Новини
Ракурс
Сцена покаяння королеви Серсеї Ланністер з «Гри престолів»

Не казка: Алея ганьби з «Гри престолів» існувала насправді

10 лют 2019, 10:09

Алея ганьби у «Грі престолів» не була просто вигадана: автора надихнуло жорстоке випробування королівської коханки XV століття Джейн Шор, яку сучасники називали Лондонською трояндою. Саме її сумну історію використав у своєму романі письменник Джордж Мартін.


.

Неспокійне місце

Роль коханки короля приносило чималий зиск жінкам — вони отримували коштовності, нерухомість і посади при дворі для родичів і друзів.

Але коли король помирав, все в житті коханки могло піти прахом. Часто спадкоємець короля і решта «законної» сім'ї були вороже налаштовані до колишньої фаворитки.

Лондонська троянда

З усіх колишніх королівських коханок найбільш нелегкому випробуванню була піддана Джейн Шор, фаворитка короля Едуарда IV. У 1483 році вона піддалася приниженням і знущанням після стрімкого злету в молодості.

Вона не була звичайною куртизанкою: народилася в родині лондонського торговця з хорошою репутацією, була одружена з Вільямом Шором, успішним ювеліром. Будучи заміжньою жінкою, вона зустріла короля.

Жив один король

Король Едуард IV був одним з найвідоміших ловеласів Англії. Він уклав спірний шлюб, коли таємно одружився з колишньою жінкою легкої поведінки, вдовою Елізабет Вудвілл, після того, як силою намагався змусити її стати його коханкою. Вудвілл загрожувала зарізати себе, якщо він візьме її без весілля. У цьому шлюбі народилося багато дітей, і, здавалося, король був щасливий, але він продовжував свої любовні пригоди. Король знаходив нових коханок, але швидко байдужів до них і передавав їх своїм друзям.

Найвеселіша коханка

Єдиною жінкою, яку не спіткала доля решти «іграшок» Едуарда IV, була Джейн Шор.

Її роман з королем почався близько 1476 року, Джейн розлучилася зі своїм чоловіком і залишалася з Едуардом до його смерті. Біографи кажуть, що король називав її своєю найвеселішою коханкою: вона була привітною, доброю, з почуттям гумору.

Едуард помер після нетривалої хвороби у віці 40 років 14 квітня 1483 року. Джейн була шокована раптовою зміною її статусу. Ще до смерті короля вона подбала про своє майбутнє, встановивши дружні стосунки з пасинком і найближчим другом Едуарда IV.

Зміна декорацій

Покарати Джейн за її стосунки з покійним королем вирішив Річард III, брат Едуарда. Її публічно засудили як «порочну і безчесну жінку». Королева Єлизавета боялася стати жертвою узурпатора і втекла у Вестмінстерське абатство в пошуках притулку. Після невдалої змови проти Річарда Джейн Шор звинуватили у зв'язках зі змовниками.

Покаранням Джейн за змову проти Річарда III стало публічне покаяння на вулицях Лондона: на неї вдягли лише довгу спідницю і провели по вулицях, в той час як глядачі вигукували прокльони й образи. Однак відомо, що під час цієї процесії їй не заподіяли жодної фізичної шкоди.

Покаяння Джейн Шор. Роберт Скотт Лодер

Після цього Джейн Шор була відправлена ​​до в'язниці Ладгейт. Один з королівських чиновників організував її звільнення і одружився з нею. У них народилася дитина.

Коли Томас Мор, міністр онука Едуарда IV, Генрі VIII, побачив Джейн літньою жінкою в Лондоні, він написав, що її краса все ще помітна.

Стала прикладом

Доля Джейн Шор надихала художників і письменників, а Дж. Мартін визнає, що саме ця історія стала основою для написання уривка з Алеєю сорому Серсеї Ланністер.

«Це було покарання, спрямоване на те, щоб жінки зломили свою гордість. І Серсея з честю його витримує», — розповів Мартін в одному зі своїх інтерв'ю, зізнавшись, що іноді запозичує епізоди з реальної середньовічної історії для сюжетів у серіалі.

Сцена покаяння королеви Серсеї Ланністер з «Гри престолів»

Історики не повідомляють, що відчувала Джейн Шор після свого публічного приниження. Але актриса Олена Хіді, яка грає Серсею Ланністер, розповіла журналістам, що ця сцена далася їй важко, хоч усе й було не по-справжньому. Актриса зазначила, що жодна людина не заслуговує на таке покарання.

Підготувала Ольга ШОКІНА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter