині винагороди. При цьому відчуття насичення сприймається як таке, що задовольняє менше.

Добра новина в тому, що абсолютно всі учасники дослідження незалежно від ваги показали позитивний вплив концентрації уваги на здоров'я. Вчені пропонують використовувати цю концепцію при регулюванні харчування. Водночас реклама здорової їжі як «смачної» може виявитися контрпродуктивною, оскільки це активізує ментальні установки на отримання задоволення від їжі, що в свою чергу призводить до збільшення розмірів порцій серед людей із зайвою вагою.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-07/sfts-mdm071618.php


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter