Новини
Ракурс
Деякі продукти можуть провокувати розвиток депресії. Фото з відкритих джерел

Продукти, що провокують розвиток депресії

23 лют 2019, 09:19

Депресія може негативно вплинути на роботу, стосунки і якість життя людини. У той час як ця недуга вважається діагнозом сама по собі, дедалі більше лікарів заявляють, що депресія часто є симптомом або побічним ефектом чогось іншого, пов'язаного зі станом і розуму, і тіла. Лікування може включати психотерапію, прийом медикаментів, фізичні вправи і дієту.


.

Дослідження показують, що вибір харчових продуктів може або посилити, або мінімізувати депресивний стан.

Чого краще уникати, якщо є схильність до депресії

Цукор — підступний продукт. Багато хто любить солодощі, але з ними... ви занурюєтеся в емоційну і фізичну «яму» виснаження.

Дослідники давно замислюються над тим, чому депресія, діабет і деменція часто йдуть поряд. Виявляється, коли рівень глюкози у крові підвищений, мозок насправді працює на субоптимальному рівні.

Надлишок цукру викликає значне зниження вироблення білка, який стимулює ріст нейронів і синапсів, і депресія є лише одним з кількох можливих негативних наслідків цього.

На жаль, штучні підсолоджувачі не кращі. Аспартам, наприклад, блокує в мозку «гормон радості» серотонін: це призводить до депресії, головного болю і безсоння.

Фастфуд. Неприємно, але улюблений багатьма фастфуд теж може спровокувати розвиток депресії. Дослідження, проведене у 2012 році, показало, що люди, які часто харчуються фастфудом, на 51% частіше страждають від депресії.

Тому краще перекушувати корисними для здоров'я горіхами, сухофруктами, авокадо чи вівсянкою.

Алкоголь. Багато хто вживає алкоголь, щоб забути про свої проблеми, і це ненадовго спрацьовує.

Насправді алкоголь є депресантом, який пригнічує функцію обробки емоцій центральної нервової системи. Тому вранці після вживання спиртного ви почуваєтеся ще більш пригніченим, ніж напередодні. Тож алкоголь — не вихід, а пастка для тих, хто страждає від депресії.

Алкоголь є депресантом. Фото з відкритих джерел

Надлишок солі. Завелика кількість натрію (солі) може порушити роботу нервової системи, спровокувавши депресивний настрій і відчуття втоми.

Сіль також є ймовірним джерелом проблем, пов'язаних з фастфудом та іншою шкідливою їжею. Імунна система також перебуває в депресії під впливом завеликої кількості натрію, а це може обернутися тяжким захворюванням.

За іронією долі, недостача солі також може викликати депресію.

Кофеїн не є прямою причиною депресії, але викликає занепокоєння, оскільки заважає заснути.

Спокійний сон є життєво важливим для здорового розуму, і якщо ви не спите всю ніч, мозок відмовляється розв’язувати поставлені перед ним завдання. Якщо ви шукаєте спосіб полегшити депресію, поекспериментуйте з відмовою від кофеїну і встановленням суворого режиму сну.

Гідрогенізовані жири. Депресія, по суті, є захворюванням мозку. Коли ви їсте продукти, приготовлені на гідрогенізованих жирах, це негативно позначається як на мозку, так і на тілі.

Окрім впливу на здоров'я серця, трансжири можуть засмітити артерії й обмежити приплив крові до мозку, що призводить до депресії. Система кровообігу є ключовим елементом зв'язку між мозком і тілом.

Молочні продукти. Деякі дослідження вказують на те, що білок казеїн, який міститься в молочних продуктах, є пусковим механізмом запалення і рушійною силою депресії.

Спробуйте відмовитися від молочних продуктів на місяць і оцініть, як почуватиметеся. Отримувати кальцій можна і з інших джерел — апельсинів, абрикос, капусти, броколі чи шпинату.

Підготувала Ірина ГАРЧЕНКО


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter